logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka CANDY CTT82 TV (z góry otwierana) - wyciek wody

Posw580 04 Gru 2009 18:29 6205 9
REKLAMA
  • #1 7345008
    Posw580
    Poziom 12  
    Ocena: 62
    Witam Szanowne grono pomocnych głów.
    Mam oto taki problem, ostatnio zauważyłem po kilku praniach wyciek na dole pralki w okolicach filtra. Po odkręceniu filtra wylało się dośc sporo wody. (dlaczego ta woda tam się zbiera?) Poza tą wadą wszystko jest O.K. jednak po 3 ,4 praniach musiałem podłożyć miskę i wypuścić z filtra wodę. Teraz niestety muszę to robić po każdym praniu. a jest to dość uciążliwe. Jak nie spuszczę wody to po drugim praniu mam na podłodze dużą plamę wody.

Proszę o porady co mam sprawdzić i od czego zacząć diagnozę.:cry:

I jeszcze jedno ostatnio nie moge otowrzyć górnej pokrywy, słychać, że elektrozawór puszcza ale się nie otwiera. Awaryjnie otwieram nożem i przesuwam zapadkę. Jak rozebrac tą górną pokrywę aby się dostac do zamka ?? Nie ma tam żadnych śróbek itp...
  • REKLAMA
  • #2 7346714
    pegas666
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    jeśli chodzi o wyciek to sprawdz uszczelkę filtra oraz pompę ja w takich przypadkach stawiam pralkę na 2 taboretach ustawiam na pranie i wszystko widzę od spodu
    ps. pamiętaj aby wąż odpływowy był na wysokości bębna albo wyżej bo inaczej będzie cały czas pobierać wodę
  • #3 7347310
    AndrewNS
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich (to mój pierwszy post, choć forum przeglądam od dłuższego czasu)

Wracając do tematu sprawdź też drożność wężyka prowadzącego od filtra do pompy i węża odpływowego (zazwyczaj gromadzi się tam osad utrudniający wypompowanie wody z pralki).

ps. pegas666 - dobry pomysł z tymi taboretami ;D
  • REKLAMA
  • #4 7349028
    Posw580
    Poziom 12  
    pegas666 napisał:
    jeśli chodzi o wyciek to sprawdz uszczelkę filtra oraz pompę ja w takich przypadkach stawiam pralkę na 2 taboretach ustawiam na pranie i wszystko widzę od spodu
    ps. pamiętaj aby wąż odpływowy był na wysokości bębna albo wyżej bo inaczej będzie cały czas pobierać wodę

Panowie sprawa wygląda tak. odpływy wszystko działa, uszczelka filtra sprawna, pompę wymontowałem i podłączyłem bezpośrednio do 220V działa ale czy ostatecznie dobrze aby wypompować wszystko?? jak sprawdzić czy wystarczająco pompuje.
    sygnał na kable z programatora na pompę jest. Podłączyłem miernik do tych kabli i napięcie jest, czyli pompę załącza. Czyżby pompa nie domagała ??, ale jak sie upewnić na 100%.
  • REKLAMA
  • #5 7350446
    pegas666
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    to dobre wyniki a gdzie cieknie

Dodano po 1 [minuty]:

bo tam są pewnie te kulawe pompy i na simeringu cieknie
  • #6 7359983
    deezoo68
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    pompa nie wypompuje całej wody do zera, ale odkręcił bym boczki i przyjrzał się czy nie cieknie spod korpusów łożysk
  • REKLAMA
  • #7 7370738
    Posw580
    Poziom 12  
    deezoo68 napisał:
    pompa nie wypompuje całej wody do zera, ale odkręcił bym boczki i przyjrzał się czy nie cieknie spod korpusów łożysk

Panowie kupiłem nowy silnik pompy, i nadal w miejscu gdzie sie odkręca filtr po skończonym praniu odkręceniu filtra wylewa mi się woda około 1 litra. Czy to tak powinno być.
  • #8 7371024
    toudikat
    Poziom 19  
    Ocena: 168
    Tak powinno być.
  • #9 7371306
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 319
    Zawsze w obudowie filtra po skończonym praniu jest woda. Pompka nie jest na tyle wydajna żeby siłą tłoczonego powietrza ( gdy już w bębnie wody braknie ) wypchnąć resztki wody z układu. Pozdrawiam
  • #10 7375900
    tonk07
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    W pralkach tego typu często cieknie z połączenia fartucha, woda na wirowaniu potrafi się dostać do blokady uszkodzić ją oraz moduł. Zrób pranie, pełny cykl z wsadem i po ostatnim wirowaniu będziesz widział jak od prawej strony stojąc na wprost pralki odkręcisz boczną blachę skąd cieknie.
    Wklejanie fartucha na silikon nie zawsze daje radę tylko wymiana na nowy.
    powodzenia
    Napisz jak poszło sprawdzanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką CANDY CTT82 TV, polegający na wycieku wody w okolicach filtra po każdym praniu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzona uszczelka filtra, zator w wężu odpływowym, czy problemy z pompą. Użytkownik sprawdził uszczelkę i drożność węży, a także wymontował pompę, która działa, ale nie jest pewny jej wydajności. Inni użytkownicy wskazują, że woda w obudowie filtra po praniu jest normalna, a także sugerują sprawdzenie połączenia fartucha oraz ewentualną wymianę uszczelki. Dodatkowo, użytkownik ma problem z otwieraniem górnej pokrywy pralki, co może być związane z uszkodzeniem elektrozaworu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA