logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFO1663/PL - zwarcie przepalona gruba ścieżka

T.Kolton 02 Gru 2009 10:09 2955 4
  • #1 7335211
    T.Kolton
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Pralka wymieniona w temacie podczas prania przestała działać, jakby nie dochodziło napięcie. Po wymontowaniu panela zauważyłem przepaloną grubą ścieżkę na wysokości regulatora temperatury. Ścieżka prowadzi miedzy innymi na styk przekaźnika i wymienionego regulatora. Efekt wygląda na zwarcie w układzie, ale czego? Może ktoś ma pomysł lub miał taki przypadek w tym modelu?
  • #2 7335258
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Zacznij od sprawdzenia grzałki - 25-30 Ohm.
  • #3 7344793
    T.Kolton
    Poziom 12  
    Wracam do tematu po krótkiej przerwie. Zgodnie z sugestią kolegi "nares" sprawdziłem opór grzałki i wynosił 27 Ohm. Jednak nie dało mi spokoju, iż przepalona ścieżka właśnie prowadziła do tej grzałki. Po wymontowaniu była w stanie jak z reklamy o calgonicie. Kompletnie skorodowana a rezystancja widocznie przypadkowa. Jednak to nie koniec problemu. Po zlutowaniu ścieżki i odłączeniu grzałki migają diody na panelu. Nic się nie uruchamia. Pytanie mam czy elektronika po wymontowaniu grzałki tak ma się zachowywać(nowej jeszcze nie zakupiłem) czy też jest uszkodzenie na płycie (osobiście na to stawiam). Czy to jakieś typowe uszkodzenie czy też należy wysupłać, a jeśli tak to gdzie szukać schematu. Proszę o opinię zwłaszcza kolegę "nares" i dalsze postępowanie.
  • #4 7367184
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Najpierw zamontuj grzałkę, a później napisz o objawach - bez niej elektronika może nie ruszyć.
  • #5 7391384
    T.Kolton
    Poziom 12  
    Na początek winien jestem sprostowanie. W gąszczu oznaczeń podałem chyba nie ten co trzeba. Model pralki to WFO 1663/Pl- panel sterujący Siemens. Zakupiłem grzałkę i zamontowałem ją. Jednak objawy są te same co wcześniej tzn. wszystkie 9 diód na panelu sterującym migają jednocześnie w sposób taki jakby chciały się rozświetlić przez niecałą sekundę i gasną na nieco dłużej niż sekundę i tak w kółko. Wygląda to tak jakby przetwornica podawała napięcie i zostawała blokowana (próbkowanie). Nie zmienia tego stanu wciskanie jakiegokolwiek przycisku. Na czym się skupić i co pomierzyć? Bardzo proszę o sugestie.
REKLAMA