logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer AL1916W - Czerwonawy obraz po podłączeniu uszkodzonej karty graficznej

Przemeksik 19 Sty 2010 17:15 1842 9
REKLAMA
  • #1 7559138
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Witam !
    Tak jak w temacie, monitor działał bez zarzutu do dziś.
    Podłączałem pod niego komputer z uszkodzoną kartą grafiki (nie puszczała obraz przez vga, tylko przez dvi [z kolei przejśćiówka dvi- d-sub bo monitor ma tylko vga]. Wyświetlał się poprawnie, gdy z kolei podłączyłem pod niego spowrotem , ekran zrobił się czerwonawy, nie ma praktycznie białego, czy karta graficzna która miała uszkodzone gniazdo (z niewiadomych przyczyn) mogła uszkodzić monitor ? Czy to jest tylko zwykły zbieg okoliczności ? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7560926
    arko71
    Poziom 25  
    Ocena: 29
    Masz trzy możliwości:

- optymistyczna - zagiąłeś pin we wtyczce VGA przy podłączaniu go do karty/monitora

- pesymistyczna1 - kończy ci się świetlówka iczeka cię jej wymiana

- pesymistyczna2 - przy podłączaniu monitora doszło do przeskoku iskry od ładunków statycznych i uszkodziłeś którąś z linii sygnałowych

Oczywiście życzę ci, by była to pierwsza opcja :-)
  • REKLAMA
  • #3 7560992
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Matryca sprawna, bo mam identyczny monitor w drugim pokoju, wina leży pewnie gdzieś na płytce przy gnieździe VGA albo płytce zasilacza, ale one wyglądają na sprawne i nie są przypalone.. Czy karta graficzna może uszkodzić monitor ?
  • REKLAMA
  • #4 7562305
    arko71
    Poziom 25  
    Przemeksik napisał:
    Witam !
    Tak jak w temacie, monitor działał bez zarzutu do dziś.
    Podłączałem pod niego komputer z uszkodzoną kartą grafiki (nie puszczała obraz przez vga, tylko przez dvi [z kolei przejśćiówka dvi- d-sub bo monitor ma tylko vga]. Wyświetlał się poprawnie, gdy z kolei podłączyłem pod niego spowrotem , ekran zrobił się czerwonawy, nie ma praktycznie białego, czy karta graficzna która miała uszkodzone gniazdo (z niewiadomych przyczyn) mogła uszkodzić monitor ? Czy to jest tylko zwykły zbieg okoliczności ? Proszę o pomoc

Nie napisałeś, co i jak sprawdzałeś... Z podłączania drugiego monitora nie wynika sprawność matrycy pierwszego...

Zakładam, że masz 2 takie same monitory, dwa kable VGA, dwa komputery.

1 oznaczymy monitor uszkodzony oraz jego kabel VGA
    2 oznaczymy monitor dobry z jego kablem VGA i komputerem z dobrym wyjściem VGA

Podłącz monitor 1 kablem 2 do komputera 2
    Podłącz monitor 2 kablem 1 do komputera 2

Napisz, jakie były efekty.
  • #5 7562319
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Efekty są takie że sprawdzany był na 3 komputerach, z różnymi kablami VGA jak i przez przejściówki DVI VGA i dalej jest czerwonawy. Matryce przekładałem i obydwie są sprawne, na sprawnymi monitorze z matrycą czerwonawego monitora matryca jest ok, także wina musi leżeć na płytce VGA albo Zasilacza, niestety wyglądają na sprawne i raczej monitor już do wywalenia
  • REKLAMA
  • #6 7562350
    arko71
    Poziom 25  
    Szkoda, że nie napisałeś tak od razu.

Nie wywalaj monitora - na Allegro kupisz obudowę z całą sprawną elektroniką za 60zł - gra chyba warta świeczki.
  • #7 7562518
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Na allegro polecam adabet oni mają kadłubki po 45 zł.
  • #8 7562530
    Przemeksik
    Poziom 18  
    A możecie podrzucić jakiś nr aukcji ? Bo ostatnio widziałem po ponad 200 zł kadłubek..

Dodano po 12 [minuty]:

Tylko ja mam panorame a adabet miał tylko zwykłe..
  • #9 7562622
    arko71
    Poziom 25  
    No to fakt, trochę gorzej.

Sprawdź elementy na płytce sygnałowej w torze RGB od gniazda do elektroniki, wrzuć fotkę elektroniki, może coś będzie widać
  • #10 7562868
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Odnośnik skasowałem - proszę zapoznać się z regulaminem pkt 10.11 [ogryz]

Wyślij im maila czy mają kadłubek od 19 panoramy jeśli tak to niech ci wystawią.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Acer AL1916W zaczął wyświetlać czerwonawy obraz po podłączeniu do uszkodzonej karty graficznej. Użytkownik podejrzewa, że uszkodzenie mogło być spowodowane przez iskrzenie lub uszkodzenie linii sygnałowych. Po sprawdzeniu matrycy na innym monitorze oraz testach z różnymi kablami VGA i komputerami, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że uszkodzenie może leżeć w płytce VGA lub zasilacza, a także proponują zakup obudowy z elektroniką na Allegro jako rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA