logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG DVD-HR738 XEG - Formatowanie nowego dysku 250 GB, problem z zawieszaniem

darek.m1 23 Sty 2010 23:23 3536 7
  • #1 7581549
    darek.m1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Nagrywarka jak w temacie. Była bez dysku. Zamontowałem dysk 250 GB. I nie mogę go sformatować z poziomu menu nagrywarki. Dysk czysty bez partycji i bez zworki, inaczej ustawiony nie był widoczny dla nagrywarki. Po włączeniu, mruga kontrolka od DVD a na wyświetlaczu jest napis „LOAD”. Po kilkunastu sekundach kontrolka przestaje mrugać, na wyświetlaczu jest „STOP”. Wciskam na pilocie przycisk „MENU” wchodzę w „DISC MENAGER” i wtedy wyświetla mi na ekranie komunikat: „THIS FUNCTION WILL NOT WORK ON PLAY MODE”. Wychodzę z menu dysku, wciskam „STOP”, na ekranie widzę „STOP” a na wyświetlaczu pokazuje się na krótko napis „PLAY” potem licznik „00:00” i sprzęt się zawiesza nie ma reakcji na komendy z pilota czy na przyciski na panelu. Jedyna reakcja to na przycisk „ON/OFF”- ale wyłącza się dopiero po kilku sekundach.
    Sekcja DVD działa poprawnie. Jak przełączę na HDD to kicha. Czekam na sugestie.
    Pozdrawiam.
  • #2 7585574
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Zaraz... ty chcesz nagrywarką dvd formatować dyski twarde??
    Może zacznę pilotem do telewizora przeprogramowywać wózki dla inwalidów.
    Zapis płyty wygląda kompletnie inaczej niż zapis na dysk z punktu widzenia technicznego.
  • #3 7585733
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    lpm11 napisał:
    Zaraz... ty chcesz nagrywarką dvd formatować dyski twarde??
    Może zacznę pilotem do telewizora przeprogramowywać wózki dla inwalidów.
    Zapis płyty wygląda kompletnie inaczej niż zapis na dysk z punktu widzenia technicznego.

To jest stacjonarna nagrywarka DVD z możliwością podpięcia dysku twardego. Ale nie wiem czy czasem tego dysku nie trzeba w komputerze sformatować najpierw - spróbuj w ten sposób może.

PS. Nigdy z tego typu sprzęciorem nie miałem do czynienia więc mogę się mylić.
  • #4 7586623
    darek.m1
    Poziom 11  
    Ipm11
    Jest to stacjonarna nagrywarka z dyskiem twardym.
    Co do wózków inwalidzkich to życzę Ci powodzenia.
    Pozdrawiam.
    Jarosx9
    Próbowałem sformatować na system FAT, FAT32, NTFS i nic podobne objawy jak opisałem wcześniej. Na forum jest opis wymuszenia formatowania ale na tym urządzeniu nie działa.
    Pozdrawiam.
  • #5 7587484
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Spróbuj jeszcze dla świętego spokoju na EXT2 sformatować.
  • #6 7618230
    darek.m1
    Poziom 11  
    Wiem z forum, że dysk nie jest widziany pod systemem windows, linux i mac. Kombinuję dalej.
  • #7 7619293
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Zrób tak
    1. Włącz urządzenie następnie przez 7 sekund wciskaj przycisk cancel
    2. Po pojawieniu się napisu 'Stand by' przyciskaj na zmianę klawisz na pilocie góra i dół przez 4 sekundy aż pojawi się napis ''CD up''
    3. Formatowanie powinno trwać około 10 sekund
    4. Wyłącz i włącz ponownie.
    Nie pamiętam czy przyciski góra i dół trzeba naciskać razem czy na zmianę ale to sprawdź sam. Powodzenia.
  • #8 7623681
    darek.m1
    Poziom 11  
    Dzięki jur1
    Sprzęt działa, udało mi się za drugim podejściem. Za pierwszym
    dysk miałem bez zworki. W drugim na "MASTER". I jest Ok.
    Przyciski "GÓRA" "DÓŁ" wystarczyło wcisnąć po jednym razie.
    Do wiadomości dla innych:
    - Dysk musi być "czysty"
    - Zworka na "master"
    Dalej jak w opisie kolegi jur1.
    Pozdrawiam.

Moderowany przez arko100:

Proszę używać przycisku "zamknij temat" (symbol kłódki)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z formatowaniem nowego dysku twardego 250 GB w nagrywarce SAMSUNG DVD-HR738 XEG. Po zainstalowaniu dysku, urządzenie nie mogło go sformatować, wyświetlając komunikaty o błędach i zawieszając się. Użytkownicy forum zasugerowali, aby przed podłączeniem dysku sformatować go w komputerze oraz spróbować różnych systemów plików (FAT, FAT32, NTFS, EXT2). Ostatecznie, po zastosowaniu zworki na "MASTER" i wykonaniu sekwencji przycisków, udało się sformatować dysk, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA