logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkamienianie żelazka BOSCH sensixx cosmo – skuteczne sposoby na usunięcie kamienia

charli_27 09 Lut 2010 16:33 27314 8
REKLAMA
  • #1 7668202
    charli_27
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam,

mam żelazko firmy BOSCH model sensixx cosmo - niestety przyszedł czas że osadził się kamień na wylotach pary .... czy macie może jakiś sposób aby go usunąć?

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 7668308
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1535
    Są tabletki do odkamieniania czajników. Sprawdzonym sposobem jest też kwasek cytrynowy w proszku.
  • REKLAMA
  • #3 7668914
    charli_27
    Poziom 13  
    hmm ale co ja mam zrobić z tym kwaskiem, wsypać go do zbiorniczka na wodę i dolać wody?
  • #4 7668956
    luke-z
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Rozpuścić w wodzie i przygotowany roztwór wlać do żelazka. A później czekać na efekty. Wyższa temp. przyspiesza proces. Lepiej zastosować te tabletki. Jak nie da efektu to...roztwór kwasu solnego. Czyściłem nim stalowy czajnik i wygląda jak nowy.
  • REKLAMA
  • #5 7668961
    mj_sup
    Poziom 17  
    Ocena: 135
    a ja prponuje ocet
    a jesli go odkamienisz to proponuje stosowac na przyszłosc wode przegotowana lud destylowaną
  • #6 7668970
    luke-z
    Poziom 16  
    Tak na przyszłość, lepiej stosować do żelazka wodę destylowaną. Siostra za moim zaleceniem robi tak już 6 rok i przez ten czas nie było żadnych w/w problemów.
  • REKLAMA
  • #7 7669249
    charli_27
    Poziom 13  
    Dziękuje bardzo :)

Jutro żona wypróbuje ...... co do wody destylowanej yo pewnie najlepsze rozwiązanie ale musiałbym jej chyba kupować w cysternach .... za chwilę rodzi się dziecko a co za tym idzie będzie duuuuuuzo prasowania :P

Pozdrawiam
  • #8 7669393
    luke-z
    Poziom 16  
    Może masz jakiegoś znajomego gdzieś w laboratorium chemicznym. Na mnie co poniedzaiełk zawsze czekała banieczka 5l wody :-)
  • #9 7669485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada żelazko BOSCH model Sensixx Cosmo, które wymaga odkamienienia z powodu osadów kamienia na wylotach pary. W dyskusji zaproponowano kilka metod usuwania kamienia, w tym użycie tabletek do odkamieniania, kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie, octu oraz wody destylowanej jako środka zapobiegawczego. Użytkownicy podkreślają, że stosowanie wody destylowanej może zapobiec przyszłym problemom z kamieniem. Wskazano również, że woda destylowana jest dostępna na stacjach paliw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA