logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny internet Blueconnect 512MB mimo pełnego zasięgu - co może być przyczyną?

suchy8374 02 Sty 2010 13:09 5045 14
REKLAMA
  • #1 7471608
    suchy8374
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich!
    Mam następujący problem:Ponieważ że nie mogłem do niedawna wzięcia internetu stacjonarnego{TP,lub innego}zakupiłem bezprzewodowy internet od ERA{blueconnect 512MB}Zasięg po mim tego że jest maksymalny{Pięć kresek}to internet niesamowicie zamula!np.strona www.onet.pl ,aby się cała wczytała potrzebuje koło 5-8min,a często bywa że w ogóle się nie wczyta!To jest niesamowicie irytujące,tylko Gadu-Gadu mi praktycznie działa!I mam jeszcze pytanie:W prawym dolnym rogu gdy się polaczę z internetem szybkość internetu wyskakuje mi 236 kb/s,nie wiem czy to wina błędu komputera,czy Ery.Może to też wina słabego kompa:{Podzespoły mojego komputera to:Dysk twardy 320GB,Procesor AMD Athlon{tm}64X2Dual Core Processor 5000+2.61GHz i 1GB ram.Grafika GeForce 9600GT}.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7471629
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Komp nie ma nic do szybkości połączenia. Zrób pinga do onet.pl i będziesz wiedzieć czy jest ok. Połączenie masz 236 kb/s, bo widocznie jest nadajnik na taką prędkość i więcej w tym rejonie nie da się wyciągnąć.
  • REKLAMA
  • #3 7471711
    suchy8374
    Poziom 10  
    A czy jest możliwość zerwania umowy ze względu na to że nie mam tej prędkości która miałem mieć.{Do końca umowy zostały 2miesiące}
  • #4 7471910
    Sumka18
    Poziom 19  
    suchy8374 napisał:
    A czy jest możliwość zerwania umowy ze względu na to że nie mam tej prędkości która miałem mieć.{Do końca umowy zostały 2miesiące}
    A masz umowę to na niej jest napisane na jakie warunki się zgodziłeś i w jakich przypadkach możesz zerwać umowę
  • Pomocny post
    #5 7472296
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Na 100% nie możesz zerwać umowy. Bo kupiłes dostęp mobilny i tak na prawdę jeśli gdzieś masz sałby zasięg to możesz iść w inne miejsce, tak aby zasięg był lepszy. Ale nie o tym mowa.

Komputer nie a tutaj nic do rzeczy. Skoro piszesz, że masz prędkość 236. kb/s to znaczy, że obierasz internet w technologii GPRS.

Nie napisaleś czy ograniczenie prędkości wystąpiło okresowo, czy od początku umowy tak było.

Podaj nazwę mejscowości w której mieszkasz sprawdzimy czy możliwy jest zasięg UMTS/3G. Podaj też jaki masz modem czasami wystarczy dodać antenę.

Jeśli ograniczenie zasięgu wystąpiło nagle to może przez przypadek zmieniłeś ustawienia modemu i odbierasz tylko usługę GPRS.
  • REKLAMA
  • #6 7473613
    suchy8374
    Poziom 10  
    Ten 236KB/s jest od początku.
    Ja mieszkam w Jadwininie mała miejscowość w Pabianicach koło Łodzi,a mój modem to HUAWEI 220.
  • Pomocny post
    #7 7475179
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Tutaj masz nadajniki GSM: http://bts-gsm.eu/ Możesz sobie podejrzeć czy Twój operator ma blisko i czy ma UMTS.
  • #8 7475324
    suchy8374
    Poziom 10  
    Dziękuję za rozwiązanie mojego problemu!
  • Pomocny post
    #9 7475344
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Z Jadwinina do Pabianic jest koło 4 km gdzie jest nadajnik UMTS. Spróbuj pojechać bliżej Pabianic i sprawdź jak działa, może antena zewnętrzna coś pomoże. Jest jeszcze w Łodzi Sferia na CDMA 10 km od Jadwinina pewnie będzie lepszy sygnał warto byłoby spróbować.
  • #10 7476499
    apacen1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ale tu nie jest problem z pędkoscia.Bo jest zasięg EDGE 230kb/s i na tej prędkosci można płynnie przegladać strony i jak się ma dobry zasięg.Problem w tym ze są ograniczenia,a gość posiada 512MB to praktycznie jest Nic.Po wykorzystaniu tych danych to mamy internet do 64kb/s i praktycznie jest trudno otworzyć stronć www.Ja jak przeglądam strony to na dzień potrzebuje ok.100MB.To daje że 512 wykorzystam w ciągu 5dni.
  • #11 7477739
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    apacen1 napisał:
    jest zasięg EDGE 230kb/s i na tej prędkosci można płynnie przegladać strony i jak się ma dobry zasięg.Problem w tym ze są ograniczenia,a gość posiada 512MB to praktycznie jest Nic.Po wykorzystaniu tych danych to mamy internet do 64kb/s i praktycznie jest trudno otworzyć stronć www.Ja jak przeglądam strony to na dzień potrzebuje ok.100MB.To daje że 512 wykorzystam w ciągu 5dni.

Więc są tam jeszcze inne sieci np. Orange, Play, Sferia na CDMA. Trzeba byłoby sprawdzić w której jest np. 3GB i zmienić.
  • #12 7480188
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7480247
    Czubeq15
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Blueconnect tak ma ze po przekroczeniu 512mb ogranicza prędkość do 2-3kb/s. A umowę możesz zerwać za oplata kilkuset pln.
  • REKLAMA
  • #14 7481299
    danb
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Czubeq15 napisał:
    Blueconnect tak ma ze po przekroczeniu 512mb ogranicza prędkość do 2-3kb/s. A umowę możesz zerwać za oplata kilkuset pln.

Trzeba dokładnie sprawdzić w regulaminie oferty jaką podpisywałeś. Prawdopodobnie będzie kara umowna rozliczana proporcjonalnie. Jeśli przekroczono limit to faktycznie prędkość spada diametralnie. Taki stan rzeczy ma miejsce niestety do początku okresu rozliczeniowego.
  • #15 7789102
    rafal_n17
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam wszystkich ja mam podobny problem jak kolega wczesniej tylko ze mam do wykorzystania jeszcze pakiet i nie wiem co go tak zamula

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym internetem w usłudze Blueconnect 512MB od Ery, mimo pełnego zasięgu. Prędkość połączenia wynosi 236 kb/s, co sugeruje, że korzysta z technologii GPRS. Użytkownik zastanawia się nad możliwością zerwania umowy z powodu niewystarczającej prędkości. Odpowiedzi wskazują, że komputer nie wpływa na prędkość połączenia, a ograniczenia mogą wynikać z przekroczenia limitu danych. Użytkownik mieszka w Jadwininie, a sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie zasięgu UMTS oraz ewentualne użycie anteny zewnętrznej. Inne opcje to zmiana operatora na Play lub Sferia, które oferują lepsze warunki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA