logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV -> PC i obraz w skali szarości - szukam rozwiąza

Dj Haker 30 Sty 2010 16:25 2901 10
REKLAMA
  • #1 7616613
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Witam.
    Posiadam dekoder z Cyfrowego Polsatu oraz kartę telewizyjną marki PixelView PlayTV Pro. Zakupiłem kabel Scart -> S-Video + miniJack. Zainstalowałem sterowniki do karty TV i podłączyłem dekoder. Wszystko było by ok, gdyby nie to że wyświetlany obraz jest w odcieni szarości. Dodam jeszcze, że nie jest to problem karty TV, gdyż dawniej podłączałem antenę analogową i wszystko było w porządku. Nie jest to także wina dekodera gdyż próbowałem podłączyć obraz także pod odtwarzacz DVD oraz odtwarzacz VHS. Kabel został zakupiony na allegro. Ma on długość około 10 metrów. Sprzedawca powiedział, że czasem trzeba zmienić piny we wtyczce Scart.

Proszę mi powiedzieć:
    - czy zaistniały problem wynika ze zbyt długiego kabla
    - czy też jak mówi sprzedawca należy zmienić konfigurację pinów ?
    - czy może jest jeszcze inny problem.

Jeśli będzie to potrzebne, mogę przetestować kabel pod inną kartą TV, oraz wykonać schemat połączenia ( np. który pin S-Video jest podłączony do pinu Scart ). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

P.S Chciałem wykorzystać kabel do wykonania kopii zapasowych kaset VHS, ale w tym wypadku nie ma to największego sensu jeśli mam czarno-biały obraz.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #2 7617877
    zal_pl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Raczej twój dekoder Polsatu nie podaje sygnału S-Video i o ile twoja karta obsługuje sygnał Composite oraz czy twój dekoder ma wyjście Composite Video, kup sobie kabel Composite-Composite i zobacz czy działa.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 7618424
    Dj Haker

Poziom 35  
    Wnioskując z tych linków mam podłączyć 4 pin z S-Video z 15 pinem Scart, tak ?

Edit: Zacząłem sprawdzać połączenia miernikiem i okazuje się że jest brak połączenia między masą wtyczki S-Video a masą Scart. Czy to może być przyczyna ?

Edit2: Po sprawdzeniu przewodów doszedłem do wniosku że brak połączenia między S-Video a 20 pin Scart. Połączenie jest wtedy kiedy zmienię na przełączniku In / Out. Domyślnie mam ustawione In ponieważ Scart pobiera sygnał. Out ustawiamy zapewne wtedy gdy Scart przekazuje sygnał np do telewizora z komputera.

Jeśli włączę Out to mam połączenie z 20 pinem, ale za to nie mam obrazu ani dźwięku. Czy mogę spiąć przewody na krótko aby cały czas mieć połączenie z pinem ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #6 7630335
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    ....zalecane jest przez kondensator 470pf (ceramiczny).
    Jednak znam przypadki zwarcia "na krótko" i nikt się nie żalił że coś się uszkodziło.
  • REKLAMA
  • #7 7633898
    Dj Haker

Poziom 35  
    hojlo1 napisał:
    ....zalecane jest przez kondensator 470pf (ceramiczny).
    Jednak znam przypadki zwarcia "na krótko" i nikt się nie żalił że coś się uszkodziło.

Wielkie dzięki. Spalił się dekoder mini Cyfrowego Polsatu. Proszę mi powiedzieć czy jak zaniosę go do punktu sprzedaży to wymienią go na nowy ? Mam go już rok z kawałkiem i nie wiem czy jest na niego jeszcze gwarancja ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #8 7636419
    hojlo1
    Poziom 35  
    Oprócz gwarancji jest tzw. rękojmia (powinna mieć zastosowanie).

Ps - proponuje sprawdzić "różnicę mas" miedzy sprzętem, bo przy PC często i kilkadziesiąt Volt "zmiennego" jest w porównaniu do innego sprzętu.
    (gniazda z bolcem, bez...).

(i wyrzucić wszystkie przelotki "chałupniczą" metodą robione).
  • #9 7644982
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    hojlo1 napisał:
    ...i jest tzw. rękojmia (powinna mieć zastosowanie).

Na pewno nie w tym wypadku kolego. Proszę dokładnie poczytać czym jest rękojmia.
  • #10 7656228
    Dj Haker

Poziom 35  
    Witam. Poszedł zasilacz, ale na pewno nie przez to, że podłączyłem gniazdo SCART, tylko podczas gdy wyjąłem wtyczkę z prądu i włożyłem ją ponownie.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak to podłączyć?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #11 7657223
    hojlo1
    Poziom 35  
    zal_pl napisał:
    Raczej twój dekoder Polsatu nie podaje sygnału S-Video i o ile twoja karta obsługuje sygnał Composite oraz czy twój dekoder ma wyjście Composite Video, kup sobie kabel Composite-Composite i zobacz czy działa.

Pozdro.
    To było "wyżej" i jak najbardziej logiczne. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder Cyfrowego Polsatu oraz kartę telewizyjną PixelView PlayTV Pro, jednak po podłączeniu przez kabel Scart -> S-Video + miniJack obraz wyświetlany jest w odcieniach szarości. Problem nie występuje z kartą TV ani dekoderem, ponieważ testowano inne urządzenia (DVD, VHS). Użytkownik rozważa, czy przyczyną może być zbyt długi kabel (10 m) lub konieczność zmiany konfiguracji pinów w wtyczce Scart. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sygnału chrominancji oraz połączeń masy między S-Video a Scart. Użytkownik odkrył brak połączenia masy, co może być przyczyną problemu. Po dalszych testach zasilacz dekodera uległ uszkodzeniu, co skłoniło użytkownika do pytania o gwarancję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA