logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować przewodowe sterowanie PC przez USB do uruchamiania plików?

mavi 04 Lut 2010 03:48 2057 2
REKLAMA
  • #1 7640625
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Witam

Wiele razy poruszany temat ale w kwestii bezprzewodowego sterowania komputerem.
    Ja poszukuje rozwiązania przewodowego poprzez łącze USB.
    Zależy mi jedynie na tym by można była np.uruchomić konkretny program lub włączyć plik jpg oraz włączyć plik wav. Chodzi w sumie o dwa przyski,a po drugiej stronie kabla usb by był komputer.
    Jeśli ktoś się spotkał z takim tematem to zapraszam.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 7640636
    maszkotek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Takie coś nazywa się "myszka komputerowa". :D :P

Poważnie, elektroda pełna jest takich tematów, interesuje Cię konkretnie jakiś mikrokontroler z interfejsem USB (ewentualnie układ USB -> RS232 + uC bez USB). Do tego dajesz kabelek z wtyczką, dwa wygodne przyciski, piszesz soft, banalna sprawa, poczytasz trochę dokumentacji i sam wszystko zaprojektujesz i wykonasz. Musiałbyś tylko zainwestować trochę czasu i środków, ale czy takie urządzenie jest tego warte? Bo jeśli chodzi głównie o naukę, to na pewno warto czytać! :)

Jeżeli nie chodzi o naukę, możesz kupić programowalną klawiaturkę na USB, chociaż będziesz miał wtedy więcej przycisków niż dwa: http://www.amazon.com/X-Keys-Stick-keys-Programmable-keyboard/dp/B000234RCC
  • #3 7641922
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Już tłumaczę.

Klawiatura i mysz to dwa oddzielne urządzenia które muszą działać niezależnie od tego układu który ja potrzebuję.
    Wiem, że wiąże się z tym soft, który trzeba napisać. Chodziło mi w sumie o podpowiedź najszybszego rozwiązania bo pomyśałem o czymś takim jak gamepad na usb. Teoretycznie wszystko jest zrobione - ma z 6 przycisków, a niektóre mają nawet potencjometry, zostaje tylko chyba to oprogramować umiejętnie.
    pzdr.
REKLAMA