logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9550 - brak tekstur i czcionek w grach na monitorze LG M2362D-PZ

luppiola 13 Gru 2009 15:40 1605 3
REKLAMA
  • #1 7383356
    luppiola
    Poziom 10  
    Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem starego kompa ( 5 lat) i nowego monitora LG M2362D-PZ,
    Jak się okazuje wszystko działa prawie bez problemu oprócz gier które chcę wyświetlić na monitorze. Kiedy załączam grę ( tu np. Harry Potter ) okazuje się ze pierwsza plansza wchodzi bez problemu natomiast po wczytaniu gry okazuje się że brak postaci w grze, wchodzę pod tekstury, itp. W grze World of Warcraft na początku wczytywania gry nie mam wogóle napisów na przyciskach- tylko same ramki tło w kolorze czarnym i brak nazw,
    Po zalogowaniu do gry ( znam te gre na pamieć i potrafie zalogowac sie bez podpowiedzi) okazuje sie ze postac jest super grafa ale znów nie ma czcionki w menu ani w czacie.
    Sterownik ściagnąłem najnowszy jaki był , monitor ustawiony na 1400x900 czyli nie tak ful HD a gry bez zmian nadal kiepskie. Zmieniłem rozdzielczość monitora na 1024x768 ( taką miałem wcześniej na kineskopowym Samsungu ) i nadal nic. Mimo zmian ustawień rozdzielczości w grze na identyczna problem nie usunięty.
    I tu niespodzianka. Podłączyłem laptopa z grafiką Nvidia 8600M GTi rozdzielczościa 1400X900 z zainstalowanymi tymi samymi garami do tego monitora i okazuje sie ze wszystko śmiga.
    Tłumaczy to że wina leży po stronie Karty Radeon 9550 e stacjonarnym kompie. Tylko jak mam ustwić żeby gry chodziły ?
    podpowiedzcie proszę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7383855
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Monitor nie ma tu nic do rzeczy, jest to urządzenie końcowe, które nie może mieć wpływu na np. wyświetlanie postaci w grze, brak czcionki itp. Paradoksalnie, jeżeli chodzi o ATI i ich support dla starszych kart graficznych, proponuje zainstalować STARSZY sterownik do grafiki. Kiedyś miałem radeona 9600 pro, po instalacji najnowszego sterownika, żaden tryb graficzny się nie uruchamiał. O ile dobrze pamiętam zainstalowałem wtedy sterownik w wersji 8.3, to pomogło i wszystko działało. Zobacz, czy to nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 7384812
    luppiola
    Poziom 10  
    I faktycznie najnowszy sterownik psuje grafikę w grach. Zainstalowałem jak poradziłeś starszą wersję , miałem tylko 6.10 ale w na tym sterowniku wszystko w grach działa ok. Właśnie ściągam 8.10 i 9.10 zobaczę który zadziała.
    Dzięki za odpowiedź . Pomogła.

Dodano po 55 [minuty]:

Teraz już sprawdziłem i tylko 8.10 działa poprawnie jak dla mnie. Na 9.10 grafika była identyczna jak dla najnowszego sterownika także serii 9
  • #4 7385209
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    U mnie chyba właśnie tak było, że po zmianie na serię 9 przestało działać. Musisz poszukać najnowszego z serii 8 jaki będzie działał (żeby mieć najnowszy z najstarszych sterowników ;) ) i powinno nie być problemu. Niestety ATI ma beznadziejne sterowniki i słaby support starszych graf, więc mogą być i tak problemy (zawieszanie, błędy w grafice itp.), ale warto próbować, może chociaż jakiś czas będzie ok.
REKLAMA