logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Visual C++ - Jak utworzyć nowe okno z panelem po kliknięciu przycisku?

mariuszprus 26 Sty 2010 23:49 5247 5
REKLAMA
  • #1 7598276
    mariuszprus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Piszę pewien program w którym potrzebuje wyświetlenia nowego okna. Pomijając fakt co dany program ma robic mój problem zbiega się do nastepującej czynności.

Mamy główne okno form1 w którym wykonujemy jakies operacje. Po naciśnięciu przycisku button chce aby pojawiło się zupełnie nowe okno w którym umieszczę obiekt panel na którym to będzie wyrysowanych kilka lini. Czy ktoś może mi pomóc i napisać w jaki sposób moge stworzyć takie okno ??

Przypuśćmy że
    private: System::Void button5_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e)
    {

}
    jak będzie wyglądało stworzenie nowego okna w którym mogę umieścić obiekt typu panel na którym będe mogł cos wyrysować?? będe bardzo wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7598666
    Ciapol
    Poziom 25  
    Ocena: 33
    Czy na pewno chcesz to pisać? Nie łatwiej skorzystać z formatki, a później tylko wyświetlić ukryte wcześniej okno?
  • REKLAMA
  • #3 7598997
    mariuszprus
    Poziom 11  
    odpowiem tak że to może lepsze rozwiązanie aczkolwiek nie wiem jak to zrobić srodowisko visual jest dość zaawansowane i jest wiele możliwości ktorych nie znam . Ja pisząc program skupiałem sięna moim algorytmie kodowania. a przy takich rozwiązaniach szukam pomocy w internecie . Mógłbyś napisac fragment kodu jak otwierać takie okno jak je stworzyć i umieścic na nim np 3 przyciski?? będe bardzo wdzięczny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7599445
    zamulek
    Poziom 13  
    ale dynamicznie ? lepiej jest dodać to w okienku SolutionExplorer i tak jak mówi kolega pokazać w odpowiednim momencie przez

Form2 formadruga = new Form2();
    formadruga.Show();

pozdraiwam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7600934
    Ciapol
    Poziom 25  
    Ocena: 33
    Dokładnie tak jak napisał zmulek, zakładając, że Form2 to okno które chcesz otworzyć.

Visual C++ - Jak utworzyć nowe okno z panelem po kliknięciu przycisku? Visual C++ - Jak utworzyć nowe okno z panelem po kliknięciu przycisku?

W załączeniu masz przykład napisany "na kolanie" w Visualu2008.
    Załączniki:
    • WindowsFormsApplication1.zip (38.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 7604035
    mariuszprus
    Poziom 11  
    dziękuja wam serdecznie za pomoc pkt leca;)
REKLAMA