logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO DTY-28A7K - co powoduje przepalanie bezpieczników przy włączaniu?

klosek-15 22 Sty 2010 13:37 1091 7
REKLAMA
  • #1 7573597
    klosek-15
    Poziom 11  
    Witam, jako że mój poprzedni temat został umieszczony w koszu, z powodu złego umiejscowienia ( nie w dziale serwisowym), piszę tutaj.
    Prąd jaki płynie przez bezpiecznik, w chwili włączania do sieci telewizora, jest tak duży, że albo bezpiecznik po prostu rozleci się na setki kawałków po obudowie telewizora, albo drucik, znajdujący się w środku po prostu się topi i stopiony metal pozostaje na szkle. Po odłączeniu pętli rozmagnesowującej sytuacja, jest identyczna, więc chyba nie jest to winą pozystora. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w rozwikłaniu tego problemu.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7573610
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    Wylutuj pozystor
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7574864
    klosek-15
    Poziom 11  
    Schemat mam przed oczami, ale nie mówią one co się mogło popsuć, wylutuje pozystor, i kupie kilka sztuk bezpieczników bo moje się już skończyły.
  • REKLAMA
  • #5 7575078
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 209
    klosek-15 napisał:
    Schemat mam przed oczami, ale nie mówią one co się mogło popsuć, wylutuje pozystor, i kupie kilka sztuk bezpieczników bo moje się już skończyły.

Ciekawe od kiedy schemat mówi... Miernik masz?
  • #6 7575140
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Dobrze by było aby schemat jeszcze mówił / jeszcze takich nie robią schematów/
    Po to masz schemat przed oczami abyś z niego czytał jak książkę
    R801 D801-804 C806 I801 na początek
  • #7 7579333
    klosek-15
    Poziom 11  
    Panowie, nie musicie tłumaczyć wszystkiego jak durnemu dziesięciolatkowi, a mówiąc "Schemat mam przed oczami, ale nie mówi on co się mogło popsuć" miałem na myśli, to że schemat nie ukaże mi awarii, a tylko przedstawi np. drogę jaką ten prąd może płynąć, czy też jakie są i jak są zamontowane elementy.

Pozystor sprawny, diody i kondensatory też. Układ STRF6653 nie wiem, ponieważ nie mam jak go sprawdzić.
    P.S w jaki sposób sprawdzić ten układ scalony, przy pomocy miernika, bez doprowadzonego napięcia?
  • #8 7580170
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Cytat:
    Witam, jako że mój poprzedni temat został umieszczony w koszu, z powodu złego umiejscowienia ( nie w dziale serwisowym), piszę tutaj.

Nie drogi kolego. Nie dlatego został usunięty. Tam jest napisane dlaczego.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Z tego samego powodu ten kończy tak samo.
    Cytat:

Piszesz bzdury i dziwisz się, że cię traktują dziwnie.
    Cytat:

Prąd jaki płynie przez bezpiecznik, w chwili włączania do sieci telewizora, jest tak duży, że albo bezpiecznik po prostu rozleci się na setki kawałków po obudowie telewizora, albo drucik, znajdujący się w środku po prostu się topi i stopiony metal pozostaje na szkle.

Cytat:
    Panowie, nie musicie tłumaczyć wszystkiego jak durnemu dziesięciolatkowi, a mówiąc "Schemat mam przed oczami, ale nie mówi on co się mogło popsuć" miałem na myśli, to że schemat nie ukaże mi awarii, a tylko przedstawi np. drogę jaką ten prąd może płynąć, czy też jakie są i jak są zamontowane elementy.

Najwidoczniej droga prądu jest dla ciebie nadmiernie zawiła mimo schematu.
    Jeśli nie potrafisz znaleźć totalnego zwarcia to wybacz - wróć do odpowiedniej klasy szkolnej a naprawę telewizorów zostaw tym, którzy wiedzą o co chodzi. Ty zacznij od poznania zasad działania układów jednoobwodowych - powiedzmy naprawą latarek i innych prostych zabawek się zajmij jeśli już koniecznie chcesz mieć do czynienia z prądem.
    Regulamin pkt 8.1.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem DAEWOO DTY-28A7K, który przepala bezpieczniki przy włączaniu. Wskazuje, że prąd przepływający przez bezpiecznik jest zbyt duży, co prowadzi do jego uszkodzenia. Po odłączeniu pętli rozmagnesowującej problem nadal występuje, co sugeruje, że nie jest to wina pozystora. Użytkownicy sugerują wylutowanie pozystora oraz sprawdzenie układu STRF6653, jednak pojawiają się również wątpliwości co do umiejętności diagnozowania problemu. W dyskusji podkreślono znaczenie schematów oraz umiejętności posługiwania się miernikiem w celu zlokalizowania zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA