Witam. Nie wiem czy dobrze wybralem dzial.
mam problem. Dostalem zadanie do zrobienia z systemow cyfrowych.
zad
Funkcje f(d,c,b,a)=d*~b+~c*~a+dca+~d*ba zrealizowac w oparciu o multiplekser o 2 wejsciach adresowych.
Probowalem juz zrobic samemu jednak nie wiem od czego zaczac.
Czy mogl by mi ktos podac schemat rozwiazan takich zadan. Albo pomoc w rozwiazaniu napisac co z czego itp jak dla zielonego.
Dodano po 7 [minuty]:
jakby bylo z 3 wejsciami adresowymi to mysle ze bym se porodzil jednak tak to nie zabardzo
(.
Probowalem wykonac to tak ze d*~b rozumiem jako iloczyn pelny i rozwijam go. D i B wejscia adresowe. Pod D0 podlanczam 1(czyli d*~b w tym wypadku zawsze da 1).
Pod D2 ~c*~a jako wejscia informacyjne. d3 to samo. D4 reszta ktora zostala czyli
~c*~a+ca+a. nie wiem czy to wogole mozna tak robic;/.
Prosze o pomoc najlepiej wytlumaczyc jak dziecku
mam problem. Dostalem zadanie do zrobienia z systemow cyfrowych.
zad
Funkcje f(d,c,b,a)=d*~b+~c*~a+dca+~d*ba zrealizowac w oparciu o multiplekser o 2 wejsciach adresowych.
Probowalem juz zrobic samemu jednak nie wiem od czego zaczac.
Czy mogl by mi ktos podac schemat rozwiazan takich zadan. Albo pomoc w rozwiazaniu napisac co z czego itp jak dla zielonego.
Dodano po 7 [minuty]:
jakby bylo z 3 wejsciami adresowymi to mysle ze bym se porodzil jednak tak to nie zabardzo
Probowalem wykonac to tak ze d*~b rozumiem jako iloczyn pelny i rozwijam go. D i B wejscia adresowe. Pod D0 podlanczam 1(czyli d*~b w tym wypadku zawsze da 1).
Pod D2 ~c*~a jako wejscia informacyjne. d3 to samo. D4 reszta ktora zostala czyli
~c*~a+ca+a. nie wiem czy to wogole mozna tak robic;/.
Prosze o pomoc najlepiej wytlumaczyc jak dziecku