logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows Vista - ustawienie uprawnień dostępu do folderu

Tazzzz 13 Sty 2010 14:05 4833 7
REKLAMA
  • #1 7529108
    Tazzzz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie ad. ustawienia uprawnień udostępniania folderów w Windows Vista (choć chyba różnic między XP nie ma). Chodzi mianowicie o to, że mam na komputerze dwa konta administratorów, którzy należą do jednej grupy "administratorzy" i mają dostęp do wszystkich swoich plików - czy da się jakoś ustawić uprawnienia folderu (nie systemowego i na innej partycji niż "C") żeby miał do niego dostęp tylko jeden z administratorów?
  • REKLAMA
  • #2 7529290
    tonyviroos
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Możesz spróbować to zrobić przydzielając do danego folderu uprawnienia tylko jednemu użytkownikowi i usuwając z uprawnień grupy użytkowników (admini, użytkownicy itp.). Jeśli w uprawnieniach dostępu do folderu zostawisz tylko nazwę jednego z kont powinno zadziałać.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 7529371
    Tazzzz
    Poziom 10  
    No niestety, dobrze, że sprawdziłem to najpierw na pustym folderze bo bym się ugotował. Jeśli odbierzesz uprawnienia grupie administratorzy, do której sam należysz to zakazy mają pierwszeństwo nad zezwoleniami i jako dziedziczone uniemożliwiają Ci dostęp. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
  • #4 7529693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7529772
    Tazzzz
    Poziom 10  
    Nie bardzo rozumiem, w uprawnieniach (mówię o sytuacji wyjściowej) widnieją uprawnienia wyłącznie dla grup, dodałem więc siebie jako administratora i nadałem sobie pełne prawa, następnie usunąłem wszystkie prawa grupie, do której należał drugi administrator i ja, efekt był oczywiście taki, że mnie też odebrało uprawnienia (tu mówię o dziedziczeniu). Jak więc wobec tego zrobić ? Proszę o dokładniejszą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 7529802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7529859
    Tazzzz
    Poziom 10  
    No to jest jasne - napisałem, że użytkowników nie ma więc jak rozumiem najpierw muszę dodać "janka" żeby następnie odebrać mu uprawnienia ?
  • #8 7529880
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość ustawienia uprawnień dostępu do folderu w systemie Windows Vista, aby tylko jeden z dwóch administratorów miał do niego dostęp. Odpowiedzi sugerują, aby przydzielić uprawnienia bezpośrednio do użytkownika, a nie do grupy administratorów, ponieważ zmiany w grupie wpływają na wszystkich jej członków. Należy dodać użytkownika, któremu chcemy przyznać dostęp, a następnie usunąć uprawnienia dla pozostałych. Ważne jest, aby nie mieszać dziedziczenia uprawnień, ponieważ odmowa dostępu ma wyższy priorytet niż zezwolenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA