logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T21 - zawiesza się podczas instalacji Windows XP, co robić?

Seavolv 09 Sty 2010 10:16 2756 16
REKLAMA
  • #1 7507848
    Seavolv
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Stałem się posiadaczem IBM T21 tylko mam z nim mały problem, może ktoś będzie w stanie podać mi przyczynę takiego zachowania laptopa lub sposób pozbycia sie tej usterki?
    A więc gdy dostałem laptopa miał zainstalowanego winXP jednak potrafił się z niczego zawiesić dopiero ponowne wyłączenie i włączenie pomagało, postanowiłem na nowo zainstalować winXP i poszło bez problemów jednak podczas aktualizacji systemu trzeba było zresetować lapka i T21 już nie chciał odpalić windowsa, wieszał się zawsze w tym samym momencie (gdy widoczny jest ten paseczek ładowania windowsa przy jego starcie). Próbowałem odpalić go w trybie awaryjnym i może 2-3x to się udało jednak później było to samo komp się zwieszał podczas ładowania nawet w trybie awaryjnym.
    Postanowiłem przeinstalować system jednak instalacja windowsa wiesza się cały czas w tym samym miejscu podczas instalowania urządzeni?

Postanowiłem się przyjrzeć płycie głównej i procesorowi jednak widzę że ktoś już wpadł na ten pomysł wcześniej bo laptop w srodku wygląda jak nowy :P ale odpaliłem go przy zdjętej obudowie i instalacja windowsa poszła prawie do samego końca ale pod koniec oczywiscie zwis.
    Zauważyłem że zwis nastąpił gdy radiator był dosyć ciepły więc postanowiłem sprawdzić jak tam połączenie procesora z radiatorem i odziwo była nawet pasta między radiatorem a prockiem, jak położana nie wiem bo nie ja kładłem, chcę teraz kupić jakąs dobra pastę i sam ja położyć, tylko czy to pomoże na wieszanie się T21?
    Może ktoś się już z tym spotkał i zna rozwiązanie?

PS. Udało mi się raz uruchomić sprawdzanie dysku w poszukiwaniu błędów jednak nic nie znalazł więc obstawiam że to nie dysk?
  • REKLAMA
  • #2 7508372
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    A jakiś memtest ??
    Może RAM masz walnięty ??

Z tym radiatorem to nie wydaje mi się (dość ciepły to nie tak dużo-chociaż to pojęcie względne ) tym bardziej że robiłeś to na otwartej obudowie gdzie miałeś dobra cyrkulacje powietrza.
  • #3 7510244
    SHOT-COMP
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Polecam poddanie laptopa przede wszystkim konserwacji. Wymiana pasty pod prockiem. Może się nie grzać radiator mocno, gdyż nie odbiera całego ciepła od procka przez starą pastę. Następnie przedmuchanie, wiatraka i dokładne wyczyszczenie radiatora.
    Jeżeli to nie pomoże - sprawdź RAM.
  • REKLAMA
  • #4 7511048
    Seavolv
    Poziom 10  
    Udało mi się jakoś zainstalować na tym laptopie tego xp i na razie zrobiłem test HD może to ktoś przeanalizować?
    IBM ThinkPad T21 - zawiesza się podczas instalacji Windows XP, co robić?

Komp jak pisałem jak go otworzyłem był jak nowy zero kurzu, więc już ktoś to robił przede mną, ale wymieniłem pastę na pastę z dodatkiem srebra wcześniej była jakaś taka biała pasta.
    Na razie temperatura jest w granicach 52-56C

Zaraz zrobię test ram?
  • REKLAMA
  • #5 7511077
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    :arrow: Seavolv, screen z zakładki SMART przedstaw.
  • #6 7511128
    Seavolv
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    :arrow: Seavolv, screen z zakładki SMART przedstaw.

No to jak zrobię jeszcze raz test to go wkleję :P

Co do pamięci zrobione MemTest86 test Default
    Pass complete, no errors,

Czyli nie wykrył żadnych błędów, chyba że źle zrobiłem test(znaczy ma być inny niż standardowy?)
  • REKLAMA
  • #7 7511224
    mat_ed
    Poziom 43  
    Nie rób drugi raz testu, a daj w końcu ten screen z zakładki SMART. Wykonanie testu nie jest do tego potrzebne.
  • #8 7511250
    Seavolv
    Poziom 10  
    -------------------------------------------------------------------------
    ID Name Value Worst Tresh Raw Health
    -------------------------------------------------------------------------
    1 Raw read error rate 100 100 62 0 •••••
    2 Throughput perfomance 100 100 40 0 •••••
    3 Spin-up time 117 117 33 1 •••••
    4 Number of spin-up times 90 90 0 16805 ••••
    5 Reallocated sector count 100 100 5 0 •••••
    7 Seek error rate 100 100 67 0 •••••
    8 Seek time perfomance 100 100 40 0 •••••
    9 Power-on time 85 85 0 6762 ••••
    10 Spin-up retries 100 100 60 0 •••••
    12 Start/stop count 95 95 0 8910 ••••
    191 G-SENSOR shock counter 100 100 0 0 •••••
    192 Power-off retract count 100 100 0 104 •••••
    193 Load/unload cycle count 81 81 50 198122 ••••
    196 Reallocated event count 100 100 0 6 •••••
    197 Current pending sectors 100 100 0 0 •••••
    198 Offline scan UNC sectors 100 100 0 0 •••••
    199 Ultra DMA CRC errors 200 200 0 0 •••••

Dodano po 6 [minuty]:

zapusciłem jeszcze raz ten test w Victoria i teraz mam jakiś inny niż ten załączony na scrennie wyzej, teraz mam praktycznie tylko szre bloki naliczane? Jak mi skończy to wkleje
  • #9 7511352
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:

migol21 w swoim FAQ napisał:

Cytat:
    Atrybut 196 ( C4 )
    Reallocation Event Count
    Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). Wartość RAW tego atrybutu określa łączną ilość prób transferu danych z relokowanego sektora do obszaru rezerwowego. Liczone są zarówno próby udane jak i nieudane.
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Co do testu. Wynik w Victorii - jeśli skanujemy dysk systemowy - nie jest wynikiem miarodajnym.
  • #10 7511548
    Seavolv
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Cytat:

migol21 w swoim FAQ napisał:

Cytat:
    Atrybut 196 ( C4 )
    Reallocation Event Count
    Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). Wartość RAW tego atrybutu określa łączną ilość prób transferu danych z relokowanego sektora do obszaru rezerwowego. Liczone są zarówno próby udane jak i nieudane.
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Co do testu. Wynik w Victorii - jeśli skanujemy dysk systemowy - nie jest wynikiem miarodajnym.

A możesz napisać coś więcej, bo za bardzo z tego nie rozumiem? Dysk jest walnięty? Da się go jeszcze jakoś odratować?

Załączam jeszcze dwa serenny teraz test wyszedł trochę inaczej.

IBM ThinkPad T21 - zawiesza się podczas instalacji Windows XP, co robić? IBM ThinkPad T21 - zawiesza się podczas instalacji Windows XP, co robić?
  • #11 7518501
    Seavolv
    Poziom 10  
    Wydaję mi się że znalazłem przyczynę chodź nie wiem jak to do końca szybko sprawdzić? Wczoraj praktycznie komputer cały czas pracował bez zastrzeżeń do momentu podłączenia go skrętką do innego lapka i wejścia w otoczenie sieciowe, nagle zonk lapek się zawiesił a po ponownym włączeniu zawiesił się na pasku ładowania XP, więc wyjąłem mu kartę sieciową i lapek wystartował bez problemu. Tylko teraz nie wiem jak to szybko przetestować bo się zastanawiam czy to kwestia przypadku czy rzeczywiście jest walnięta karta sieciowa?
  • #12 7519297
    mat_ed
    Poziom 43  
    Jeśli idziesz w kierunku karty sieciowej to OK. Więc aby mieć pewność, czy to system coś miesza, pobierz i uruchom system Linux z Live CD. Jeśli pod Linuxem problem będzie ten sam, to raczej będzie to wina sprzętu.
  • #13 7567971
    Seavolv
    Poziom 10  
    A jeszcze jedno pytanko apropo tego laptopa obecnie jest w nim 256MB pamięci i praca na winxp do najprzyjemniejszych nie należy długie otwieranie przeglądarki, zacinające się filmiki na np youtube itp.
    Czy dołożenie do tego dodatkowo 256MB co do w sumie 512MB pomoże w polepszeniu komfortu pracy? Czy tu już po prostu nie wyrabia procesor i karta graficzna i nie opłaca się dokładać pamięci bo nie będzie zbyt wielki przyrost wydajności i która to pamięć tanich nie należy.
  • #14 7568759
    tranzystorA200
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    zależy jaki tam procesor siedzi. Przy 1.2Ghz (Pentium III M) i 512 MB RAM na Dell C400 wszystko działa cacy- filmy nie tną, przeglądarka (opera 10) odpala się jakieś 5 sekund,
    XP też chodzi szybko.
  • #15 7568829
    Karol634
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolego tranzystorA200 z tego co pamiętam to T21 miały seryjnie procesor 700Mhz. Można wymienić na 900Mhz na tej szynie (FSB 100MHz) i dołożyć to 256MB ramu. Poprawa wydajności będzie naprawdę duża.
    Pozdrawiam
  • #16 7570685
    Seavolv
    Poziom 10  
    Procesor jest 800Mhz a max można włożyć 1gh ale na razie nie wymieniam procesora chciałem tylko dołożyć ramu do 512Mb tylko taka pamięc jest po około 60zł i jak na pamięci z tej dekady to dość dużo porównując z wartością tego laptopa.
  • #17 7570716
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Max pamieci to 512MB po 256mb na slot. Procesor to 1Ghz ale bardzo ciezko dostac. Pamieci sa oczywiscie drogie(nie produkowane masowo juz) i lepiej najpierw sie upewnic 100 razy ze to PC100 i ze beda pasowac.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem IBM ThinkPad T21, który zawiesza się podczas instalacji systemu Windows XP oraz w trakcie jego uruchamiania. Po kilku próbach reinstalacji systemu i testach sprzętowych, takich jak MemTest86, użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty sieciowej, ponieważ laptop działał poprawnie do momentu podłączenia do sieci. Użytkownicy sugerują konserwację sprzętu, w tym wymianę pasty termoprzewodzącej oraz czyszczenie radiatora. Dodatkowo, poruszany jest temat zwiększenia pamięci RAM z 256MB do 512MB, co może poprawić wydajność laptopa. Wskazówki dotyczą również możliwości wymiany procesora na szybszy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA