logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP6035 - Biały pas na kopii przy ciemnym tle, problem z szufladami

Maciek43L 03 Gru 2009 09:54 1753 13
REKLAMA
  • #1 7339276
    Maciek43L
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam następującą sytuację w NP6035.
    Książka, kilka kartek z mocnym tłem ( ciemny fiolet, zieleń).
    Kopia wychodzi jak na skanie, z obciętym końcem ok 3cm.
    Canon NP6035 - Biały pas na kopii przy ciemnym tle, problem z szufladami
    Próbowałem kilkanaście razy, z różnych szuflad -im niższa szuflada, tym biały pas większy, z bocznego podajnika jest OK.
    W kilku przypadkach kartka zatrzymała się przed piecem, na transporcie.
    Pozostałe kopie (tekst/zdjęcia na białym/jasnym tle) wychodzi normalnie.
    Czy coś mogę z Waszą pomocą sam z tym próbować, czy od razu wezwać serwis?
  • REKLAMA
  • #2 7339457
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    kopia na chwilę zatrzymuje się pod bębnem , stąd ten pas .
  • #3 7340781
    sebagut
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    otwórz przednie drzwi, zablokuj czujnik drzwi i zrób kopię może zauważysz co sie dzieje z kartką pod bębnem, chociaż przy tej prędkości może to być niemożliwe. zrób jeszcze kopię przy otwartej pokrywie oryginałów bez oryginału. Rozumiem że okładka tej książki jest OK
  • REKLAMA
  • #4 7340980
    Mariusz Rogalski
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Wałek elektrody transferowej kręci się z dużym oporem Daj po kropelce WD 40 i po kłopocie
  • #5 7343081
    Maciek43L
    Poziom 11  
    Dziękuję za sugestie, dzisiaj posprawdzam.
    Mnie najbardziej zaskoczyło, że wada występuje tylko jak maszyna pobiera papier z szuflad. Biorąc z bocznego podajnika kopie tych samych stron są OK.
  • #6 7355989
    Maciek43L
    Poziom 11  
    Tak jak napisał ABLublin--kartka staje pod bębnem, potem jeszcze ruszy ze 3-4 cm i zostaje na transporcie.
    Poradźcie gdzie szukać przyczyny i jak ją usunąć?
  • #7 7356001
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Wyczyść dokładnie pasy transportu ale pewnie trzeba będzie je wymienić.

Pozdrawiam
  • #8 7357120
    Mariusz Rogalski
    Poziom 16  
    Jeżeli byłby to transport to kartka krzywiłaby się na pasach ale obraz byłby cały
  • REKLAMA
  • #9 7357970
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Mariusz Rogalski napisał:
    Jeżeli byłby to transport to kartka krzywiłaby się na pasach ale obraz byłby cały
    Nie.
    W końcowej fazie nakładania obrazu kartkę ciągną tylko pasy. Bęben ślizga się po stojącej kartce, stąd "zagęszczenie" toneru i zanik obrazu.
  • #10 7358220
    Maciek43L
    Poziom 11  
    Jeśli to kwestia transportu (pasów), to dlaczego występuje (przynajmniej na razie) TYLKO przy oryginałach z mocno ciemnym tłem..
    Mam tę kopiarkę od miesiąca, i kłopot był tylko z kilkoma kartkami z tej jednej książki (kartka na skanie ma ciemnozielone tło).
    Porobiłem testowo trochę kopii z otwartą pokrywą oryginałów--1 na 10 dochodzi do pieca i robi harmonijkę, reszta zostaje na pasach.
    Pokopiowałem kolorowe babskie gazety z dużą ilością kolorowej grafiki/zdjęć, --wszystkie wyszły OK.
    Po przeczytaniu masy postów na forum zastanawiam się, czy może to static eliminator. Może bardzo ciemna kartka jest mocno "naelektryzowana" i to jakiś wpływ na jej ruch.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 7359252
    Mariusz Rogalski
    Poziom 16  
    Kolego rys57 kombinujesz dobrze ale nie do końca przez prawie calą dlugość kartki A4 pcha ją walek registra dopiero przy samym końcu kiedy kartka już opuszcza register zaczyna ja pchać walek bębna współpracując z wałkiem transferowym i tu jest " pies pogrzebany" zatarta rolka elektrody transferowej działa jak hamulec zwlaszcza na kopiach z duzą ilością toneru ktory dziala jak ""smar" i powoduje poślizg walka na kartce do tego może dojść zuzycie lub zasmarowanie silikonem z utrwalania pasow transportu lub/i uszkodzenie wentylatora w transporcie co jet częsta usterką tych kopiarek Efekt jak w opisie Maćka Prośba do Maćka wykręć jedną śrubkę i zajzyj do tej elektrody to wiele wyjaśni Pozdrawiam
  • #12 7362691
    Maciek43L
    Poziom 11  
    Elektrodę transferową sprawdziłem i przeczyściłem jej osie po pierwszej sugestii--wydawało się, że kręciła się leciutko. Dzisiaj kupiłem WD, psiknąłem na ośki i problem został usunięty. Wielkie dzięki za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanko.
    Czy można "organoleptycznie" (bez wyciągania pieca) ocenić stopień/ilość zużytej taśmy czyszczącej wałek teflonowy, bo na licznikach to raczej nie mogę polegać (ktoś wcześniej kombinował przy nich).
    Nie chciałbym się kiedyś zdziwić, jak się zerwie.
  • #13 7362728
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Mariusz Rogalski napisał:
    ...zatarta rolka elektrody transferowej działa jak hamulec
    ano działa. :)
    Gratulacje. Stawiałbym taką usterkę w hierarchii prawdopodobieństwa na ostatnim miejscu.
  • #14 7362874
    Kserokop
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Jak się zerwie to trzeba umyć teflon. Trzeba zobaczyć ile jest nawinięte zużytej taśmy to widać. Taśma starcz na 100tys.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kopiarką Canon NP6035, polegający na pojawianiu się białego pasa na kopiach przy ciemnym tle oraz na zacinaniu się papieru w szufladach. Po kilku próbach z różnych źródeł, zauważono, że problem występuje głównie przy użyciu szuflad, podczas gdy boczny podajnik działa poprawnie. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym sprawdzenie wałka elektrody transferowej, czyszczenie pasów transportowych oraz sprawdzenie, czy kartka nie zatrzymuje się pod bębnem. Ostatecznie, po zastosowaniu WD-40 na wałku elektrody transferowej, problem został rozwiązany. Użytkownik zadał również pytanie o ocenę zużycia taśmy czyszczącej wałka teflonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA