logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komputer stacjonarny z sieciówką i wifi na usb+laptop wifi

Damian656 30 Gru 2009 14:08 4564 8
  • #1 7458298
    Damian656
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam mam takie pytanie czy idzie podłaczyc laptopa z komputerem pc przez dwa wifi na usb w pc dwie sieciówki do jednej z nich jest podpięty główny internet. I chce podloczyć jedno wifi z liveboxa dodawane bylo do zestawu naprzyklad do stacjonarnego a drugie wifi z penagramu do laptopa chciałbym przez to uzyskać internet na laptopie
  • #2 7458358
    jaromisz
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    rozpisz dokładniej i "powoli" co chcesz osiągnąć
  • #3 7458435
    Damian656
    Poziom 11  
    no to tak mam komputer stacjonarny do kturego jest podpiety kabel sieciowy od internetu i mam jeszcz 2 wifi na usb jedno jest sagem xg-760n a drugie to pentagram wu61rl i chce jedno wifi podpias do stacjonarnego a drugie do laptopa w ten sposub chciałbym mieć internet w laptopie przez wifi nie kupujac rutera jest taka mozliwosc czy nie
  • #4 7458446
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Jak chcesz internet w laptopie to włóż w niego wifi które było przy Livebox, jak nie ma wifi. I skonfiguruj połączenie do Livebox wg. instrukcji która była przy Livebox. Komputer stacjonarny najlepiej podłącz kablem ethernetowym lub usb jeżeli jest blisko Livebox. Chociaż przez wifi na usb też możesz podłączyć.

Damian656 napisał:
    I chce podloczyć jedno wifi z liveboxa dodawane bylo do zestawu

Damian656 napisał:
    nie kupujac rutera

Masz router czy nie, Livebox jest też routerem.
  • #5 7458462
    Damian656
    Poziom 11  
    ale ja nie mam liveboxa tylko te wifi co dodawali do niego
  • #6 7458491
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Jest możliwość, tylko net będzie działać jak będzie komputer stacjonarny włączony. Zainstaluj oba wifi, następnie połącz się nimi. Potem w stacjonarnym, jeżeli masz windows XP lub inny zrób udostępnianie połączenia sieciowego przez który masz net. Lub ściągnij i zainstaluj jakiś program do tego celu. Następnie znowu połącz się przez wifi i net powinien działać.
  • #7 7458499
    jaromisz
    Poziom 18  
    Jeśli do PC i do lapka wepniesz po karcie wifi to można je ze sobą połączyć. Problem jest tylko wtedy kiedy żadna z tych kart nie działa w trybie AP tylko jako klienci. Wtedy trzeba trochę zakombinować i ustawić obie karty w tryb ad-hoc.

na PC ustawiasz dodatkowo udostępnianie połączenia na tej karcie z której masz internet i wybierasz jakiej karcie ma go udostępniać jeśli masz ich więcej niż 2 w kompie.

albo tak jak ktos juz napisał podłącz się lapkiem do Liveboxa i PCetem do liveboxa. PC i lapek też się wtedy powinny widzieć.
  • #8 7458503
    Damian656
    Poziom 11  
    wielkie dzienki za szybka pomoc dam znac co i jak

Dodano po 26 [minuty]:

mam jeszcze takie pytani jak podlocze tego pentagramato wyskakuje mi komunikat rze nie rozpoznał tego urządzenia i ze ma awarje o co chodzi
  • Pomocny post
    #9 7458712
    jaromisz
    Poziom 18  
    Nie zainstalowałeś sterowników / złe sterowniki. Na stronę producenta...
    zainstaluj drivery i dopiero wtedy podłącz kartę, najlepiej do innego złącza USB(może się wydać chore ale to w końcu tylko windows)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia laptopa do komputera stacjonarnego za pomocą dwóch kart Wi-Fi USB, z których jedna jest podłączona do głównego internetu. W odpowiedziach zasugerowano, że można to zrobić, ale komputer stacjonarny musi być włączony, aby internet działał na laptopie. Należy zainstalować odpowiednie sterowniki dla kart Wi-Fi, a także skonfigurować udostępnianie połączenia sieciowego w systemie Windows. W przypadku problemów z rozpoznawaniem urządzenia, zaleca się sprawdzenie sterowników i podłączenie karty do innego portu USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA