logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC 2550 - czujki PIR nie aktywują alarmu, tylko kontrakton działa poprawnie

dinghy 21 Lut 2010 20:39 2023 5
  • #1 7730533
    dinghy
    Poziom 2  
    Witam
    Zaczne od tego iż montuje alarm pierwszy raz i mam mały problem.
    Moja centrala to DSC 2550 z klawiaturą 2550, czujki PIR - 7 szt, czujka magnetyczna -1szt.
    Centrala została zamontowana , zresetowana i sprawdzona ( testowane wg. instrukcji) - wynik ok.
    Zostały podłączone czujki w konfiguracji 2eol ( nc-z1-z7 ;t-com ;nc zwarte rezystorem z c oraz c zwarte rezystorem z t ; oraz osobno zasilanie - rezystory 1Kom).
    Został podłączony kontrakton pod sabotaż z8 i com.

Całość po podłączeniu zasilania nie zgłasza usterki, czujki przy zwartej zworce L1 załączają diody, linie zaprogramowane w podprogramie 15 jako parametryczne, linie na czujkach Pir zdefiniowane w podprogramie 14 kodem 21 oraz linia na czujce magnetycznej kodem 00 ustawiana na 20 sek.

Po włączeniu centrali w dozór alarm na czujkach Pir 1-7 nie załącza się.
    Załącza sie tylko na kontraktonie, jak otworze drzwi i nie wbije kodu w ciągu 20 sek. Czujki po otwarciu obudowy reagują na sabotaż.
    Co nie tak zrobiłem że alarm się nie załącza na czujkach podczas wykrycia ruchu???
  • #2 7730820
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Wszystko pięknie ale skąd wziąłeś info że PC2550 działa z 2EOL?
    W tej centrali dajesz rezystor 1k w szereg na nc w czujniku a t (tamper) łączysz też szeregowo z wszystkich czujek i podpinasz na osobną linię.
    PC2585 ma możliwość podłączenia 2EOL ale to całkiem inna bajka.
  • #3 7730874
    dinghy
    Poziom 2  
    Czyli jak dobrze zrozumiałem, łącze nc i c w czujkach do z i com na płycie centrali ( z rezystorem miedzy nc a c) a sabotaż wszystkich czujek szeregowo pod osobny z i com ?
    To zabraknie mi jednego com, bede musiał podpiąć 2 czujki razem. Jak mam to zrobić w szereg czy równolegle?
  • #4 7730947
    piotr122
    Poziom 12  
    W szereg,bo inaczej jak chcesz aby 2 czujniki zadziałały?
  • #5 7731123
    dinghy
    Poziom 2  
    OK to jutro poprawie podłączenie czujek i dam znac co i jak.
  • #6 7736006
    dinghy
    Poziom 2  
    Witam i serdeczne dzięki za podpowiedzi. Wszystko już działa bez zarzutu.
    Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

No to lock ;-). [s]
REKLAMA