Czesc mam taki problem we wzmacniaczy tym caly czas przepalaja sie tranzystory mocy a zamiast dzwieku slychac w glosnikach burczenie albo nic nie slychac
normalka w tym wzmacniaczu u mnie się tak stało gdy zwarłem zasilanie przedwzmacniacza z masą... co chwila się paliły, jakiki zamieniasz oryginalne tranzystory BD911/BD912 czy jakimiś innymi? A jakie głośniki stosujesz do tego wzmaka? Ile OHM??
Masz na wyjściu napięcie stałe,stąd to burczenie(mozna w ten sposób szybko załatwić głosniki),przed wstawieniem kolejnej końcówki,zmierz czy nie występuje,na bazach tr.końcowych napięcie stałe,wymień tranzystory na wejsiu wzm mocy pracujące w ukł.różnicowym na obu kanałach...
Na wyjsciu pojawia sie dodatkowo napiecie stale okolo 30v wiem ze moge zalatwic tak glosniki juz jeden poszedl w ten sposob .głosniki maja impedancje 8 ohm
Można sprawdzić,najlepiej g.akustyczny i oscyloskop,ale uszkodzenie Masz w wzm. mocy,tak jak pisałem wcześniej posprawdzaj tranzystory we wcześnieszych stopniach wzmacniacza,sterujące,a zwłaszcza wymień(nie sprawdzaj)pierwsze dwa w układzie różnicowym(pnp bodajże BC307),one "ustalają zero po środku",czyli na wyjściu.
Jeżeli masz problemy z uruchomieniem tego wzmacniacza podłącz go po pierwsze przez żarówkę tzn. zamiast bezpiecznika na sieci podłącz żarówkę np230V60W.Uchroni to wzmacniacz przed dodatkowymi uszkodzeniami jeżeli jest coś nie tak.
Sprawdź dokładnie wszystkie tranzystory mocy i sterujące.W tej chwili nie mam pod nosem schematu ale jak znajdę to podam ci napięcia w ważnych punktach wzmacniacza.
Czy masz schemat do tego wzmacniacza bo jak nie to na poniedziałek postaram się zeskanować.
przedwzmacniacz probowalem sprawdzic w ten sposob : odlaczylem wyjscie przedwzmacniacza od stopnia koncowego wzmocnienie i podlaczylem do wzmaka na scalonej koncowce mocy ale dzwiek byl jakosci zerowej nie bylo slychac wyraznie muzyki
✨ Wzmacniacz PW3015 ma problem z przepalającymi się tranzystorami mocy BD911/BD912 oraz brakiem dźwięku w głośnikach, gdzie słychać jedynie burczenie lub ciszę. Na wyjściu pojawia się stałe napięcie około 30 V, co może uszkadzać głośniki o impedancji 8 Ω. Przyczyną może być zwarcie zasilania przedwzmacniacza do masy, uszkodzone tranzystory w stopniu różnicowym (np. BC307), brak izolacji kolektorów tranzystorów mocy od radiatora przez podkładki mikowe lub uszkodzone tranzystory sterujące. Zaleca się sprawdzenie i wymianę tranzystorów różnicowych oraz mocy, pomiar napięć stałych na wyjściu i bazach tranzystorów końcowych, a także podłączenie wzmacniacza przez żarówkę zamiast bezpiecznika w celu ochrony przed dalszymi uszkodzeniami. Przedwzmacniacz można testować oddzielnie za pomocą generatora akustycznego i oscyloskopu, jednak problem głównie dotyczy stopnia końcowego. Schemat wzmacniacza jest dostępny, lecz niewyraźny, co utrudnia odczyt napięć i wartości elementów. Wygenerowane przez model językowy.