logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KENWOOD KRC-777R - Radio nie reaguje po podłączeniu do zasilania, co sprawdzić?

mozampa 05 Lip 2004 09:42 1975 14
REKLAMA
  • #1 726619
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Radio z obracanym panelem. Podłączam do zasilania i nic się nie dzieje. Zero reakcji. Jest otwarte (panel odwrócony jak w czasie działania) ale na nic nie reaguje. Radio wcześniej działało, ale zdażało mu się zawiesić. Po odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu chodziło przez x czasu. Pamięć widać że była lutowana (24c01 o ile się nie mylę) Co może być? Coś z zasilaniem czy coś z pamięcią. Nie mam schematu i ciężko mi cokolwiek ruszyć. Bezpiecznik dobry, kable stykają.
  • REKLAMA
  • #2 726952
    501238975
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Podłącz zasilanie i i sprawdź gałąź zasilania, gdzie dokładnie ginie Ci napięcie. Sprawdzałeś diodę tą zaraz przy gnieździe z zasilaniem? Sprawdź też kondensator ten największy ;-) Jeżeli to jest sprawne należałoby sprawdzić jeszcze stabilizator, nie wiem jaki scalak mieści się w tym radyjku ale jeżeli podeślesz mi symbol to postaram Ci się posłużyć serwisówką do danego scalaka.
  • #3 726995
    fiszer
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Dławik na wejściu napięcia+12v lubią puszczać luty.
  • REKLAMA
  • #4 726999
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam
    W tych radiach jest tasiemka łącząca radio z panelem sprawdź ją może być przetarta.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 727197
    maridym27
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    sprawdz pierw tasme,,,przewaznie pekaja na zgieciach,,pozdrawiam..
  • #6 727233
    davidos_77
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Witam!!
    W pierwszej kolejnosci posprawdzaj dokladnie tasme laczaca panel-bardzo czesto lubi pekac.Jak juz wczesniej ktos napisal,przelutuj tez dlawik.Pozdrawiam.
  • #7 727440
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Jak pisali poprzednicy sprawdź tasiemkę, a jak to nic nieda to sprawdź czy kwarc przy procku oscyluje.
  • #8 730158
    mozampa
    Poziom 17  
    Taśmę przemierzyłem i wygląda na dobrą. Ale co ciekawe, po którejś próbie podłączenia radio się włączyło. Tylko, że panel był otwarty, a jak się załączyło, to opuścił się do połowy, tak jak przy wkładaniu kasety, włączyło się wtedy radyjko, ale oprócz +/- VOL nic nie dawało się przełączać, ani nie dało się sprawić by panel wrócił do właściwej pozycji. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu znów cisza. Potem znów panel sie poruszył kawałek na swoje miejsce i znów do poziomu i włączyło się radio, ale znów nic sie nie dało robić. Co się może dziać? Gdybo coś nie stykało w zasilaniu, to kiedy już by styknęło to włączyłby się normalnie. Zastanawia mnie to dziwne zachowanie panela.
  • #9 730341
    Arek N.
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Koledzy mają racje wielokrotnie miałem podobny przypadek to była taśma prz panelu
  • #10 730392
    mozampa
    Poziom 17  
    Taśmę przemierzyłem omomierzem i każda "żyła" ma przejście. Fakt, że nie próbowałem nią ruszać podczas pomiarów, ale czy mozliwe jest żeby mnie tak oszukała ?
  • REKLAMA
  • #11 730439
    curdeballans
    Poziom 30  
    Ocena: 452
    Możliwe , bo mnie tak kiedyś oszukała
  • #12 730480
    fiszer
    Poziom 18  
    Na 100% masz uszkodzoną taśmę.
  • #13 730538
    mozampa
    Poziom 17  
    Dobra Panowie, sprawdzę dokładnie, moze nawet kupię w ciemno taką taśmę i podmienię. Za ile mozna taka taśmę dostać (najlepiej we wrocławiu)?
  • #14 730571
    fiszer
    Poziom 18  
    Na taśmie masz nr odczytaj go i poszukaj np. we wrocławskiej firmie co się reklamuje na forum.
    Ponoć we Wrocławiu na giełdzie chodzą już po 40zł.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Kenwood KRC-777R z obracanym panelem nie reaguje po podłączeniu do zasilania, mimo że panel jest otwarty i częściowo się porusza. Problem objawia się brakiem reakcji na przyciski oraz niemożnością powrotu panelu do właściwej pozycji. Wcześniej radio działało, ale zdarzały się zawieszenia, które ustępowały po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania. Sprawdzone zostały bezpiecznik, kable oraz pamięć (lutowana kość 24c01). Wskazówki diagnostyczne obejmują kontrolę gałęzi zasilania, diody przy gnieździe zasilania, kondensatora elektrolitycznego oraz stabilizatora napięcia. Szczególną uwagę zwrócono na taśmę łączącą panel z radiem, która często ulega uszkodzeniu na zgięciach i może powodować opisane objawy. Pomimo pomiarów omomierzem wykazujących ciągłość przewodów taśmy, możliwe są uszkodzenia mechaniczne niewidoczne w statycznym pomiarze. Zalecane jest wymienienie taśmy na nową, dostępna jest na rynku za około 40 zł, np. we Wrocławiu. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie oscylacji kwarcu przy procesorze jako elementu sterującego pracą radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA