logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić źle wylutowany joystick i pady w Sony Ericsson K800i?

SainTomG 17 Lut 2010 22:24 4887 22
REKLAMA
  • #1 7711031
    SainTomG
    Poziom 10  
    Witam. Dostałem płyte główna k800i. Ktoś źle wylutował joystick jak można to naprawić chodzi mi głownie o pady jeżeli dobrze to nazywam i sciezki. Zalączam foto

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7711070
    MaciekD24
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    tragedia...

może to Ci pomoże

• REKLAMA
  • #3 7711084
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 898
    Tragedia? Praktycznie wszytko masz lux, tylko zrobić podłączenia do elementów skrajnych i tyle, tylko ze po płycie widać, że zalana więc powodzenia życzę...
  • #5 7711262
    SainTomG
    Poziom 10  
    dzieki ale co to plyty to te plamki to jest pozostalosc po topniku. Mam jeszcze pytanie wybaczcie ale jestem bardzo poczatkujący :] co zrobic z padami aby trzymala sie cyna tam. dzieki za dotychczasowe solucje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7711420
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 898
    Masz tylko 2 pady, reszta wyrwana. Normalnie podgrzać dodać cyny postawić joya... Tyle, że resztę nóg bezpośrednio do elementów do których widocznie idą ścieżki danych nóg. PS> joy nie będzie się trzymał, jedyna opcja to do przykleić do płyty...
  • REKLAMA
  • #7 7712189
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    Brak jeszcze jednego elementu przy lewej 3 nóżce, ktoś bawił się w stomatologa ;) i rwał co popadło
  • #8 7712457
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Ja bym wywalil diody i pozwieral po kolei, to ze jednej brakuje nic nie szkodzi zwieraj do calego pada.
  • #9 7713806
    maciej123454
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    Tak ale tylko pytanie czy yoy będzie się trzymał na tych dwóch pinach ??
  • #10 7713977
    Rhingsm

Poziom 29  
    Ocena: 81
    maciej123454 napisał:

Przeciez jest napisane ze jak sie go przyklei kropelka i potem zrobi pajaczka to sie bedzie trzymal
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
    Opolska 17, Krapkowice, 47-300 | Strona WWW: www.krapkowice.shipcenter.pl
  • #11 7714033
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Rhingsm napisał:
    maciej123454 napisał:

Przeciez jest napisane ze jak sie go przyklei kropelka i potem zrobi pajaczka to sie bedzie trzymal

Nie kliej kropelka bo odpadaja, przyklej czyms solidniejszym np. poxipol.
  • #12 7715198
    maciej123454
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    lub idż do jakiegoś sklepu z częściami samochodowymi i poproś o taśmę gąbkową dwustronna powiedz ze chcesz najcieńszą ona kosztuje 1,5zł za 1cm ale ja mam kilka rzeczy na nią i trzymają strasznie mocno a najcieńsza taśma jest jak zwykła taśma klejąca
  • #13 7718871
    maxpa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Osobiście to ja bym to przylutował do ekranu, kilka razy tak robiłem i się trzyma do dziś. Jak naprawić źle wylutowany joystick i pady w Sony Ericsson K800i?
  • #14 7720580
    SainTomG
    Poziom 10  
    Maxpa a opisałbyś jak mam to podlączyć do ekranu? bo mi nie wychodzi zrobienie sciezek pod te konnektory
  • #15 7721398
    maxpa
    Poziom 13  
    Na zdjęciu masz narysowane co gdzie przylutować. Pad 1 przylutuj do obudowy joya. Wylutuj sobie te diody co Ci przeszkadzają i Ci się pokaże piękne pole lutownicze. Do lutowania polecam druciki z myszki, tylko przed lutowaniem sobie je pocynuj. A ten wielki szary prostokąt to jest pad joysticka przylutowany do ekranu ja to robię tak, że biorę kawałek kabla, smaruję fluxem i cynuje, a potem normalnie lutuje do podstawy ekranu i do pada joya. Myślę, że Ci wszystko wyjaśniłem, ale jeśli coś jest nie jasne to pisz. Pozdrawiam
  • #16 7721740
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    maxpa napisał:
    Osobiście to ja bym to przylutował do ekranu, kilka razy tak robiłem i się trzyma do dziś. Jak naprawić źle wylutowany joystick i pady w Sony Ericsson K800i?

Trzymać to może i trzyma, ale nie ma prawa dzialac ;) Nie można masować tego pada.
    Jeżeli czegoś nie wiesz to na przyszłość nie pisz.
  • Pomocny post
    #17 7722639
    maxpa
    Poziom 13  
    Dzisiaj sprawdziłem połączenia w k800i no i rzeczywiście ten pad nie może być połączony z masą, przepraszam za moje nie dopatrzenie. Morgan_exe dzięki za zwrócenie uwagi. Teraz SainTomG
    to Ci zostaje poxipol;]
  • #18 7723336
    SainTomG
    Poziom 10  
    dzięki maxpa dzisiaj sie do tego zastosuje wieczorem może mi sie uda
  • #19 8107313
    szark5
    Poziom 10  
    Mam sposób jak zrobić żeby działało dół i lewo ,(reszta mi nie działa nie wiem czemu i mam to gdzieś) zwieramy czerwony i zielony i hej jest dobrze (reszta przylutowana normalnie i wszystkie diody wyrwane , coś pewnie spieprzyłem ale jestem zadowolony.

Są pewne konsekwencje , telefon się pie....
    Jednak nie, wszystko ok

szlag , dalej się pie....
    Już wszystko ok , boby od lotów były za duże i stykały z blaszką klawiatury i się pieprzyło wszystko.

Starałem się , serwisy mogą mi tylko zazdrościć fachowej roboty .

Blaszki nie ma bo pochłonęła ponad 2 cm lutu i się nie mieściła i nie chciała zejść.

Takie życie.

Mineły 4 godziny chyba już kurna ,od zwarcia w joysticku klawiatura się pie.... i tak 5 zatwierdzała a 7 pisało gwiazdki i w ogóle się wszystko pie.... jak mogło,

Sprawe załatwiło dłubanie lutownicą z prawej strony lutów , nie wiem co i gdzie ale pomogło i mało tego , zatwierdzanie działa.
    Nie martwcie sie jesli spod metalowej płytki od stykania metalu klawiatury poleci jakiś siwy dym bo coś sie rozgrzeje do czerwoności , tak ma być ,
    nie widać efektów ubocznych póki co (może wypaliło coś co powodowało wariacje klawiatury , ewidentnie było zbędne - nie jest mi go żal)

To jest najgłupszy post jaki w życiu widziałem :)

02.48 -Nie wiem dlaczego , ale w walkmanie działa we wszystkie strony ,dziwne nieco ale się nie pie.... to jest ok

Moderowany przez Artech:

Za tak piekne słowa udzielam upomniania#1 "piep....."

• #20 8107860
    ShEvU_elektro
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Tak tak, pozazdrościmy "fachowej" roboty. Jednak polecam zmienić zainteresowania.....nie wiem, może zajmiesz się lutowaniem metalowych rynien bądź miedzi C.O?:)
  • #21 8108448
    szark5
    Poziom 10  
    nie mam aż tak dużej lutownicy, ale z chęcią , poza tym rury prądu nie przewodzą więc co to za radocha jak nic się nie popali
    Moderowany przez Artech:

Kolejna Twoja taka wypowiedz dla bicia piany nagrodzona bedzie uropem od forum

• #22 8109344
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Wypowiedź kolegi @ShEvU_elektro należało potraktować raczej jako sarkazm ;) Z tego co mi wiadomo to metalowe rynny i miedź doskonale przewodzą prąd. A co ty kolego chcesz popalić w telefonie, max 20V na wyjściu z przetwornicy podświetlenia..
    A czy to jest powód do radości? Kwestia osobista, do uzgodnienia z lekarzem ;) ;)
  • #23 8109895
    cykada

Spec od GSM
    Ocena: 90
    temat powinien brzmieć :

"K800I źle wylutowany joystick jak NIE NAPRAWIAĆ !!"

Kolego Szark5, jakbyś do mnie przyniósł do serwisu telefon po takim potraktowaniu, tobym Cię zabił śmiechem po prostu.

Jeśli się na czymś nie znasz, to po prostu tego nie dotykaj.

Jak mi się dzieje coś w samochodzie, to nie naprawiam, tylko jadę do warsztatu i tam robią to ludzie, którzy się na tym znają.

Tobie też bym to poradził, niestety, jest na to już za późno .....

Uważam, że to forum , mimo swojej nazwy "początkujący" jest dla Ciebie merytorycznie zbyt skomplikowane.

Zostaw telefony w spokoju, proszę ....
    Konto firmowe:
    JonTech.pl
    Hanowskiego 42, Olsztyn, Jonkowo, 11-042 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: JonTech.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z źle wylutowanym joystickiem i padami w telefonie Sony Ericsson K800i. W odpowiedziach zasugerowano różne metody naprawy, w tym podgrzewanie i dodawanie cyny do padów, a także przyklejanie joysticka do płyty głównej. Wskazano na konieczność przylutowania padów do odpowiednich ścieżek oraz na problemy związane z zalaniem płyty. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując użycie poxipolu do mocowania joysticka oraz drucików do lutowania. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia telefonu w przypadku nieprawidłowych napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA