logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-DE485E - zniekształcony dźwięk przy niskiej głośności, co robić?

andy2008 13 Lut 2010 15:11 2511 6
REKLAMA
  • #1 7688008
    andy2008
    Poziom 11  
    Witam. Od pewnego czasu mam problem z w/w amplitunerem. Polega on na tym, że po włączeniu dźwięk jest zniekształcony, faluje lub go nie ma. Gdy zwiększę siłę głosu do około "30" dźwięk jest czysty i wszystko ładnie gra jednak czasami chciałbym posłuchać ciszej.
    Co może być przyczyną tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 7689056
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Na początek przelutuj przekaźniki załączające głośniki i układy uPC2581V.
  • REKLAMA
  • #3 7704803
    andy2008
    Poziom 11  
    Przekaźniki przelutowałem, ale to nie pomogło.
    Przy okazji mam pytanie czy może to być wina kondensatora znajdującego się obok przekaźników (4700uF).
  • REKLAMA
  • #4 7706188
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Nie widziałem owego wzmacniacza ani schematu do niego ale ten kondensator zapewne będzie kondensatorem filtrującym w sekcji zasilacza (pewnie są takie dwa jeżeli zasilanie jest symetryczne). Gdyby był uwalony to słyszałbyś w głośnikach charakterystyczny przydźwięk (50 lub 100Hz).

Sprawdź potencjometry, możesz psiknąć je odpowiednim preparatem do ich regeneracji.

Co masz na myśli, że dźwięk faluje? :)
  • Pomocny post
    #5 7706797
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Co z układami uPC2581V? Przelutowane? Dla pewności odessij starą cynę i przelutuj nową.
    Przegrzewanie się układów uPC2581 /powstają zimne luty z biegiem czasu/ jest jedną z głównych bolączek amplitunerów sony z tej serii.
    Zachowanie takie wskazuje na usterkę stopnia mocy - zatyka się się końcówka - najprawdopodobniej właśnie zimny lut w obrębie tych układów, skoro przy większej głośności jest ok.
    Kondensator zostaw w spokoju - jakby coś było z nim nie tak, to zachowanie powinno być dokładnie odwrotne.
    W tym amplitunerze nie ma żadnych potencjometrów, jedynie enkoder do volume, który zapewne jest sprawny.
    Tak jak kolega wyżej napisał - opisz dokładniej co się dzieje z dźwiękiem.
  • REKLAMA
  • #6 7708404
    andy2008
    Poziom 11  
    Układów uPC2581V nie ruszałem. Postaram się dzisiaj przelutować i napisać czy to pomogło.
    Co do „falującego dźwięku” to chodziło mi o to, że jest chwilę ciszej chwilę głośniej i tak w kółko. Występuje to rzadko, częściej brak dźwięku lub jest cichy i zniekształcony.
  • #7 7714116
    andy2008
    Poziom 11  
    Przelutowanie układów uPC2581V nie pomogło. Usterką okazały się styki w przekaźnikach.
    Przeczyściłem je delikatnie drobnym papierem ściernym i wszystko pięknie gra.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Sony STR-DE485E, polegający na zniekształconym dźwięku przy niskiej głośności, który poprawia się przy zwiększeniu głośności. W odpowiedziach zasugerowano przelutowanie przekaźników oraz układów uPC2581V, co może pomóc w przypadku zimnych lutów. Użytkownik przelutował przekaźniki, ale problem nie ustąpił. Ostatecznie, po przeczyszczeniu styków w przekaźnikach, dźwięk wrócił do normy. Wskazano, że kondensator 4700uF nie był przyczyną problemu, a usterka dotyczyła styku w przekaźnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA