logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd LG CD-RW CED-8080B nie czyta płyt CD - co robić?

wyder91 03 Lut 2010 16:51 2261 8
REKLAMA
  • #1 7637553
    wyder91
    Poziom 10  
    Witam!
    Już od dosyć dluzszego czasu mam problem ze swoim napędem. W zasadzie nie byl on przeze mnie uzywany wiec nie zabieralem sie nawet za niego . Dzisiaj jednak postanowilem to zrobic, bo chce przeinstalowac system i ów naped jest mi do tego potrzebny. Napęd w ogole nie czyta plyt CD , otwiera sie i zamyka po czym diodka "read" zaswieci sie 3 razy, ale nic sie potem nie dzieje -cisza. Przepinalem tasmy zeby sprawdzic czy przypadkiem nie jest to uszkodzone, ale jak sie okazuje nie. Naped jest na 95 % sprawny, wg. mnie to kwestia sterownikow, chociaz w przypadku napedu nie odgrywaja chyba one wiekszego znaczenia bo to urzedzenie plug &play (nie myle się?) W menedzerze urzadzen wszystko jest niby wlaczone. Zakladka woluminy jest pusta nie jest nic wypelnione co mnie zastanawia. Nie ma zakladki ustawienia , przez co nie mozna wlaczyc DMA.
    Proszę o pomoc, z góry dzieki.

P.S - jestem troche zielony w temacie , wiec prosze o w miare lopatologiczne wskazówki.
    Pozdrawiam- Piotrek.
  • REKLAMA
  • #2 7637822
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Czy na pewno podmienione taśmy są dobre?

Czy zworki w napędzie CD są ustawione poprawnie względem napędu HDD (jeśli HDD również podpięty jest do złącza IDE). Slave - napęd CD , Master- dysk twardy

Jak by Ci się udało dostać do tego urządzenia z poziomu Windows, to warto po takim okresi zaktualizować firmware(oprogramowanie wewnętrzne urządzenia) według wskazówek podanych TU http://www.cdrinfo.pl/artykuly/aktualizacja-firmware/strona2.php

Sterowniki, jak już wspomniałeś, nie odgrywają tu znaczenia.
    Okno zakładki "woluminy", nawet przy włożonej płycie nie jest wypełnione danymi. (Chyba ,że klikniesz na wypełnij)

Tak zapytam, jaki system ? Menadźer urządzeń pokazuje CI , że urządzenie działa poprawnie, a mimo to nadal nie można dostać się do płyty.
  • #3 7637889
    wyder91
    Poziom 10  
    System Win Xp. Ten naped dzialal wczesniej bez zadnych aktualizacji, po prostu z dnia na dizen przestal czytac, od tak .

I nie za bardzo ogarniam jak poradzic sobie z aktualizacja tego firmware'i dla mojego sprzetu. Nie mam napedu dyskietek. :(

edit
    no poradzilem sobie z aktualizacja , niby wszystko ok. po wlaczeniu kompa system pokazal mi ze znaleziono nowy sprzet cd rom . Jedyna zmiana jaka zauwazylem to to ze teraz zamiast zoltej lampki read swiecacej sie 3razy po wlozeniu plyty , swieci sie lampka zielona write ;)).

Aha no i zauwazylem ze LG CD-RW podpiety jest pod Secondary Master, wczesniej tak bylo i dzialalo. jak zamienic go na slave?
  • REKLAMA
  • #4 7638952
    jokrasa
    Poziom 28  
    Założenie 1

Masz dwa złącza IDE na płycie główniej. Masz dwa urządzenie podłączane do złącz IDE.

Rozwiązanie optymalne:

Musisz mieć dwie taśmy IDE . Dysk twardy podpinasz 1 z taśm do złącza IDE 0 lub 1 na płycie, zaś napęd optyczny podpinasz 2 z taśm do drugiego złącza IDE 2.

Oba urządzenia możesz wówczas mieć ustawione na tryb pracy MASTER.

Jeśli zaś jedną taśmą, która ma 2 wyjścia, podpinasz 2 urządzenia, to dysk twardy zawsze musi pracować jako MASTER (zworki przy tyle urządzenia), zaś napęd optyczny musi zostać przestawiony zworkami (tył urządzenia) w tryb SLAVE (czyli pracujący jako drugi - podporządkowany naczelnemu, którym jest HDD).

Secondary Master, oznacza, że napęd optyczny został podłączony do drugiego kanału IDE i pracuje jako MASTER. To dobrze, czyli musisz mieć 2 taśmy.

Wchodząc do BIOS, w głównych ustawieniach BIOS wyświetla się poprawnie dysk twardy oraz napęd LG ?

W celu sprawdzenia/zmiany czy już napęd odczyta płyty CD, pokusiłbym się o podpięcie drugim wolnym zakończeniem taśmy, do której jest podpięty dysk twardy i przestawienie zworek w CD na SLAVE. Lub zamiana taśm przy złączach IDE na płycie głównej (bez przestawiania zworek).
  • #5 7639426
    wyder91
    Poziom 10  
    Tak tylko nie widze w zasadzie wiekszego sensu zmiany tego, skoro na tym samym ustawieniu to dzialalo jakis czas temu, wiec to chyba nie ma nic do rzeczy ?
  • #6 7639481
    jokrasa
    Poziom 28  
    Piotrek, a wrzuć płytę instalacyjną Windows do napędu ( w Biosie , wiadomo - boot owanie na napęd CD) i sprawdź czy się instalator pojawi - uruchomi.
  • REKLAMA
  • #7 7640130
    delic
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A może po prostu w napędzie siadła ci optyka albo laser i takie urządzenie nie będzie czytać ci płyt. Jeśli jest gwarancja to oddaj do serwisu. możesz spróbować przełożyć do innego komputera i tam sprawdzić czy działa jeżeli działa to czasami pomaga odinstalowanie CD'eka w menadżerze urządzeń i restart komputera - ale raczej zakładam uszkodzenie sprzętowe...
  • #8 7640176
    wyder91
    Poziom 10  
    Niestety nie bootuje, nie czyta przy rozruchu tej plyty. Odinstalowywalem tez w menedzerze - Nic. Laser?hm no nie wiem , ale to by sie chociaz zakrecila w tym cdku albo jakis dzwiek przy wkladaniu plyty, co kolwiek , a tu nic.
  • REKLAMA
  • #9 7640383
    jokrasa
    Poziom 28  
    Teraz jednak sprawdź ten napęd na innym komputerze, a do swojego podłącz jakiś inny (np. pożyczony).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem LG CD-RW CED-8080B, który nie czyta płyt CD. Po podłączeniu i sprawdzeniu taśm IDE oraz ustawienia zworki, napęd nie reaguje na płyty, mimo że w menedżerze urządzeń jest widoczny jako działający. Użytkownik zaktualizował firmware, co zmieniło kolor diody, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, podłączenie napędu do innego komputera oraz możliwość uszkodzenia optyki lub lasera w napędzie. Wskazówki dotyczą również konieczności ustawienia napędu jako SLAVE, jeśli jest podłączony do tej samej taśmy co dysk twardy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA