Specjalnie się zarejestrowałem aby wspólnymi siłami pomóc rozwiązać ten problem. Mam tego samego acera co ty i miałem problemy z temperaturą procesora i gpu (zintegrowana grafika geforce na naszych plytkach).
Możliwe że ten krótki poradnik pomorze ci schłodzić twojego laptopa do temperatur ok. 70c jak u mnie albo niżej co przy tym jak ten model potrafi się grzać, to są niebiosa.
Zacznijmy od zwalczania problemu od strony windowsa, jeżeli grzebałeś kiedyś w L2 cache w celu zwiększenia go na pełne 1024 to zmniejsze je tak do 512, u mnie to po wielu rzeczach dopiero jakimś cudem pomogło. Inna opcja to przeskanowanie jakimś dobrym antywirusem kompa. Co do grafiki to potrafi się grzać przy włączonych maksymalnie ustawieniach grafiki w panelu nvidia, dajcie je bardziej na wydajność, tak samo efekty wizualne windows jeżeli gorszy wygląd windy wam nie przeszkadza.
Jeżeli to nie dało skutku to zainstalujcie everesta jakiegoś i w czujnikach sprawdzcie czy problemem na pewno są temperatury przy odpalonej jakiejś gierce czy coś. Jak to dalej temperatury to musimy się wziąć za rozkładanie komputera, lecz zanim to zaczniemy potrzebujemy paru rzeczy.
Po pierwsze dobrą pastę termoprzewodzącą , po drugie śrubokręt krzyżakowy i 2 małe kawałki deski lub innego materiału nie przewodzącego ciepła (potem mogą się przydać by docisnąć jakoś radiator do grafiki i procesora). Bierzemy się za rozkładanie komputera. Niestety acer zapewnił nam nie mały rajd po podzespołach bo trzeba niemalże wszystko wyjąć aby dostać się do płyty. Po pierwsze zdejmujemy plastikową pokrywę na głośniczki i przyciski pomiędzy klawiaturą a ekranem, u mnie była dość mocno przymocowana ale zapewniam was że nie trzyma się na żadnych śrubkach. Potem ostrożnie wyjmujemy z zawiasów całą klawiaturę i wyjmujemy od niej tasiemkę którą jest podłączona, to samo robimy z resztą kabli od ekranu, 2x głośników, kamerki. zamykamy laptopa i odwracamy go. Na spodzie znajdować się powinien dysk, ramy i karta sieciowa. Zostawiamy tylko ramy a karte sieciową wyjmujemy, tak samo dysk. Kabelki od karty sieciowej odłączamy i wywlekamy je na zewnątrz (dla tych z sklerozą czarny kabelek jest koło śrubki, przyda wam się jak będziecie go skręcać). Zostawiamy tylko ram bo nie przeszkadza potem. Zabieramy się dalej za odkręcanie reszty śrubek w laptopie (póki co tylko te czarne, ważne pamiętać że koło ramu znajduje się śrubka od napędu dvd którą też odkręcamy). Następnie obracamy laptopa i odkręcamy ekran ponieważ pod jego zawiasami jest śrubka do obudowy. Po zdjęciu ekranu odkręcamy górny plastik i zdejmujemy go. Naszym oczom ukazuje się płyta główna która jest podłączona do dvd które powinniśmy z łatwością wysunąć w prawo, tak samo z łatwością powinniśmy odłączyć prawe gniazdo usb od płyty.
Gratulacje, płytę powinno się dać od tego momentu wyjąć i odkręcić od niej wiatrak z radiatorem, pamiętajcie jednak że koło wiatraka jest kabelek od jego zasilania który też odłączamy. Gdy zdejmiemy radiator należy pozbyć się starej pasty na procesorze i grafice. Do zrobienia tego używamy czegoś na alkoholu i nie pylącej ściereczki. Wycieramy zarówno radiator jak i grafikę z procesorem do połysku po czym nakładamy nową pastę w małej ilości i rozprowadzamy ją równomiernie np. odtłuszczonym kawałkiem torebki lub twardym kartonem. Jeżeli pasta ma niewłaściwą konsystencje to najprawdopodobniej używaliśmy kiepskiego środka z alkoholem który zawiera jakieś dodatki kosmetyczne itd. Ja użyłem do swojego procesora płynu do mycia szyb i zadziałał dość dobrze. Gdy skręcimy już radiator to warto wiedzieć iż idioci z acera tak go zaprojektowali że (u mnie przynajmniej) grafika nie styka się z radiatorem. Warto podłożyć wymienioną wcześniej deseczkę pomiędzy dolną obudowę a radiator tak aby dociskało go do płyty. Mam jeszcze jedną informację co do gumy niedaleko procesora, nie jestem pewien czy to nie jest guma termoprzewodząca, jeżeli tak to możecie spróbować wymienić ją na nową i lepszej jakości. Po tych czynnościach można znów skręcić laptopa, pamiętajcie tylko żeby wszystko po dokręcać i po podłączać.
Jeżeli nadal wasz komputer ma wysokie temp lub po prostu was nie satysfakcjonują to są inne triki na to. A mianowicie zakup jakiejś mocnej podkładki chłodzącej z wiatraczkami, wyczyszczenie całego wnętrza laptopa razem z wentylatorem.
Zauważyłem też że laptop mniej się grzeje gdy stoi dosłownie jak namiot wylotem powietrza do góry.
Pozdrawiam i życzę niskich temperatur oraz z góry przepraszam za chaotyczność tego posta ale piszę go w pośpiechu.