logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć domową na routerze Speed Touch z Windows XP?

Jackr 26 Lip 2004 15:58 1407 6
  • #1 761810
    Jackr
    Poziom 2  
    Mam neostradę podłoczoną do dwóch koputerów przez router.
    Nie mam problemow z łączem internetowym ale nie wiem jak zkonfigurować sieć domową.chciałbym aby można było udostępnic drukarkę na jednym stanowisku dla drugiego lub kopiować pewne dane z komputera na komputer.
    Dodam jeszcze że obydwa komputery posiadają systemy windows XP profesional są podłączone skrętka z routerem przez karty sieciowe.
    Proszę o podpowiedż jak to poustawiać .
    Pozdrowienia dla wszystki Jacek R :?: :?: :?:
  • #2 762065
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Kolejno: START > PANEL STEROWANIA > POŁĄCZENIA SIECIOWE I INTERNETOWE. Tam uruchamiasz kreatora konfiguracji sieci : Konfiguruj lub zmień ustawienia sieci w domu lub małej firmie.
    Kreator w zasadzie sam dokona konfiguracji (wystarczy mu nie przeszkadzać). Na koniec kreator zaproponuje utworzenie dyskietki konfiguracji sieci. Utwórz ją i zapisany na niej plik, uruchom na drugim komputerze. Sieć będzie zestawiona.
  • #3 762424
    Jackr
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedż ale tak właśnie robiłem i nic to nie zmienia ,może problem w tym że robiłem to pare razy bo za pierwszym razem nie chciała chodzic, i nie za bardzo wiem jak usunąć stare ustawienia żeby wprowadzic nowe.Wybieram w konfiguracji sieci link inne i wprowadzam "Ten komputer łączy się z internetem bezpośrednio lub przez koncentrator sieciowy,inne koputery w mojej sieci łącza się z internetem bezpośrednio lub przez koncentrator".Kreator przeprowadza konfiguracje ale dalej nie widze drugiego komputera w moim miejsu sieciowym chodż próbowałem udostępniać różne pliki.Prosze o podpowiedż .
    Pozdrawiam Jacek R
  • #4 762929
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Jezeli twoj roter przyznaje automatycznie adresy IP (DHCP), to nie powinno byc zadnego problemu, wystarczy ze kazdy z uzytkownikow sieci bedzie mial zainstalowany protokol IP, oraz Klijentow sieci Mi.. Networks, oraz wlaczone udostepninie plikow i drukarek.
    Co najwazniejsze trzeba pamietac o tej samej nazwie otoczenia sieciowego na wszystkich kompach, nazwy kompow dowlone, pamietaj nazwa otoczenia sieciowego pisana zawsze z duzej litery.

Pozdro.
  • #5 769158
    Jackr
    Poziom 2  
    DZięki wszystkim już wszystko dzsiała miałem problem z firewalem odinstalowałem go i siec się pojawiła .
    Pozdrawiam cieło Jacek
  • #6 776999
    zorbar
    Poziom 12  
    a czy ktos wie jak moge rowno podzielic lacze internetowe na 4 kompy na tym wlasnie ruterze ?
  • #7 777670
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam
    Router sam automatycznie rozlozy transfer, chyba ze pozmieniasz ustawienia odnosie przydzielnia odpowiednich portow w opcji adavnced zakladka napt chyba o ile dobrze pamitam, ale wtedy mozesz sobie narobic kaszany i nic wiecej..

Radze przywrocic ustawienia fabryczne wpisac jedynie login i haslo potrzebne do nawiazania synchro z tpsa i samo bedzie smigac, roznice w transerze beda wynikaly z odleglosci kabla do poszeczgolnych urzytkownikow jak ronierz tego jakiego softu kto urzywa p2p i inne smieci.

Jak chcesz monitorowac przepustowosc lacza manulanie to musisz albo postawic server na linuchu czy NT, albo porzadny router sprzetowy np cisco albo 3com (wydatek rzedu 3000-5000zl).

Tpsa wciska ludzia takie badziewy a oni to biora jak woda...polew:/
    Jak bys sie rozejrzal to za ta sama kase mozesz kuopic porzadnego Asmaxa albo d-linka!!!
    Moja rada to pozbadz sie tego rotera od tepsy (chyba thomson) i zakup ASMAXA RG800C2 wydatek okolo 350zl a mozliwosc konfiguracji bardzo szeroka.

Sorki za literowki.

Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci domowej na routerze Speed Touch z systemem Windows XP Professional na dwóch komputerach podłączonych kablem skrętkowym. Podstawową metodą jest użycie kreatora konfiguracji sieci w Panelu Sterowania, który automatycznie ustawia połączenia i umożliwia utworzenie dyskietki konfiguracyjnej do uruchomienia na drugim komputerze. Kluczowe jest, aby na obu komputerach był zainstalowany protokół TCP/IP, klient sieci Microsoft Networks oraz włączone udostępnianie plików i drukarek. Należy także zadbać o identyczną nazwę otoczenia sieciowego (workgroup) na obu maszynach. Problemy z widocznością komputerów w sieci często wynikają z aktywnego firewalla, który może blokować połączenia – jego wyłączenie lub odinstalowanie rozwiązuje problem. Router Speed Touch zwykle przydziela adresy IP automatycznie przez DHCP, co ułatwia konfigurację. W dalszej części dyskusji pojawiła się kwestia równomiernego podziału łącza internetowego na cztery komputery, gdzie zalecane jest przywrócenie ustawień fabrycznych routera i pozostawienie automatycznego zarządzania transferem. Wskazano, że bardziej zaawansowane zarządzanie pasmem wymaga sprzętowych routerów klasy Cisco lub 3Com, a także zasugerowano rozważenie zakupu routera Asmax RG800C2 jako lepszej alternatywy dla routera dostarczanego przez TP SA (Speed Touch).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA