logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki czas rozładowywania akumulatora żarówką 40W/12V

stefkusz 01 Lut 2010 12:09 15894 8
REKLAMA
  • #1 7625926
    stefkusz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    Dla higieny mojego akumulatora, w okresie jego nie używania, postanowiłem go rozładować(żarówką) i ponownie naładować.
    Akumulator ma 40Ah, a żarówka 40W/12V.
    Policzyłem, że będzie to trwało około 15 godzin.
    Tymczasem mija już 25 godzin, a żarówka dalej świeci z taką mocą, jak na początku, a aktualne stężenie elektrolitu wynosi 1,21 kg/l

Chyba błędnie ten czas obliczyłem.
    Proszę o podanie prawidłowego wyniku, to znaczy: jak długo ta żarówka powinna świecić.
    Pozdrawiam - mk
  • REKLAMA
  • #2 7626032
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Zakładając że napięcie z akumulatora mamy 12V, akumulator 40Ah, żarówka 12V 40W, to czas rozładowania tego akumulatora w pełni naładowanego i sprawnego powinien wynosić około 12 godzin.
    25 godzin to stanowczo za dużo, chyba że ta żarówka nie jest taka jak podałeś, albo akumulator ma większą pojemność.
    Zmierz napięcie na akumulatorze, oraz prąd płynący przez żarówkę, to pewnie rozwiążemy tą zagadkę.
    Pozdrawiam.
  • #3 7626044
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7626139
    stefkusz
    Poziom 11  
    Rysio4001 napisał:

Zmierz napięcie na akumulatorze, oraz prąd płynący przez żarówkę, to pewnie rozwiążemy tą zagadkę.

Aktualnie ( po tych 25 godzinach rozładowywania) to napięcie wynosi około 14,5V.
    Natężenia nie mogę zmierzyć, bo mój miernik jest za "delikatny" (obsługuje tylko do 250mA).
    Opis na żarówce: P4.24V40W.88.III (więc ona jednak nie jest na 12V, tak jak bylem przekonany).
  • REKLAMA
  • #5 7626211
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2516
    no i mamy odpowiedz zarowka jest na 24V
  • Pomocny post
    #6 7626272
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    W takim razie ta żarówka będzie pobierała tylko około 1A (dokładnie nie da się tego przeliczyć ponieważ opór żarnika jest zależny od jego temperatury, i nie wiemy tak naprawdę jaki prąd będzie płyną przy napięciu niższym o połowę).
    Jeżeli prąd żarówki jest około 1A, to można się spodziewać że czas rozładowania będzie około 40 godzin.
    Najlepiej kontroluj napięcie, i jak zacznie już wyraźnie spadać (do około 11,5-12V), to trzeba będzie zakończyć rozładowywanie, i zacząć ładowanie.
    Nie rozładuj akumulatora nadmiernie, i nie pozostawiaj go po rozładowaniu bez ładowania, bo to jest dla akumulatorów ołowiowych zabójcze.
    Pozdrawiam.
  • #7 7626320
    stefkusz
    Poziom 11  
    Dziękuję Wszystkim i Pozdrawiam -mk
  • REKLAMA
  • #8 7626653
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    stefkusz napisał:
    Aktualnie ( po tych 25 godzinach rozładowywania) to napięcie wynosi około 14,5V.
    - gwoli ścisłości - po 25 godzinach napięcia akumulatora dwunastowoltowego nie może wynosić 14,5V.
  • #9 7626785
    stefkusz
    Poziom 11  
    forestx napisał:
    stefkusz napisał:
    - gwoli ścisłości - po 25 godzinach napięcia akumulatora dwunastowoltowego nie może wynosić 14,5V.

Miernik kupiony na giełdzie za "dychę". Wskazał około, widocznie w miarę swojej wartości :D
    ====
    Jeżeli jednak gęstość elektrolitu po tych 25 godzinach wynosiła 1,21 kG/l, to według tabelki stanu naładowania wynikałoby, że akumulator jest jeszcze naładowany prawie 50%.
    To świadczyłoby, że miernik niewiele się pomylił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik postanowił rozładować akumulator 40Ah za pomocą żarówki 40W/12V, jednak po 25 godzinach żarówka nadal świeciła, co sugerowało, że czas rozładowania został źle obliczony. Okazało się, że żarówka była na 24V, co wpłynęło na pobór prądu, który wynosił około 1A. W związku z tym, czas rozładowania akumulatora mógł wynosić około 40 godzin. Użytkownik został również ostrzeżony, aby nie rozładowywać akumulatora poniżej 11,5-12V, aby uniknąć uszkodzenia akumulatora ołowiowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA