logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WF-B1062 - pralka zatrzymuje się na 9 minut przed końcem cyklu

krzys44 12 Gru 2009 23:57 11484 7
REKLAMA
  • #1 7381117
    krzys44
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam jak w temacie kręci a nie chce wirować czas stanął na 9 minut do końca przy szybkim 28 min. praniu.Proszę o pomoc.Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 7383292
    blue101
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    A jak się ustawi na samo wirowanie to wiruje? czy też nie?
  • REKLAMA
  • #3 7656247
    krzys44
    Poziom 10  
    Witam .Wracam do tematu .Pralka jak w temacie staje na 19 lub na 9 min kręci a nie wiruje.Czasami pomaga wyjęcie wtyczki i na nowo program i idzie ale coraz rzadziej.Co to może być ?Coś z elektroniką ?Przyznam się że się na tym nie znam.Proszę o pomoć jakieś porady. Krzysztof
  • REKLAMA
  • #4 7656362
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    krzys44 napisał:
    Witam .Wracam do tematu .Pralka jak w temacie staje na 19 lub na 9 min kręci a nie wiruje.Czasami pomaga wyjęcie wtyczki i na nowo program i idzie ale coraz rzadziej.Co to może być ?Coś z elektroniką ?Przyznam się że się na tym nie znam.Proszę o pomoć jakieś porady. Krzysztof

Witam .

Ostatnio naprawiając taką pralkę na tą dolegliwość wymieniłem silnik .

Pozdrawiam maniek475.
  • #5 7656733
    krzys44
    Poziom 10  
    W instr.obsł znalazłem to ... NASTĄPIŁO ZATRZYMANIE BIEŻĄCEGO ETAPU CYKLU PRANIA
    LUB TEŻ NIE NASTĄPIŁO PRZEJŚCIE DO NASTĘPNEGO ETAPU
    (WYŚWIETLANY POZOSTAŁY CZAS PRANIA MÓGŁ WZROSNĄĆ).
    Pralka jest wyposażona w system Fuzzy Logic, który nie tylko dostosowuje optymalny poziom wody
    i innych parametrów prania, ale także kontroluje proces prania oraz wprowadza niezbędne poprawki
    polepszające efekty prania. W wyżej opisanym przypadku system Fuzzy Logic wykrył odchylenia w cyklu
    prania, takie jak: zbyt wysoka zawartość detergentów w wodzie pod koniec cyklu, za silne wibracje w
    trakcie wirowania itp. Rozwiązaniem może być dostosowanie używanego programu prania, tzn. zmiana
    temperatury prania i prędkości wirowania. Po wykryciu tego typu problemów następuje zawieszenie
    normalnego cyklu programowego pralki, umożliwiające normalizację parametrów i kontynuację prania.
    System Fuzzy Logic podejmuje 7 prób wyeliminowania problemu. W przypadku, gdy system Fuzzy Logic
    nie jest w stanie znormalizować pracy urządzenia, nastąpi podświetlenie odpowiedniego wskaźnika
    diodowego (Patrz rozdział „Rozwiązywanie problemów”). Pralka pracująca w opisany powyżej sposób
    działa w sposób normalny.
    To jest prawdopodobnie rozwiązanie ale sprawdze.
  • REKLAMA
  • #6 8919253
    DZWILU88
    Poziom 13  
    Ocena: 93
    Podepnę się do tematu posiadam samsunga wf-f125av i dziś przestała wirować. Zatrzymuje się dokładnie tak jak opisano powyżej. Jak dam samo wirowanie to tez nie wiruje i zatrzymuje się na 9 min cyklu. Ilość prania na pewno jest odpowiednia ilość proszku też i nie mam pomysłu co z tym zrobić.
  • #7 8919713
    krzys44
    Poziom 10  
    Witam,wracam do tematu.Czasem wystarczy wyłączyć na kilka chwil z prądu i na nowo ustawić program albo poprostu zmienić program i temperaturę prania.u mnie najczęsciej zatrzymuje się na 19 albo własnie na 9.czasem ma tak,ze pierze ładnie caly miesiąc,a czasem jak się zatnie to robi to za każdym praniem.
    Post ten napisała żona ma.
    Pozdrawiam.
  • #8 8920462
    DZWILU88
    Poziom 13  
    Ocena: 93
    Sprawa się wyjaśniła odczytałem numer błędu w internecie i okazało się że przyczyną jest nieprawidłowe ułożenia prania w bębnie co mogło spowodować jego uszkodzenie lub nieefektywne wirowania. Zajrzałem do środka i rzeczywiście, żona nie zamknęła poszewki od kołdry i pozostałe pranie weszło do środka tworząc jedną wielką kulę. Po wypróżnieniu poszewki i wsadzeniu prania ponownie było już oki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung WF-B1062, która zatrzymuje się na 9 minut przed końcem cyklu prania, nie przechodząc do etapu wirowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, w tym problemy z elektroniką oraz systemem Fuzzy Logic, który może wykrywać odchylenia w cyklu prania, takie jak zbyt duża ilość detergentów lub nieprawidłowe ułożenie prania w bębnie. Wskazówki obejmują resetowanie pralki przez wyjęcie wtyczki, zmianę programu prania oraz sprawdzenie ułożenia prania, co w jednym przypadku pomogło rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA