logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do sterowania bitami portu LPT z wiersza poleceń w Windows XP

Indiana 07 Lip 2004 01:10 10359 13
REKLAMA
  • #1 730017
    Indiana
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Utknąłem na takim problemie:
    Potrzebuję programu sterujacego poszczególnymi bitami portu LPT pod system Windows XP którego można wywołać z lini wiersza poleceń z żądanym parametrem. Chodzi tu o wywołanie programu LPT z innego programu. Szukam i szukam i znajduję ale nie to co trzeba.
    Niestety programów nie można odsługiwać z wiersza polecenia z żądanym parametrem np: lpt.exe -parametr i tu miałby ustawić stan wysoki/niski za złączu D0 - D7.
    Może ktoś się pokusi o napisanie takiego programiku, dla programisty, którym ja zresztą niestety nie jestem - to 5 min robooty :-)

Mam nadzieję, że opisałem to dosyć czytelnie i zrozumiale.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 730288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 730307
    Indiana
    Poziom 12  
    W tym właśnie sęk, że nie mam za bardzo pojęcia o Delphi i programowaniu w nim, skłaniałbym się bardziej nad gotowcem lub linkiem do ww programu :-)
  • REKLAMA
  • #4 731966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 746393
    asemka
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    YOO JAK MOŻNA ROZBLOKOWAĆ PORTY POD WINDOWSEM XP
  • #6 746475
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    asemka, nie dubluj postów. Temat odblokowywania prtu LPT był wiele razy poryszany na forum. Wystarczy użyć przycisku szukaj. Jest taki program user port
    Poza tym tjanusz pisze, ze dołączył odpowiednią bibliotekę
  • REKLAMA
  • #7 2372231
    bartas_w
    Poziom 11  
    Witam
    Problem zaczyna się dopiero wtedy gdy już mam odblokowany port przez UserPort i po starcie komputera zaczynają się dziać różne dziwne sprawy (podłączone urządzenia zaczynają szaleć) po uruchomieniu windowsa xp wszystko się uspokaja i działa normalnie. Efekty te są prawdopodobnie efektem testowania portu przez startujący system. Wszystko jest spoko o ile to tylko szaleją lampeczki podłączone do LPT (poprzez układ oczywiście) problem się zaczyna jeśli chcę podłączyć jakieś urządzenia liczące lub ogólniej nieco wrażliwy sprzęt na takie ciągłe migotanie.

Otóż pytanie. Jak powstrzymać przy starcie komputera te anomalia????
  • #8 2374484
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Masz po prostu źle skonstruowane urządzenie.
  • #9 2374942
    cortez_
    Poziom 26  
    w którym dokładnie momencie urządzenie zaczyna szaleć? Odblokowanie UserPortem włącza się w momencie uruchomienia User Portu a końcy z wyłączeniem albo restartem windowsa...
  • REKLAMA
  • #10 2377340
    bartas_w
    Poziom 11  
    W sumie to mam takie bardzo proste urządzenie z tranzystora diody i 2 rezystorów przełączające przekaźnik. Nie wiem za bardzo jak to jest z tym UserPortem uruchomiłem go tylko raz kliknąłem start i już działał, nigdzie w kodzie programu nie mam odwołania do tego programu a powinienem mieć? Jak raz odblokowałem porty to chociaż wyłączę kompa to po włączeniu też są odblokowane???
  • #11 5063804
    kazik_
    Poziom 13  
    Mi user port wiesza zawsze qbasica, a Ciebie to może problem z 64bitowym prockiem.
  • #12 5064306
    grysek
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    zdaje sie że mam program odpowiedni dla Twoich potrzeb
    Tylko musisz wpisać adres portu dla LPT - 378

Sprawdziłem działa pod XP

jesli Ci pomogłem kliknij "pomógł"
    Załączniki:
    • ptest.exe (20.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 10973372
    Indiana
    Poziom 12  
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła potrzeby programu do sterowania poszczególnymi bitami portu LPT w systemie Windows XP z poziomu wiersza poleceń, umożliwiającego ustawianie stanów wysokich lub niskich na liniach D0-D7 za pomocą parametrów wywołania. Zaproponowano podejście programistyczne w Delphi, wykorzystujące funkcję ParamStr do odczytu parametrów oraz bezpośredni dostęp do portu pod adresem 0x378. Wskazano na konieczność użycia biblioteki InpOut32.dll, która umożliwia dostęp do portów LPT w Windows XP, wraz z linkiem do dokumentacji opisującej konfigurację i odblokowanie portu. Poruszono również problem stabilności urządzeń podłączonych do portu LPT po odblokowaniu portu przez program UserPort, gdzie system podczas startu może generować zakłócenia na liniach portu, co wpływa na działanie wrażliwych urządzeń. Zasugerowano, że problem może wynikać ze złej konstrukcji urządzenia. Wskazano także na alternatywne rozwiązania programistyczne, np. w Visual C++, oraz na dostępność gotowych programów umożliwiających sterowanie portem LPT pod XP po podaniu adresu portu (np. 0x378). Temat został ostatecznie zamknięty bez dalszych pytań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA