logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kineskopu W76ESF na Medion MD21031A - czy to możliwe? Doświadczenia?

maryann 05 Lut 2010 12:39 1812 11
REKLAMA
  • #1 7646562
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Na taki z Mediona MD21031A. Nigdy tego nie robiłem- jakie mam szanse na powodzenie? Macie jakieś doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #2 7664800
    edwardczop
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Wymieniałem ostatnio 29 calowy kineskop w 100HZ Metz 72TE67 z kineskopem ESF.Założyłem z Mediona 100 Hz 29 calowy kineskop firmy Thomson. Uzyskałem normalną geometrię ale pojawiły sie trzy linie powrotów co świadczy o tym,że indukcyjność cewek odchylania pionowego w w nowym kineskopie jest mniejsza od kineskopu Philipsa. Klient przyjął takie rozwiązanie,gdyż zgodził się z moim argumentem,że szukanie rozwiazania tego problemu jest czasochłonne. Piszę o Twoim problemie na przykładzie mniejszego kineskopu ponieważ,moim zdaniem, to co napisałem może mieć miejsce w Twoim przypadku.
  • #3 7665951
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Wymiana kineskopu W76ESF na...

No właśnie na co??? Masz jakąś konkretną propozycję, czyli kineskop na stanie tej wielkości i pasujący w obudowę??
  • #4 7666762
    maryann
    Poziom 37  
    Dzięki za doświadczenia edwardczop; trochę ostudziłeś moje zapędy. A pytanie stąd, że zamierzałem szukać czegoś do kupienia zepsutego z prawdopodobnie dobrym kineskopem i właśnie w/w model trafiał się na aukcji. A ma ktoś pozytywne doświadczenia w podobnej 'wadze'?
  • REKLAMA
  • #5 7670560
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ja mam na tym polu same pozytywne doświadczenia i 'waga' tu nie ma nic do rzeczy. Gorszą sprawą wydaje się zdobycie tej wielkosci i kształtu dobrego kineskopu. Jeśli taki zdobędziesz, cewki i reszta to już mały pikuś. Nie moja wina że ktoś w kilku liniach powrotu widzi problem nie do przeskoczenia.
    acha.. Ten ESF jak się domyślam ma typową dla siebie usterkę? Jest na to lek, taka ostateczność i nie zawsze się udaje, ale jak się uda to kineskop jeszcze może przeżyć niejednego lcdeka.
  • REKLAMA
  • #7 7670954
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Cytat:
    Albo po czasie jeszcze raz można zastosować lekarstwo.

Dokładnie. Sam mam taki tv warsztatowy, coby mi się nie nudziło, zawsze sobie gra :) Raz mu lek zaaplikowałem, ale chyba za małą dawkę i leczenie musiałem powtórzyć po kilku miesiącach. Druga, większa dawka była skuteczniejsza i telewizor do tej pory wiernie towarzyszy mi w moich warsztatowych wzmaganiach :D
  • REKLAMA
  • #8 7671841
    edwardczop
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Do kolegi POZERACZ KARTOFLI. Moim zdaniem ,żeby zlikwidować linie powrotów musiałbm poszukać schematu do rzadkiego typu TV. .Klient nie miał za dużo pieniędzy,kineskop jako materiał policzyłem mu symbolicznie bo miałem na zbyciu. Obie strony są zadowolone i oto chodzi zwłaszcza,że chodziło o TV na 9 m-cy -potem klient wymieni na nowy.
  • #9 7672703
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Skoro już leci taki off top .... to co ma cena za usługę do konieczności - jeśli już musisz - poszukiwania przez ciebie schematu???
    To twój obowiązek i klienta nic to nie powinno interesować. Możesz nocami nie spać jeśli zależy ci na zadowoleniu klienta i podtrzymaniu odpowiedniej renomy.

Prosiłem cię już o poprawną pisownię?
  • #10 7672837
    maryann
    Poziom 37  
    mirex napisał:
    Skoro już leci taki off top ....
    ...to zrezygnowałem z W76 na rzecz (już zapomniałem oznaczenia) 28" płaską panoramę ..ERF... i też nie jest dobrze. Gdy tamten po włączeniu przywierał niebieską i puszczał po postukaniu, to ten na zimno jest ładny, to w czasie może 3 min od włączenia robi sie jakiś taki niestabilny,, jak wyczerpany... i też wrażliwy na stukanie. ESF a ERF to 'ta sama parafia'?
    ----------
    To W66ERF001...
  • #12 7800378
    maryann
    Poziom 37  
    Stuknąłem więc tego ERF'a w szyjkę od dołu i przestał się psuć. Jeszcze tylko geometria... i postawię go sobie w gabinecie. Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kineskopu W76ESF na model Medion MD21031A. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z wymianą kineskopów, wskazując na potencjalne problemy, takie jak różnice w indukcyjności cewek odchylania pionowego, które mogą prowadzić do pojawienia się linii powrotów. Wskazano, że zdobycie odpowiedniego kineskopu o właściwych wymiarach i kształcie jest kluczowe, a w przypadku problemów z geometrią istnieją metody naprawcze. Użytkownicy podkreślali, że doświadczenie w takich wymianach jest istotne, a sukces zależy od jakości nowego kineskopu oraz umiejętności naprawczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA