logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam alternatywy dla Pajączka i Editora do tworzenia stron WWW

Tygrys 11 Sty 2003 13:45 6650 27
REKLAMA
  • #1 79918
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Poszukuje jakiegoś dobrego programu do tworzenia stron www (ale nie pajączka i editora) :lol:
  • REKLAMA
  • #2 80273
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    EdHTML polski,darmowy,super.
  • REKLAMA
  • #3 80286
    zaxon
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zajączek, nowa wersja nawet niezły.
  • REKLAMA
  • #4 80289
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    NOTATNIK albo Wordpad całe www.tremolo.prv.pl jest w notatniku :) wszystkie edytory psują szybkość strony dodają niekiydy niezrozumiałe frazy lub za nowe albo za stare. Uzywalem WORDA kiedyś jego wielokilobajtowe określenia samych styli wkurzały każdego bywacza na stronach mojego autorstwa prosta stronka zajmowała 160 kilo. Ta sama uwaga w kierunku drugigo programu Microsofta z pakietu Office. Co do pajączka to używalem go do tłumacenia kodu z win 1250 na iso 8851-2 chyba... ale odkąd mam PHP na stronach odtąd mam w php tłumacz win 1250 na ISO...w jednym pliku
    Teraz robie glównie PHP ale najlepiej strony HTML teraz i PHP robi się na notatniku z windowsa XP... to jest prawdziwy kombajn :) jak sie kto nauczy porzadnie wykorzystywać instrukcji zamień albo szukaj to każdą strone zrobi wystarczy tylko wyobraźnia. A takie programy to są dla początkujących :) Dla ciekawości moja siora jest w gimnazjum i robi w notatnikju strrony sama sie nauczyła html - www.guineapig.prv.pl :) strona o swinkach morskich polecam tak na osobności, jak widac idzie coś porzytecznego w html zrobić
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 80321
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Zgadzm się z Tremolo. Żaden program nie daje takiej swobody jak prosty edytor tekstu. Ja mam dodatkowt problem z tabelami. Zupełnie nie orientuję się w tym gdzie która komórka się zaczyna i gdzie kończy. Dlatego tabele tworzę w Kompozytorze stron Mozilli. :) ,albo Netscape.

A jak ktoś chce stworzyć wielki serwis to się w pewnym momencie się pogubi w plikach - do takich projektów polecam ZOPE.
  • #6 80419
    elektryk
    Poziom 42  
    EdHTLM jest właśnie rodzajem edytora html ktory ma wbudowane od razu podświetlanie składni, menu rozwijalne dla parametrów html ,kreatiry tabele, szybki podgląd grafiki oraz bardzo rozbudowany help dla php/js. Zawiera też obsługe SQL oraz baza skryptów JS
  • #7 80428
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !
    Polecam WebMajster . Bezpłatny , polski , dostępny na Onet.pl wraz z bezpłatntm miejscem na serwerze. Mam tam swoją stronę , zrobioną właśnie tym progrogramem. Program pracuje w trybie offline i online.
  • #8 80441
    Tremolo
    Poziom 43  
    Z tabelami po miesiącu pracy już nie ma problemu :) <table><TR><TD></td></tr></table> Są w sieci fajne niesamowicie wciągające kursy HTML po nich na prawde człowiek coś wie w tysiącach poleceń. Ale ja dopiero nie wiem w edytorze o o chodzi z tymi tabelami. Jeszcze nie miałem problemów z tabelami na żadnej stronie :) W fajny sposób można zrobić wyśrodkowanie na stronie ustawiając że cały ekran to tabela<table width=100% height=100%><tr><td><center>Dalsza treść strony</td></tr></table>
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 80938
    Tygrys
    Poziom 18  
    Edhtml, zajączka mam ale szukam cvzegoś nowego??? ja robie strony we wszystkim pajączek notatnik tyle że chce sie dowiedzieć czy są jakieś inne jeszcze co może niemam???????????
  • #10 81065
    Tremolo
    Poziom 43  
    Jakiś produkt MACROMEDII może ?? + Flash też jest edytorem narzędzim do projektowania stron. Adobe też robii kombajny do stron WWW www.download.com - wpisz web maker albo coś takiego miliony programów wyjdzie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 81086
    Tygrys
    Poziom 18  
    Dzięki Termolo!!! :lol:
  • #12 88496
    Tremolo
    Poziom 43  
    do tego jeszcze ciekawostka dość zgrabny edytor html jest w Outlooku... koloruje składnie jest w Nowa wiadomość/Widok/Edytuj źródło. Można kopiować (zagarniać Windows Metafile) kopiować fragmenty stron itd. Pisac można bezpośrednio na stronie i pośrednio przez sam edytor źródła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 88712
    Bicker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja polecam ACE Html jest niezły i darmowy
  • #14 88725
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    A może by tak robić stronki w fleszu. Polecam niewielki programik SWISH v2.0 prosty w obsłudze a możliwości ogromne.
    http://www.swishzone.com/
  • #15 88837
    Bicker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    stronki we flashu ????
    A fuuuuuuuj
  • #16 88890
    SubZero
    Poziom 12  
    kiedys robilem w macromedia dreamweaver ale teraz w edit pad lite.
    Polecam!
  • #17 89065
    Justek
    Poziom 1  
    Macromedia Dreamwaver jest niezły , dużo znajomych korzystało też z Polskiego Pajączka i chwalili go sobie. Można też zrobić buttony i inne dodatki - jest taki progs- Xara Webstyle - jest często dołączany do prasy komputerowej.
    Pozdrawiam
    Justek
  • #18 89374
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wzorowy dokument HTML jest w załaczniku :) jak widać wystarczy Notatnik, jak chcecie jakieś patenty to piszcie.
    Załączniki:
    • wzorowy dokument html.rar (490 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 89412
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    :arrow: Tremolo
    Aleś się napracował :lol:

A gdzie można znaleźć jakiś dobry i prosty kurs html ?
  • #21 89514
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Polecam darmowy edytor: Evrsoft 1st Page, oto króciutki opis możliwości:

1st Page 2000 is a fully-featured HTML and script authoring tool which includes all the functions you would like to have in an HTML editor. This massive program comes with an impressive interface and a mixture of all the best features you can find in top name HTML editors.

1st Page 2000's numerous features include: tag highlighting; automatic image sizing; HTML tag stripping; document compressing; source formatting; JavaScript rollover effects, object tree, and wizard; spell checking; thesaurus; LiveSpell (check spelling as you type); TidyHTML; XML converter; FTP client; and support for up to four external browsers.

The program also features a real-time split-screen page previewing; project management capability; an internal browser for testing and surfing; a customizable toolbar and keyboard shortcuts; Flash/Shockwave support; DHTML layering; ASP, SSI, CFML, and WebTV tags; a table sizer; bookmark support; an integrated file explorer; and much more.

450 JavaScripts, 15 DHTML scripts, 17 Perl scripts, 6 HTML scripts, 2 CGI Scripts, and a 100+ page step-by-step Web design guide and references for the latest HTML 4.0/SSI/CSS are also included.
  • REKLAMA
  • #22 89525
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    Na twojej stronce www.tremolo.prv.pl w tekście "Elektronika gitarowa + co? extra. Najlepiej przegladac w rozdzielczosci 1024x768 na IE 4.0+ lub Operze 6.0+"ten znak zapytania jest celowy czy mała pomyłka.Nie chodzi tu o czepianie się z mojej strony tylko koleżeńską podpowiedź. :wink:
  • #23 89555
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Namo WebEditor bardzo dobry program. Ja w nim cały czas robie. Nie dodaje zbędnego kodu. POLECAM
  • #24 89558
    elektryk
    Poziom 42  
    Notatnik też nie dodaje ZBĘDNEGO kodu :) brakuje mu tylko podświetlania składni.
  • #26 89809
    Tremolo
    Poziom 43  
    zaza napisał:
    Na twojej stronce www.tremolo.prv.pl w tekście "Elektronika gitarowa + co? extra. Najlepiej przegladac w rozdzielczosci 1024x768 na IE 4.0+ lub Operze 6.0+"ten znak zapytania jest celowy czy mała pomyłka.Nie chodzi tu o czepianie się z mojej strony tylko koleżeńską podpowiedź. :wink:

Częsciowo to jest lenistwo nie chce mi się tego podpinac nigdzie to jest strona wejściowa robiona na szybkensa :) ś tam wlazło bo tego tekstu miało być s albo taki dziwny znak :). Podpiąć pod tłumacz nie ma sensu spowolniło by to strone... mam tłumacz win->iso automatyczny i taki ręczny ręcznego mi się nie chce znajdować

jak chcesz to to poprawie :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 447981
    Ross
    Poziom 12  
    Ja polecam Coffecup :D wersja Shareware ograniczona ilość skryptów javascript, tag, przycisków
  • #28 448013
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Spozniles sie troche - zobacz to temat sprzed roku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania alternatywnych programów do tworzenia stron WWW zamiast popularnych Pajączka i Editora. Wskazano na różne narzędzia, zarówno proste edytory tekstowe jak Notatnik i Wordpad, które nie generują zbędnego kodu, jak i bardziej zaawansowane edytory z podświetlaniem składni i funkcjami wspomagającymi, np. EdHTML, ACE Html, Evrsoft 1st Page, Namo WebEditor czy WebMajster. Zwrócono uwagę na zalety ręcznego kodowania w prostych edytorach dla pełnej kontroli nad kodem oraz na przydatność kursów HTML dostępnych online. Wspomniano także o narzędziach do tworzenia stron z wykorzystaniem Flash, takich jak SWISH v2.0, oraz o profesjonalnych pakietach Macromedia Dreamweaver i Adobe Web Maker. Dla dużych projektów rekomendowano system ZOPE. Dyskusja obejmuje także kwestie związane z obsługą tabel w HTML oraz konwersją kodowania znaków (win1250 na ISO 8859-2). Wiele programów oferuje dodatkowe funkcje, takie jak podgląd na żywo, wsparcie dla PHP, JavaScript, SQL, a także integrację z FTP i obsługę różnych technologii webowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA