logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M 745 - jak naprawić brak synchronizacji i pasek przy słabym sygnale?

GrandMasterT 22 Sty 2010 19:23 3471 14
REKLAMA
  • #1 7575199
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Przymierzam się obecnie do naprawy telewizora Neptun M 745, który od wielu lat ma problemy wyglądające mniej więcej tak:

Pasek który widać pojawia się na programach o słabszym sygnale, jeździ cały czas z góry na dół. Towarzyszy mu średnio głośny warkot w głośniku (sporo poniżej poziomu dźwięku, ale wyraźnie słyszalny).
    Podejrzewam, że pasek jest jakoś związany z drugą usterką - brakiem synchronizacji. Telewizor losowo traci synchronizację pionową co jakiś czas na kilka sekund (głównie na słabszych stacjach); obraz sobie poskacze albo pojeździ płynnie w dół i po chwili wraca do normy.
    Oprócz tego przy zmianie kanałów traci również synchronizację poziomą - obraz wygląda wtedy jak na drugim zdjęciu. Na stacjach z silnym sygnałem zaskakuje prawie od razu po przełączeniu, tam gdzie sygnał jest słabszy - z opóźnieniem. Mało tego, przy słabszym odbiorze potrafi zgubić nagle obie synchronizacje bez powodu.

Dodatkowy objaw - na dowolnym kanale włączenie telegazety lub chociażby wyświetlania zegarka, powoduje natychmiastową utratę synchronizacji poziomej.

Na razie mierzę siły na zamiary, bo nie wiem czy odszukanie tego typu usterki znajduje się w moim zakresie wiedzy i tym bardziej skromnego wyposażenia.
    Byłbym wdzięczny za wszelkie porady 'od czego zacząć' i ewentualnie osób które zetknęły się z podobnymi problemami lub są w stanie poradzić coś w kwestii tego TV.

Telewizor był kiedyś na serwisie, gdzie stwierdzili, że 'ten typ tak ma' i jedynie zalecili wzmacniacz antenowy. Usterka okresowo bardzo daje się we znaki, kiedy akurat jest gorszy odbiór - zła pogoda itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7575300
    stachc
    Poziom 29  
    Ocena: 87
    Witam . Z jakiej anteny i czy jest zamontowany wzmacniacz antenowy, bo mi to pasuje na zasilacz (wyschnięty elektrolit).
  • Pomocny post
    #3 7575377
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2949
    Mi też.
  • REKLAMA
  • #4 7575541
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Antena mniej więcej taka

Wzmacniacz zintegrowany z anteną, zasilany standardowo przez koncentryk.

(zdjęcie podkradłem z jakiejś aukcji na świstaku).
  • Pomocny post
    #5 7575577
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    W zasilaczu wymień kondensator filtrujący napięcie, zapewne 100uF i powinno być dobrze.
  • #6 7579455
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Dla porządku zapytam - chodzi o C705 oznaczony na schemacie jako 2x200/385V ?
    Akurat przypadkiem znalazłem w szufladzie identyczny, za moment idę wymieniać, dam znać czy pomogło.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 7579526
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 275
    Chodzi o zasilacz antenowy, w którym znajduje się ów elektrolit 100u25V. Montowane jeszcze były na 220u25V.
  • #8 7580114
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    W międzyczasie zauważyłem po prostu przypadkiem, że to problem z zasilaczem.
    W środku jest zasilacz jednopołówkowy, ktoś chyba zapomniał wlutować dwie diody.
    Zmiana kondensatora na nowy nic nie daje, dopiero zmiana na 2200 pomogła. Jednak i tak wyprułem flaki całkowicie, dorzuciłem brakujące diody i 7812 na wyjściu.

Czy napięcie zasilania wzmacniacza takiej anteny powinno wynosić 12V, czy więcej (nie mam już od tego żadnych papierów) ?
    Zastanawiam się, czy ktoś założył niepełnosprawny zasilacz, czy też może jest to po prostu taki chory patent na uzyskanie 12V z transformatora o napięciu zbyt wysokim na pełny mostek.
    Niestety komplet z 7812 słabo mi się mieści w oryginalnej obudowie ze względu na kiepski układ elementów i ciasnotę, więc tymczasowo przeciąłem jedną ścieżkę, dołożyłem rezystor 10R i drugi kondensator tworząc filtr CRC.
    Bardzo pomogło, wszystkie kanały oprócz jedynki która odbiera najsłabiej, wyglądają dobrze. Po jedynce jednak jeszcze pasek sobie jeździ, tylko teraz jest mniej wyraźny.
  • #9 7580424
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Taki zasilacz kosztuje ~ 5zl . Jeśli antena jest użytkowana od wielu lat to ten zasilacz jednak działał prawidłowo .
  • #10 7580801
    fajny5
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam. Szanowny kolego, nic nie modernizuj w tym zasilaczu. Trafko daje zmienne 22V. Następnie mostek G, i stabilizator 78L12. Filtracja elektrolit 100u 25V. Zasilanie wzmacniacza antenowego, to około 12V.
    Wszystko się mieści w tej obudowie.
  • REKLAMA
  • #11 7581765
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    W moim zasilaczu nic takiego nie ma.
    Trafo daje coś koło 18V zmiennego na wyjściu. Następnie dwie diody, na dalsze dwie są miejsca z wywierconymi otworami. Schemat połączeń na laminacie wygląda, jakby miał to być mostek Graetza ale ktoś zapomniał wstawić dwie diody.
    Dalej tylko kondensator i dioda LED ze swoim rezystorem. Nic więcej w nim nie ma, pomijając jedną zworkę. A widać że są jeszcze miejsca na stabilizator 78xx lub układ z diodą zenera i tranzystorem, do wyboru.
    Prawdopodobnie zasilacz ten razem z anteną działał w ten sposób od samego początku, a wina za to zwalana była na telewizor.
  • Pomocny post
    #12 7582903
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Chyba szkoda energii na walkę z tym zasilaczem. Nowy w detalu kosztuje kilkanaście PLN.
  • #13 7588808
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Szkoda mi było czasu na wycieczkę do sklepu po zasilacz, mam na pęczki niestabilizowanych, więc jeden przerobiłem. Za mostkiem, korzystając z dużej nadwyżki napięcia, dałem filtr CRC złożony z trzech kondensatorów - elektrolit, rezystor 100R, elektrolit + kondensator 10n.
    Następnie 7812 i jeszcze jeden elektrolit zbocznikowany mniejszym kondensatorem.
    Grzeję właśnie oscyloskop, żeby zobaczyć jaka jest jakość filtracji przy obciążeniu, ale nie spodziewam się nic specjalnego zobaczyć. Mam nadzieję, że z takim zasilaczem TV da radę.

Nawiasem mówiąc, testowałem ten sam zestaw (antena + zasilacz jeszcze przed jakimikolwiek przeróbkami) na innym TV i problem w ogóle nie występował.
  • #14 7588984
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Nie chcę być posądzony o "nabijanie" postów, pragnę tylko dodać, że reakcja różnych telewizorów na tętnienia napięcia zasilającego wzmacniacz antenowy może być bardzo różna. Niektóre praktycznie nie reagują. Kilkakrotnie prawie dochodziło do rękoczynów z serwisantami kablówki, bo na ich mierniku (z monitorem) było wszystko dobrze. W końcu wychodziło na moje. Pozdrawiam.
  • #15 7611998
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    No i telewizor już działa z nowym zasilaczem antenowym. Jakość odbioru słabszych programów drastycznie się poprawiła. Pas który widać w tle na jedynce całkowicie zniknął, znikło też sporo szumów.
    Pozostał jedynie problem niezaskakiwania synchronizacji przy przełączaniu kanałów, jednak zdarza się teraz dużo rzadziej. Nie będę z tym walczył, bo ze względu na wiek TV i jego przepracowane godziny, ogólnie działa nieźle.
    Gdyby ktoś trafił tutaj z podobnym problemem - proponuję nie oszczędzać na zasilaczu, kupić jakiś lepszy lub tani niestabilizowany i brakujące elementy dołożyć - są to groszowe sprawy, a te parę elementów na krzyż zmieści się w środku zmontowane na pająka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z telewizorem Neptun M 745, który wykazuje brak synchronizacji obrazu oraz pojawiający się pasek na ekranie przy słabszym sygnale. Problemy te objawiają się warkotem w głośniku oraz niestabilnością obrazu, szczególnie na słabszych stacjach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza antenowego oraz wymianę kondensatorów, co okazało się kluczowe. Po wymianie zasilacza antenowego na nowy, jakość odbioru znacznie się poprawiła, a pasek zniknął. Pozostał jedynie sporadyczny problem z synchronizacją przy przełączaniu kanałów, co użytkownik uznał za akceptowalne biorąc pod uwagę wiek telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA