logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrać nagrania z magnetofonu ZK120 na komputer? Szukam wskazówek i programów

tyht 07 Gru 2009 07:25 3699 8
REKLAMA
  • #1 7355599
    tyht
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Przypadkiem trafiłem na to forum,posiadam taki magnetofon od nowośći swoje już przepracował ..Był długo w odstawce ale mam dużo nagrań na taśmach i chciałbym je przegrać na komputer.Słyszałem kiedyś że są programy lub opisy do wykonania jak to zrobić lub gdzie je znaleść.Może było to kiedyś w SAT KURIER.Jeżeli miałby ktoś namiary byłbym zobowiązany.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7355997
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 135
    Witam
    Też kiedyś się tym zajmowałem :-)) Ja mam z kolei ZK140T i zgrywałem nagrania z moich starych taśm na komputer... Ech, dawne, dobre czasy - łza się w oku kręci... ;-)
    Ale do rzeczy: żeby przenieść nagrania z taśm na dysk komputera potrzebne są dwie rzeczy: odpowiednie oprogramowanie i odpowiedni kabelek. Odpowiednie oprogramowanie, to program rejestrujący dźwięk i konwertujący go (ewentualnie) do odpowiedniego formatu. Jest ich sporo, z darmowych warto wymienić choćby FREE Hi-Q Recorder lub Audacity. Kabelek zaś musi umożliwić ci połączenie wejścia liniowego karty dźwiękowej (LINE-IN) z wyjściem liniowym magnetofonu. Tu pozostaje zrobienie go we własnym zakresie, gdyż kupienie kabelka z końcówką jack 3,5mm z jednej strony i DIN z drugiej (raczej) nie jest możliwe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7506628
    piorun0
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Ja zgrywałem Video z magnetowidu i muzyke z taśm magnetycznych poprzez kartę TV,oczywiście do audio musiałem sam dorobić przewód
  • REKLAMA
  • #6 7598443
    mobilogix
    Poziom 10  
    Witam
    Mam pytanie odnosnie magnetofonu ZK120 czy wogle mozliwe jest zgranie dzwieku na komputer z tego co wiem nie posiada on zadnego wyjscia liniowego jedynie wyjscie na glosnik czy w takim wypadku da sie zgrac dzwiek przez to wyjscie? Prosze o szybka odpowiedz
    Pozdrawiam!
  • #7 7598669
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    ZK 120 jak i inne magnetofony tej serii maja wyjście liniowe. na tylnej ścianie obok gniazda głośnikowego znajduje się wyście do dodatkowych słuchawek. Okrągłe, standard DIN , po "naszemu" jest to gniazdo GM3. Sygnał występuje pomiędzy pin-em nr 1 (sygnał) a pin-em nr 2 - masa.
    Inne wyjście znajduje się w gnieździe mikrofonowym. Sygnał znajduje się na pin-ie 3, masa na pin 2...
  • #8 7831354
    Witalij
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dla tego celu musi być karta dżwienkowa dobrej jakości(wystarczy Audigy albo Life 5.1 ). Oprogramowanie Clean(jest prosty i ma wszystkie plaginy).
    Kabel możliwo zrobić z jakego kolwiek kabla żeby na końcu był 3.5 mm jack, końcuwkę DIN treba zrobić samemu.
    Treba sprawdzić stan magnetofonu(smarowanie, czyszczenie(rolki gumowe i głowicy muszą być czyste), możliwo trzeba wymienić kondensatory). Paski wolno myć tylko wodą z mydłę(alkochol psuje gume).
    Rolki gumowe ja czysycze tylko wódką 40%. Przy prawidlowemu obsługiwaniu paski pracują okolo 20 lat.
  • #9 9372672
    tyht
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Nie rozwiązałem tego problemu ponieważ magnetofon nie jest całkowicie sprawny.Oddawałem go kilka razy do naprawy i bezskutecznie,szkoda w niego inwestować.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby przegrać nagrania z magnetofonu ZK120 na komputer, potrzebne są dwa kluczowe elementy: odpowiednie oprogramowanie oraz kabel do połączenia. Użytkownicy polecają programy takie jak FREE Hi-Q Recorder i Audacity do rejestracji dźwięku. W przypadku ZK120, który nie ma standardowego wyjścia liniowego, można wykorzystać wyjście do słuchawek (DIN) lub mikrofonowe. Warto również zadbać o jakość sprzętu, co może wymagać czyszczenia i konserwacji magnetofonu. Użytkownicy podkreślają, że kabel można wykonać samodzielnie, łącząc końcówkę jack 3,5 mm z odpowiednią końcówką DIN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA