Witam,
Mam za zadanie napisać model iteracyjny indukcyjności, oraz pojemności. Z tą pierwszą jakoś sobie poradziłem, oto dobrze działający skrypt w MatLabie:
Co do pojemności jest mały problem, napisałem taki skrypt:
Kondensator pięknie się ładuje, niestety prąd zamiast maleć rośnie wraz z napięciem. Bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego zadania. Rozwiązanie nie koniecznie musi być w postaci skryptu MatLab, może być dowolny język lub jako schemat blokowy. Po prostu MatLab wybrałem ze względu na prostą implementację.
Jeszcze jedno:
Pisząc model iteracyjny pojemności i indukcyjności mam to na myśli układy szeregowe RL, oraz RC.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Mam za zadanie napisać model iteracyjny indukcyjności, oraz pojemności. Z tą pierwszą jakoś sobie poradziłem, oto dobrze działający skrypt w MatLabie:
f=50;
R1=100;
L=2;
h=1/f/100;
G1=1/R1;
G2=h/L;
R2=1/G2;
iL=0;
for i=1:1000
E=30%*sin(2*pi*h*i*f);
G=[G1+G2];
I=[E/R1-iL];
V=inv(G)*I;
iL=V(1)/R2+iL;
x(i)=i;
y(i)=V(1)*G2+iL;
v(i)=V(1);
end
plot(x, y);
title('Prąd i');
figure
plot(x, v);
title('Napięcie');
Co do pojemności jest mały problem, napisałem taki skrypt:
f=50;
R1=100;
C=0.0002;
h=1/f/100;
G1=1/R1;
G2=C/h;
R2=1/G2;
uC=0;
iC=0;
for i=1:1000
E=30;
G=[G1+G2];
I=[E/R1+iC];
V=inv(G)*I;
iC=-uC*G2+G2*V(1);
x(i)=i;
y(i)=iC;
z(i)=V(1);
end
plot(x, y);
title('Prąd i');
figure
plot(x, z);
title('Napięcie');
Kondensator pięknie się ładuje, niestety prąd zamiast maleć rośnie wraz z napięciem. Bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego zadania. Rozwiązanie nie koniecznie musi być w postaci skryptu MatLab, może być dowolny język lub jako schemat blokowy. Po prostu MatLab wybrałem ze względu na prostą implementację.
Jeszcze jedno:
Pisząc model iteracyjny pojemności i indukcyjności mam to na myśli układy szeregowe RL, oraz RC.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.