Witam
Sprawa wygląda tak:
Laptop maxdata eco 4510iw
Proc. c2 duo
ram ddr2 667 1GB
dysk seagate 80GB
chipset intel 945(grafika zitegr. intel)
Komputer wykrywa dysk w biosie,ale systemu zainstalować się nie da.
Zatrzymuje (hamuje) się na ekranie powitalnym z logo na którym są opcje wejścia do bios i kolejnosci botowania. Długo stoi w tym miejscu w końcu przejdzie okno i zatrzymuje się z komunikatem system not found. Jeżeli wyjmę dysk to okienko z logo mija szybko i przechodzi do instalacji systemu (jeżeli jest włożona płyta z systemem) . Systemy typu live startują bez problemu i wtedy można "pracować" na komputerze- myszka,klawiatura i porty usb pracują bez zastrzeżeń.Dysku niestety nie widać(tylko ten na usb)
Bios zaktualizowałem z pendrive do najnowszego,pamięci , dysk,procesor sprawdzone na drugim komputerze i są sprawne.Bios jest strasznie ubogi i można jedynie pokombinować z bootowaniem ! i nic ale to nic więcej.
Systemy na płytkach xp sp2,vista mam oryginalne.
W czym należy upatrywać przyczyny i co jeszcze mogę sprawdzić ?
Bliźniacze laptopy to fujitsu siemens pi 1505 ,advent i belinea o'book
Sprawa wygląda tak:
Laptop maxdata eco 4510iw
Proc. c2 duo
ram ddr2 667 1GB
dysk seagate 80GB
chipset intel 945(grafika zitegr. intel)
Komputer wykrywa dysk w biosie,ale systemu zainstalować się nie da.
Zatrzymuje (hamuje) się na ekranie powitalnym z logo na którym są opcje wejścia do bios i kolejnosci botowania. Długo stoi w tym miejscu w końcu przejdzie okno i zatrzymuje się z komunikatem system not found. Jeżeli wyjmę dysk to okienko z logo mija szybko i przechodzi do instalacji systemu (jeżeli jest włożona płyta z systemem) . Systemy typu live startują bez problemu i wtedy można "pracować" na komputerze- myszka,klawiatura i porty usb pracują bez zastrzeżeń.Dysku niestety nie widać(tylko ten na usb)
Bios zaktualizowałem z pendrive do najnowszego,pamięci , dysk,procesor sprawdzone na drugim komputerze i są sprawne.Bios jest strasznie ubogi i można jedynie pokombinować z bootowaniem ! i nic ale to nic więcej.
Systemy na płytkach xp sp2,vista mam oryginalne.
W czym należy upatrywać przyczyny i co jeszcze mogę sprawdzić ?
Bliźniacze laptopy to fujitsu siemens pi 1505 ,advent i belinea o'book