logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LUMEL N12P. Miernik parametrów sieci. Miernik -> PC

Jarek68 16 Lut 2010 12:39 5727 9
REKLAMA
  • #1 7702454
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam. Mam miernik LUMEL N12P. Miernik parametrów sieci. Na wyświetlaczu jest pokazywana tylko jedna wartość parametru w zależności od ustawienia. Wiem że jest możliwość podłączenia miernika do komputera. Pytanie co jest potrzebne do podłączenia miernika z PCtem, oprogramowanie, czy jest możliwość odczytu parametrów na bieżąco i czy tylko jeden parametr można odczytać czy wszystkie jednocześnie?
  • REKLAMA
  • #2 7704529
    Kabuto15
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Z tego co pamiętam to większość Lumelów posiada RS485 i protokół Modbus (ASCII, RTU). Zatem potrzebujesz konwertera RS485/RS232 lub RS485/USB, oprogramowaniem może być najprostszy terminal portu szeregowego (np. Hyper Terminal). W instrukcji urządzenia powinny być podane adresy poszczególnych rejestrów przechowujących (tzw. Holding Registers). W urządzeniu możesz ustawić adres na magistrali. Odpowiednio konstruując ramkę Modbus możesz odczytać dowolną ilość rejestrów. Trzeba pamiętać, że aby to było użyteczne należy przetworzyć odebraną informację.
  • REKLAMA
  • #3 7705874
    Jarek68
    Poziom 21  
    Tak jest RS485 i jakiś opis w instrukcji ale ja jeszcze nie miałem z tym do czynienia to nie wiem jak to dokładnie zrobić. Najbardziej by mi pasowało RS485/LAN. A czy jest takie oprogramowanie gdzie by na PC było wyświetlane wartości w postaci graficznej na bieżąco tak jak jest na wyświetlaczu miernika? Chodzi o przynajmniej 4 wskazania albo więcej. Przełączanie za każdym razem z jednego wskazania na inne jest trochę niewygodne :-(
  • #4 7706282
    Kabuto15
    Poziom 19  
    Z tego co na szybko przejrzałem ofertę Lumela to nie znalazłem żadnego typowego terminala dla Modbusa. Na stronie 27. (i dalej) w instrukcji opisano dostępne rejestry i sposób ich zapisu/odczytu. Nie wiem czy istnieje jakieś gotowe oprogramowanie, które jakoś fajnie by Ci te odczyty pokazało.
    Oczywiście możesz napisać swoje oprogramowanie, w dowolnym środowisku, najlepiej w takim w którym będzie łatwa obsługa portu szeregowego (jeśli takie rozwiązanie przyjmiesz). Ja często używam Turbo C++ do prostych aplikacji z portem szeregowym. Jeśli masz dostęp do takiego środowiska jak np. LabView to pisanie takiego oprogramowania zajmie Ci góra pare godzin.
    Jeśli chodzi zaś o przesył siecią LAN, to często jest tak, że takie konwertery RS485/LAN tak naprawdę widziane są w systemie jako porty szeregowe (drivery emulują ten port), podobnie z USB, tak więc wszystko sprowadza się do RS232.
  • REKLAMA
  • #5 7707114
    Jarek68
    Poziom 21  
    O Turbo C++ wiem że to język programowania na tyle moja wiedza się na tym kończy. Sądząc że Lumel produkuje dość sporą ilość różnych mierników to takie oprogramowanie też powinno być. Przesyłanie danych LANem było by najprostsze do zrealizowania. Od kabla do miernika jest jakieś 3 metry a jak by trzeba było nowy kabelek położyć to jakieś 20 metrów albo za każdym razem brać lapka i przy szafie podłączać :-) Może ktoś ma gotowy program napisany do tych mierników?
  • #6 7707224
    Kabuto15
    Poziom 19  
    W sumie to jest oprogramowanie Lumel-Ciepło i Lumel-Proces, ale nie wiem czy Twój miernik obsługują - musisz sprawdzić. A znając życie to pewnie cena tego oprogramowanie będzie wyższa niż cena samego miernika.
    Ceny konwerterów RS485/Lan też nie są najniższe. Oczywiście wszystko zależne od środków.
  • REKLAMA
  • #7 7710884
    Jarek68
    Poziom 21  
    Znalazłem taki konwerter USB-RS485 za 62zł
    http://www.meraprojekt.com.pl/mp01501-c27.html
    Czy będzie się nadawał? Na tej stronce mają też tańsze :-)
    Jeszcze oprogramowanie potrzebne :-)
    Wszystko w granicach rozsądku to na użytek własny a nie na komercję :-)
  • #8 7710963
    Kabuto15
    Poziom 19  
    Tak taki konwerter będzie jak najbardziej ok (half-duplex RS485). W zasadzie wszystkie konwertery wykonywane są na bazie układów FT232. Są to scalone konwertery USB/RS232. W zależność od wersji mają różne obudowy+wyprowadzenia (np. kontrola linii DTR, RTS etc.).
    Jako sterowniki można wybrać dwie opcje:
    - Wirtualny sterownik portu COM, w komputerze widzisz to jako standardowy port RS232 i we wszystkich aplikacjach również,
    - Sterownik USB (plik *.dll), który można łatwo wykorzystać w swoich aplikacjach.
    Producent dostarcza przykładów wykorzystania sterowników, więc wszystko zależy od Ciebie.
  • #9 7721265
    Jarek68
    Poziom 21  
    Znalazłem program „Lumel Proces” Wersja demonstracyjna. Ograniczenie do 100 urządzenie i dwie godziny od uruchomienia programu. Po 2 godzinach program się zamyka trzeba uważać aby wcześniej zapisać projekt bo przepadnie :-) Ale można ponownie odpalić i używać przez kolejne 2 godziny. Dla mnie w zupełności wystarczy :-) Wrzucam zrzut ekranu. Tak mniej więcej zrobiłem na szybko wuj projekt :-) Teraz konwerter. Znalazłem na allegro taki na LAN trochę droższy ale może się skuszę :-)

LUMEL N12P. Miernik parametrów sieci. Miernik -> PC
  • #10 7803735
    Jarek68
    Poziom 21  
    Okazało się że w tym konwerterze z allegro to tylko gniazdo jest sieciowe a komunikacja USB :-( Ma może ktoś na zbyciu taki konwerter RS485 --> LAN? Może być używany sprawny w przystępnej cenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada miernik LUMEL N12P, który wyświetla tylko jeden parametr na raz. Zastanawia się nad możliwością podłączenia go do komputera w celu odczytu wielu parametrów jednocześnie. W odpowiedziach wskazano, że miernik obsługuje protokół Modbus przez RS485, co wymaga konwertera RS485/USB lub RS485/LAN. Użytkownik może użyć prostego oprogramowania do komunikacji szeregowej, takiego jak Hyper Terminal, lub napisać własne w środowisku programistycznym, np. Turbo C++. Istnieje również oprogramowanie Lumel-Ciepło i Lumel-Proces, które może być użyteczne, ale jego dostępność dla modelu N12P wymaga weryfikacji. Użytkownicy dzielili się informacjami o dostępnych konwerterach oraz oprogramowaniu, a także o ograniczeniach wersji demonstracyjnej oprogramowania Lumel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA