logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępnego portu LPT a jest w menadżerze urządzeń

bary77 24 Sty 2010 14:24 5877 8
REKLAMA
  • #1 7583843
    bary77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam taki problem a nigdzie nie mogę znaleźć pomocy.
    W menadżerze urządzeń miałem znak zapytania przy Parallel Device więc odinstalowałem to urządzenie. Od tego momentu nie mam dostępnego portu LPT1 we właściwościach drukarki --> porty. Port LPT1 jest natomiast bezproblemowo widziany w menadżerze urządzeń i nie pokazuje konfliktów ani błędów - tam widać jakby było wszystko OK. Jak dodać port aby był widziany we właściwościach drukarki --> porty ? Teraz są tam COM1, COM2, COM3, COM4, FILE, PDF Creator ale brakuje LPT1.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7583938
    siergiej1985
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    opcja dodaj port i wybierasz z dostepnych jeśli jest jak nie ma to wpisujesz ręcznie jeśli nie pomoże to przeinstaluj sterownik
  • REKLAMA
  • #3 7583962
    bary77
    Poziom 11  
    Dodaj port - nie ma do wyboru portu LPT, nie ma możliwości dodania portu LPT, również poprzez nowy typ portu. Przeinstalować sterowniki jakie dokładnie bo sterowniki portu LPT już próbowałem ale to również nic nie daje. Może gdzieś w rejestrze trzeba pogrzebać aby go "włączyć" żeby był widoczny na liście portów.
  • REKLAMA
  • #4 7583988
    siergiej1985
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    sterowniki od drukarki

bo rozumiem że LPT masz zainstalowane i menedżer widzi go prawidlowo
  • REKLAMA
  • #5 7584151
    bary77
    Poziom 11  
    Drukarka nie chce się zainstalować i pojawia się komunikat "nie można zainstalować tego sprzętu, określony port jest nieznany". Portu nadal nie ma na liście dostępnych portów.
  • #6 7584719
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Może byś najpierw podał informacje o sprzęcie, którego Twój temat dotyczy?
  • #7 7585092
    bary77
    Poziom 11  
    System - Windows XP Professional SP3 PL
    Drukarka - 2 sztuki na LPT HPLaserjet 1100 i HP DeskJet 710C
    Komputer (ma to znaczenie?) DELL Optiplex GX620 ma jeden standardowy port LPT
    Bios najnowszy dostępny A11
  • #8 7585134
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    A co pokazuje oprogramowanie diagnostyczne Della?
    bary77 napisał:
    W menadżerze urządzeń miałem znak zapytania przy Parallel Device

Czy taki stan rzeczy był po zainstalowaniu sterowników płyty głównej, dostarczonej przez Della?
  • #9 7586367
    bary77
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    A co pokazuje oprogramowanie diagnostyczne Della?

Czy taki stan rzeczy był po zainstalowaniu sterowników płyty głównej, dostarczonej przez Della?

Oprogramowania diagnostycznego della nie używałem. Nie pamiętam kiedy pojawił się znak zapytania ale mogło mieć to związek z instalowaniem sterowników do skanera Hp LaserJet 1100A przez LPT (nakładki skanującej do Hp LaserJet 1100). Nie ma do niej sterowników pod xp na oryginalnej płycie ale znalazłem je gdzieś w sieci.

Myślę że to nie jest problem sprzętowy bo port LPT jest widoczny w menadżerze urządzeń i nie wykazuje problemów ani konfliktów.

Pomocy nie widać ale udało mi się samemu znaleźć rozwiązanie - może komuś się przyda:
    Dodawanie dodatkowych portów LPT
    1. Uruchom Edytora Rejestru (Regedit).
    2. Kliknij następujący klucz Rejestru. Bieżące porty LPT są wyświetlane w prawym okienku:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Ports
    3. W menu Edycja kliknij polecenie Dodaj wartość.
    4. Dodaj nową wartość z następującymi atrybutami:
    Nazwa wartości: LPT#:
    Typ danych: REG_SZ
    Ciąg: <pusty>
    UWAGA: Przy tworzeniu nowej wartości zastąp znak # w nazwie wartości LPT#: numerem portu LPT, który chcesz dodać.
    5. : Przy tworzeniu nowej wartości zastąp znak Zamknij Edytora Rejestru.
    6. : Przy tworzeniu nowej wartości zastąp znak Zatrzymaj i ponownie uruchom usługę buforu wydruku, wpisując w wierszu polecenia polecenie net stop spooler, a następnie net start spooler.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępnego portu LPT1 w ustawieniach drukarki, mimo że port jest widoczny w menedżerze urządzeń bez błędów. Po odinstalowaniu urządzenia pojawił się znak zapytania przy Parallel Device. Użytkownik próbował dodać port, ale LPT1 nie jest dostępny w liście portów. W odpowiedziach sugerowano reinstalację sterowników, jednak to nie przyniosło rezultatu. Użytkownik zidentyfikował, że problem mógł być związany z instalacją sterowników do skanera HP LaserJet 1100A. Ostatecznie znalazł rozwiązanie, edytując rejestr systemowy, aby dodać port LPT ręcznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA