logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LH3000 - brak odbioru radia przez antenę dachową, co zrobić?

darekz83 27 Sty 2010 10:53 28380 11
REKLAMA
  • #1 7599262
    darekz83
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z ustawieniem radio w telewizorze LG 32" LH 3000. Podłączyłem antenę dachową (siatkówkę). Odbiera mi programy cyfrowo (DTV) i "normalnie" (TV), ale radia nie znajduje mi przy szukaniu automatycznym :/.
    Miał ktoś może podobny problem?
    Może trzeba coś podłączyć dodatkowo?
  • REKLAMA
  • #2 7599334
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Jest taka funkcja?
  • #3 7599363
    Lukasz236
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Sprawdź w instrukcji obsługi jak trzeba włączyć radio.
  • REKLAMA
  • #4 7599731
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Ja wprawdzie używam 37LH4000, ale chyba w tej funkcji zbliżony. I też nie znajduje DABu. Ale chyba wiem o co chodzi. Otóż w granicach warszawy mam antenę skierowaną na Łazy. Tak jest mi wygodniej bo doskonale widzę antenę nadawczą a odbiorcza mi nie przeszkadza. A rzecz w tym, że według mego sprawdzania Łazy nie nadają multipleksu radiowego. Będę kiedyś próbował z PKN, skąd z pewnością jest nadawany, ale na razie jakoś nie chce mi się. O ile pamiętam coś w okolicy 190 MHz.
    Sądzę, że w Grodzisku może być nieosiągalny sygnał z PKN. Chociaż kierunek niezbyt rozbieżny.
  • #5 7601595
    darekz83
    Poziom 10  
    Funkcja taka jest w Tv, ale w instrukcji nic nie znalazłem jak ustawić. Nie łapie mi sygnału po prostu...

Ten telewizor akurat nie stoi w Grodzisku, a w Pułtusku :).
    Zadałem pytanie, bo myślałem, że jest może jakiś sposób... że trzeba coś włączyć, albo podpiąć pod antenę.
    Podłączałem też po talerz od Polsatu Cyfrowego. Złapało mi stacje cyfrowo i niecyfowo, ale radio nie znalazło :/.

No nic... będę sobie musiał odpuścić chyba..
    Dzięki za zainteresowanie
    Pozdrawiam
  • #6 7602590
    mczapski
    Poziom 40  
    Kolega sobie z nas pokpiwa jawnie. A co ma antena satelitarna do odbioru DAB+? I gdzie niby tą antenę podłączyłeś? Przy tym oczywiście nie sprawdziłeś, czy w miejscu odbiory jest nadawany sygnał? Wspaniale.
  • REKLAMA
  • #7 7604900
    darekz83
    Poziom 10  
    Nie kpię sobie z nikogo. Nie znam się na takich sprawach za dobrze.

Antenę Cyfrowego Polsatu podłączyłem pod gniazdo antenowe (musiałem zmienić końcówkę, bo do dekodera jest inna), bo myślałem że może znajdzie mi jakieś dodatkowe programy które są niekodowane w związku z tym że jest MPEG-4 :))). Wiem, że może to głupie, ale tak jak mówię: NIE JESTEM SPECEM.

Sygnału nie sprawdzałem, bo nie wiem jak i nie mam czym.
  • #8 7609283
    mczapski
    Poziom 40  
    Teraz to ja mam zagwozdkę. Otóż po próbach uzyskania odbioru z zerowym efektem spytałem LG o zdanie. Oto odpowiedź: informujemy, iż nadawany jest sygnał DVB-T MPEG-4, jak najbardziej,
    ale jak juz poinformowano, bez radia.

Wcześniej, że można uzyskać tylko odbiór cyfrowy, czyli żadne FM. Tymczasem informacje nadawców, że jest nadawany cyfrowy multiplex. Ponadto posiadam radio, które wyszukało kilkanaście stacji cyfrowych, ale nie odtwarza bowiem odbiera DAB a nie DAB+ (mpeg4).
    W sumie coś nie pasuje. Trzeba będzie uzyskać parametry nadawcze i spróbować ustawień ręcznych.Ale trzeba znać częstotliwość, szybkość i coś tam jeszcze.
  • REKLAMA
  • #9 7609443
    hojlo1
    Poziom 35  
    Jak się nazywa taka funkcja?
    (to z ciekawości - wiedzy nigdy zbyt dużo).

Dlaczego pytam?

TV z funkcją "radio" musi przy sygnale radiowym dodatkowo jakieś impulsy "synchro" dla wizji dostawać (lub sam robi), by przecież na ekranie było coś widać.
  • #10 7609910
    mczapski
    Poziom 40  
    O jaką funkcję chodzi? Zapewne każdy model odbiornika będzie miał swoje rozwiązania. W przypadku tego LG to podczas wyszukiwania programów pojawia się tabela, gdzie kolumny podzielone na DTV, Radio i TV analogowe (tak zapamiętałem). W efekcie scanowania kolumna Radio pozostaje pusta. Wyobrażam sobie, że gdyby wyszukał i zaprogramował to programy znalazłoby się na liście i można by było wybierać. A co do sygnałów to przecież w radiu interesuje nas raczej fonia a ekran może być wygaszony. Ale przecież istnieje funkcja EPG oraz przesył innych obrazów w tym plansz.
    Kolega widzę, że szuka bardziej zwady niż rozwiązania problemu, którego faktycznie nie ma. Skoro nie ma co wyświetlać na ekranie to pozostanie czarny. Przyciśnięcie przycisku powoduje wyświetlanie funkcji wyboru i to zostanie wyświetlone.
  • #11 7610695
    hojlo1
    Poziom 35  
    Każdy TV skanując kanały natyka się na stacje radiowe (nawet stary analogowy CRT).

Co z tego wynika ?

Ano nic.
    -----------------------
    Stąd interesuje mnie czy jest w tym modelu funkcja radio = czyli, co ma dalej TV z kanałami radiowymi zrobić.

Jak sobie bez wizji można kanały zmieniać itp. (teoretycznie pilotem , ale wtedy i tak musi być funkcja radio, by wizję odcinać)?
  • #12 8323210
    tryczek147
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Sorry ze odkopuje ale ktoś sie z tym uporał?? Bo zależy mi na radiu bo moja kablówka nadaje stacje radiowe a telewizor ich nie widzi mój TV to LG 32lg2100

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem radia w telewizorze LG 32LH3000 po podłączeniu anteny dachowej. Mimo że telewizor odbiera sygnał cyfrowy (DTV) i analogowy (TV), nie znajduje stacji radiowych podczas automatycznego skanowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instrukcji obsługi oraz potwierdzenie, czy w danym regionie nadawany jest sygnał radiowy. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące funkcji radia w telewizorze oraz możliwości odbioru DAB i DAB+. Użytkownik nie ma narzędzi do sprawdzenia sygnału i nie wie, jak skonfigurować telewizor, co prowadzi do frustracji. W końcu, odpowiedź od LG wskazuje, że telewizor obsługuje tylko sygnał DVB-T MPEG-4, bez możliwości odbioru radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA