logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić i przerobić zasilacz Panasonic KX-F90 na 230V?

maciekbazyl 05 Lip 2004 10:55 2149 7
REKLAMA
  • #1 726722
    maciekbazyl
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    mam problem z faxem Panasonic KX-F90 Problem tkwi w tym iz uszkodziła si eprzetwornica w tym faxie poniewaz ktos podłaczył go do sieci zasilającej 230V a on był przystosowany na 110V i si espaliły elementy po stronie pierwotnej tak ostro ze nie widac co na nich pisze czy ktos posiada schemat taego telefony lub jego zasilacza????????lub po naprawie jak go przerobić zeby działał pod 230V??moze jakas przetwornica na triaku lub tyrystorze?????prosze o jak najszybsze informacje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 728001
    maciekbazyl
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    hej kaz 69 interesują mnie wszytskie elementy w zasilaczu głównie -bo telefon zabardzo mnie ni einteresuje wszystko n apłytce zasilacza jest popalone !!!!!!!!!!!!!szkoda ze schematu ni emozesz podrzucić :(:(:(no wiec moze sam jakos poradze:(:(:(ale jak bedziesz miał coś podobnego to podrzuc na forum z góry dzieki:):)
  • REKLAMA
  • #5 728261
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Mam gdzieś taki zasilacz do kxf50 ale z tego co się orjętuję to jest to samo w kxf90. Nie wiem ile dla Ciebie jest warty ten faks ( nie bardzo też wiem za ile można taki zasilacz sprzedać ). Rzuć jakąś cenę może się dogadamy.
  • REKLAMA
  • #6 728306
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    W takich sytuacjach najczęściej pada warystor - jest jak pamiętam na 270V, elektrolit - chyba 100 mikro na 200V, mostek prostowniczy i bezpiecznik - 5A na 125 V ( 250 ). Raczej nic więcej nie powinno być uszkodzone - bo pozostałe elementy są ( poza jednym rezystorem ) takie same dla 110 i 220.

Gdyby padł mosfet - co się żadko zdaża - nadaje się większość 400 - 600V 6A

Wieczorem zeskanuję schemat.

Pozdrawiam
  • #8 730061
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Podaj symbole popalonych elementów z płytki(numerki) ,ja nie spotkałem więcej uszkodzonych elementów jak podał uaz ,a to stare i dobre sprzety gdyby nie te rolki :? a jeszcze jedno żeby tyle elementów padło to musiał by tego sprzęta załączać ślepy gość który nie widzial dymku :? i zapachu elektrolitu. :?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego zasilacza faksu Panasonic KX-F90, który został podłączony do sieci 230V zamiast 110V, co spowodowało uszkodzenie elementów po stronie pierwotnej przetwornicy. W dyskusji pojawiły się prośby o schemat zasilacza lub telefonu oraz o wskazówki dotyczące naprawy i ewentualnej przeróbki na zasilanie 230V. Uczestnicy sugerują, że typowo uszkodzeniu ulegają warystor (ok. 270V), elektrolity (np. 100µF/200V), mostek prostowniczy oraz bezpiecznik (5A/125V lub 250V). Pozostałe elementy, poza pojedynczym rezystorem, są podobne dla wersji 110V i 220V. Wskazano możliwość wymiany mosfeta na model o parametrach 400-600V, 6A, jeśli byłby uszkodzony, choć jest to rzadkie. Jeden z uczestników posiada schemat zasilacza do modelu KX-F50, który jest podobny do KX-F90 i może udostępnić go do wglądu. Propozycje przeróbki na 230V obejmują wymianę uszkodzonych elementów i ewentualne zastosowanie przetwornicy na triaku lub tyrystorze, jednak brak jest szczegółowych instrukcji. Wskazano również, że uszkodzenia są poważne, a elementy na płytce są mocno popalone, co utrudnia identyfikację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA