logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić dysk D:\ jako domyślny?

Yo-Hass 28 Sty 2010 19:22 83141 7
REKLAMA
  • #1 7607057
    Yo-Hass
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jak ustawić dysk D:\ jako dysk domyślny, w którym będą zapisywane wszystkie dane? Np. chciałem zainstalować GG ale na dysku C mam tylko 30MB wolnego i nic sie nie da :/ Tak jest też w przypadku instalowania GTA. Chciałem zainstalować grę na dysku D na którym jest 146GB miejsca, ale te 300MB idzie na C :/ Co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 7607088
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    O ile wiem to można zmieniać litery dysku ale w tym wypadku to nic zmieni. Musisz utworzyć na dysku D folder Program files i tam instalować programy. Domyślny dysk wybiera się jedynie przy instalacji systemu. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #3 7607123
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Chcesz by wszelkie aplikacje instalowały się domyślnie na dysku D: Proszę bardzo. http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPytan/1842,1,Jak_zmienić_domyślny_folder_dla.aspx

Dodano po 2 [minuty]:

Swoją drogą, mogłeś podczas instalacji systemu, zwiekszyć nieco partycję C: No chyba, że C: i D:, to całkiem osobne dyski. Tak czy inaczej, pozostałość 30MB, na dysku systemowym, to o wiele za mało.
  • #4 7607158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7607262
    przemek2803
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Bardzo rzadko ale spotkałem się kiedyś z takim przypadkiem, że gdy system był zainstalowany na dysku C a wszystkie gry i programy na D to był problem z odpaleniem aplikacji. Może lepiej zwiększyć rozmiar dysku C za pomocą np programu parition magic?
  • REKLAMA
  • #6 7607359
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    przemek2803 napisał:
    Bardzo rzadko ale spotkałem się kiedyś z takim przypadkiem, że gdy system był zainstalowany na dysku C a wszystkie gry i programy na D to był problem z odpaleniem aplikacji. Może lepiej zwiększyć rozmiar dysku C za pomocą np programu parition magic?

Mógł być problem, jeśli do aplikacji chciał mieć dostęp użytkownik, nie mający prawa dostępu do dysku, bądź partycji D: W przeciwnym razie, takie problemy nie wystepują. Chyba, że ewentualnie aplikacja dana, musi być instalowana na C:
  • #7 7607555
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Przenieś pamięć wirtualną na D:będzie więcej miejsca na C:
  • #8 7613880
    Yo-Hass
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzięki za rady!
    Ja skorzystałem z programu Partition Wizard Home Edition. Przeniosłem trochę pojemności z D na C i teraz mam na tym dysku więcej miejsca. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Aby ustawić dysk D: jako domyślny do instalacji programów, można utworzyć na nim folder "Program files" i tam instalować aplikacje. Można również zmienić domyślną ścieżkę instalacji w rejestrze systemowym, edytując wpis ProgramFilesDir. W przypadku problemów z dostępem do aplikacji, warto upewnić się, że użytkownik ma odpowiednie uprawnienia do dysku D. Alternatywnie, można przenieść pamięć wirtualną na dysk D, co zwiększy dostępne miejsce na dysku C. Użytkownik skorzystał z programu Partition Wizard Home Edition, aby zwiększyć pojemność dysku C, przenosząc część miejsca z D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA