Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka CANDY CTT82 TV (z góry otwierana) - wyciek wody

Posw580 04 Dec 2009 18:29 5539 9
    Posw580
    Level 12  
    Witam Szanowne grono pomocnych głów.
    Mam oto taki problem, ostatnio zauważyłem po kilku praniach wyciek na dole pralki w okolicach filtra. Po odkręceniu filtra wylało się dośc sporo wody. (dlaczego ta woda tam się zbiera?) Poza tą wadą wszystko jest O.K. jednak po 3 ,4 praniach musiałem podłożyć miskę i wypuścić z filtra wodę. Teraz niestety muszę to robić po każdym praniu. a jest to dość uciążliwe. Jak nie spuszczę wody to po drugim praniu mam na podłodze dużą plamę wody.

Proszę o porady co mam sprawdzić i od czego zacząć diagnozę.:cry:

I jeszcze jedno ostatnio nie moge otowrzyć górnej pokrywy, słychać, że elektrozawór puszcza ale się nie otwiera. Awaryjnie otwieram nożem i przesuwam zapadkę. Jak rozebrac tą górną pokrywę aby się dostac do zamka ?? Nie ma tam żadnych śróbek itp...
    pegas666
    Level 13  
    jeśli chodzi o wyciek to sprawdz uszczelkę filtra oraz pompę ja w takich przypadkach stawiam pralkę na 2 taboretach ustawiam na pranie i wszystko widzę od spodu
    ps. pamiętaj aby wąż odpływowy był na wysokości bębna albo wyżej bo inaczej będzie cały czas pobierać wodę
    AndrewNS
    Level 11  
    Witam wszystkich (to mój pierwszy post, choć forum przeglądam od dłuższego czasu)

Wracając do tematu sprawdź też drożność wężyka prowadzącego od filtra do pompy i węża odpływowego (zazwyczaj gromadzi się tam osad utrudniający wypompowanie wody z pralki).

ps. pegas666 - dobry pomysł z tymi taboretami ;D
    Posw580
    Level 12  
    pegas666 wrote:
    jeśli chodzi o wyciek to sprawdz uszczelkę filtra oraz pompę ja w takich przypadkach stawiam pralkę na 2 taboretach ustawiam na pranie i wszystko widzę od spodu
    ps. pamiętaj aby wąż odpływowy był na wysokości bębna albo wyżej bo inaczej będzie cały czas pobierać wodę

Panowie sprawa wygląda tak. odpływy wszystko działa, uszczelka filtra sprawna, pompę wymontowałem i podłączyłem bezpośrednio do 220V działa ale czy ostatecznie dobrze aby wypompować wszystko?? jak sprawdzić czy wystarczająco pompuje.
    sygnał na kable z programatora na pompę jest. Podłączyłem miernik do tych kabli i napięcie jest, czyli pompę załącza. Czyżby pompa nie domagała ??, ale jak sie upewnić na 100%.
    pegas666
    Level 13  
    to dobre wyniki a gdzie cieknie

Dodano po 1 [minuty]:

bo tam są pewnie te kulawe pompy i na simeringu cieknie
    deezoo68
    Level 13  
    pompa nie wypompuje całej wody do zera, ale odkręcił bym boczki i przyjrzał się czy nie cieknie spod korpusów łożysk
    Posw580
    Level 12  
    deezoo68 wrote:
    pompa nie wypompuje całej wody do zera, ale odkręcił bym boczki i przyjrzał się czy nie cieknie spod korpusów łożysk

Panowie kupiłem nowy silnik pompy, i nadal w miejscu gdzie sie odkręca filtr po skończonym praniu odkręceniu filtra wylewa mi się woda około 1 litra. Czy to tak powinno być.
    karol5608
    Level 28  
    Zawsze w obudowie filtra po skończonym praniu jest woda. Pompka nie jest na tyle wydajna żeby siłą tłoczonego powietrza ( gdy już w bębnie wody braknie ) wypchnąć resztki wody z układu. Pozdrawiam
    tonk07
    Level 17  
    W pralkach tego typu często cieknie z połączenia fartucha, woda na wirowaniu potrafi się dostać do blokady uszkodzić ją oraz moduł. Zrób pranie, pełny cykl z wsadem i po ostatnim wirowaniu będziesz widział jak od prawej strony stojąc na wprost pralki odkręcisz boczną blachę skąd cieknie.
    Wklejanie fartucha na silikon nie zawsze daje radę tylko wymiana na nowy.
    powodzenia
    Napisz jak poszło sprawdzanie