logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po starcie komputera z płytą ASUS P5K-V i Pentium E5300

arsmageddon 28 Sty 2010 17:05 1733 8
REKLAMA
  • #1 7606219
    arsmageddon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    parametry złożonego kompa są takie:
    płyta asus p5k-v
    procesor Pentium E5300
    zasilacz 400 W
    RAM ddr2 - 2 GB.
    grafika - na płycie
    - płyta i zasilacz - używane, reszta nowa.
    Przy próbie uruchomienia - słychać jedno "piknięcie" co wskazywałoby, że wszystko jest OK ale monitor pozostaje czarny, tzn wzbudza się ale nic się nie dzieje na ekranie.

Próbuję zresetować bios, ale trzymanie wyjętej baterii ponad 30 min nic nie zmienia. Zwieranie styków w miejscu baterii też nic nie daje (zworek do reset - na tej płycie - nie mogę znaleźć).
    Poza tym, bez względu na to czy bateria jest włożona na czy nie efekt uruchomienia jest ten sam.
    Przy wyjętej kości pamięci - mam sygnalizację błędu (inne pikanie)
    Myślałem, że reset biosu pchnie sprawę do przodu, ale teraz to już nie mam pomysłów na to co dalej.
  • REKLAMA
  • #2 7606269
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zasilacz jakiej marki ? Pożycz jakąś kartę graficzną, nawet PCI i sprawdź. Zakładam że monitor sprawny ?
  • REKLAMA
  • #4 7608118
    qaz3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja miałem takie objawy przy źle włożonej pamięci może coś nie styka spróbuj pożyczyć od kogoś pamięć i zobaczyć czy komp ruszy
  • #5 7611377
    arsmageddon
    Poziom 12  
    1. monitor sprawny
    2. zasilacz to colorsit 400 W
    3. kondensatorów koło wejścia na grafikę nie ma, a grafika jest zintegrowana, przegląd wizualny kondensatorów na płycie wskazuje, że powinno być wszystko OK
    4. pamięć mam nówkę - na żadnym slocie nie idzie

za każdym razem jedno piknięcie - dające nadzieję i szary ekran monitora :(
  • REKLAMA
  • #6 7611401
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Najbardziej podejrzany jest zasilacz. Pożycz sprawny i sprawdź.
  • #7 7611494
    arsmageddon
    Poziom 12  
    tronic1 napisał:
    Najbardziej podejrzany jest zasilacz. Pożycz sprawny i sprawdź.

ale on jest sprawny, przełączam go na starego kompa i wszystko działa...
    chyba, że chodzi o to, że jest za słaby?
  • REKLAMA
  • #8 7611814
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam,
    1. Obsługa Pentium Dual Core E5300 (2.60GHz,800FSB,L2:2MB,rev.R0) bios od wersji 1002 - warto sprawdzić - na jakimś np. celeronie...
    2. Zworka reset znajduje sie nad pierwszym od prawiej gniazdem USB - jak resetować str. manuala 2-24
    3. Zasilacz minimum 400W - manual str. 2-36 - warto też sprawdzić.
    4. Sprawdź kompatybilnosć RAM ze specyfikacją w manualu 2-14 do 2-17 (zakładając że oczywiście jest na 100% sprawna)
    Oczywiście zakładam że wentylator podpiety do CPU-FAN a nie do CHA-FAN, dodatkowe zasilanie jest podpięte itd, itp.
    pozdrawiam
    jajco72
  • #9 7615596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem komputera z płytą ASUS P5K-V i procesorem Pentium E5300, gdzie po włączeniu monitor pozostaje czarny, mimo jednego sygnału dźwiękowego, który sugeruje poprawne działanie. Próby resetowania BIOS-u poprzez wyjęcie baterii oraz zwarcie styków nie przyniosły efektu. Użytkownik potwierdza, że monitor i pamięć RAM są sprawne, a zasilacz to Colorsit 400 W. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza, kondensatorów, oraz wykonanie uruchomienia w minimalnej konfiguracji sprzętowej. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kompatybilności pamięci RAM oraz wersji BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA