Witam... piszę tu ponieważ mam pewien problem, a mianowicie potrzebna jest mi para komplementarna dwóch tranzystorów do wzmocnienia sygnału z NE555. Wcześniej jakoś służyły mi BC313 + BC211 .... tyle że 313 sie spalił. I teraz nie mam bladego pojęcia co zamiast niego wstawić. Przyszło sprawdzić co mam w zapasach, natychmiast odrzuciłem wszystkie tranzystory na wyzsze moce...
pozostaly mi takie: BC307B, bc248, (bc107,bc147)
Czy może mi ktoś doradzić który z nich najlepiej sie sprawdzi? Nie wiem za bardzo na jakie parametry z datasheetow zwracac uwage.
PS: zastanawialem sie rownież nad włożeniem jednego tranzystora zamiast pary komplementarnej - takie coś również widziałem na schematach... tylko czy to sie sprawdzi, czy podwyższy napięcie i natężenie na wyjściu sygnału?
z góry dziękuje za wszelkie rady... mam nadzieje że ktoś wspomoże początkującego.
pozostaly mi takie: BC307B, bc248, (bc107,bc147)
Czy może mi ktoś doradzić który z nich najlepiej sie sprawdzi? Nie wiem za bardzo na jakie parametry z datasheetow zwracac uwage.
PS: zastanawialem sie rownież nad włożeniem jednego tranzystora zamiast pary komplementarnej - takie coś również widziałem na schematach... tylko czy to sie sprawdzi, czy podwyższy napięcie i natężenie na wyjściu sygnału?
z góry dziękuje za wszelkie rady... mam nadzieje że ktoś wspomoże początkującego.