Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz

VALENTINE 22 Feb 2010 20:54 6264 12
Wago
    VALENTINE
    Level 24  
    Mam taką plazmę w naprawie DAEWOO DPP-42A1 chassis SP220P ,w którym jest matryca i moduły LG 42V7.Sprzęt był kupiony na giełdzie jako niby sprawny ,ale był uszkodzony (brak w ogóle obrazu ,głos był) i widać ze były podejmowane próby naprawy.Na module Y-SUS znalazłem uszkodzony bezpiecznik ,po jego wymianie obciązenie było za duże i blokowało przetwornice.Z tego co czytałem to typowa usterka i trzeba wymienic Y-SUS lub komplet.Kupiłem zestaw naprawczy do 42V7 .Po wymianie Y-SUS pojawił się obraz ,ale mało kontrastowy , lekko w negatywie i z kolorowym śniegiem ,nawet na telegazecie (fotki).Dodatkowo u góry jest jaśniejszy pas .Ustawiłem napiecia Va-65V, Vs-183V , DC-5,2V zgodnie z nalepką na matrycy ,ale obraz dalej bez zmian. Po wymianie Z-SUS obraz zmienił się tylko w ten sposób ze zrobił się zdecydowanie bardziej kontrastowy ,a negatyw i śnieg
    kolorowy pozostał .Następnie wymieniłem moduł CONTROL i dwa moduły driverów Y,oraz przewody połączeniowe z modułu CTL do Z-SUS i Z-SUS do X.Niestety nic to w ogóle nie zmieniło i obraz jest dalej zły.Ponadto znalazłem ,ze płytki masy ,które są między modułem Y-SUS a modułami driverów Y są nieorginalne i dorabiane z blachy (fotka),ale nie znalazłem tam nic złego.Przeprowadziłem również regulację Vsc=115V mierzoną na R53 i -Vy=-85V mierzoną na R78 ale nic się nie zmieniło.W zasadzie tylko regulacja VR1/VR2 coś zmienia ,ale tylko na gorsze tzn jest jeszcze więcej tego kolorowego śniegu i negatywu.
    Posprawdzałem tasiemki i masy ,ale bez zmian i pomysły się skończyły.Teraz zestaw naprawczy kosztuje 450zł i dobrze by było zakończyć naprawę ,dlatego proszę o pomoc w tym temacie.Dzięki.

DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz
  • Wago
    PDP
    Level 14  
    Jaki kit wstawiłeś do tego TV ?
  • Wago
    pożeracz kartofli
    Level 26  
    No właśnie to co cię powstrzymuje od tego by wstawić stary??
    VALENTINE
    Level 24  
    Nie wstawiłem całego kitu od razu ,tylko po kolei wymieniałem moduły,najpierw Y ,potem Z ,potem Ctr i driveryY. Wymiana CTR nic nie zmieniła w obrazie ,tak samo jak driverów Y.
    PDP
    Level 14  
    Nie jestem pewny ale może problem polega na tym że w CTRL od lewandowskich jest soft dla płyt głównych chodzących w TV LG a ty masz Daewoo.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Płyty z zestawu kita podejdąi będzie dobrze jesli w \Twoim były CTRL
    6871QCH053A
    6871QCH053E
    6871QCH053F
    6871QCH053G

Z biuletynu
    Quote:
    If old CTRL the payment was with the letter "C" or "D" on the end (6871QCH053C or 6871QCH053D) the whale from LG-E does not approach.
    For the such other whale with new payment CTRL 6871QCH053H is necessary.
    I.e. payments Y_SUS and Z_SUS such as in a whale from LG-E, and payment CTRL another.
    If instead of old CTRL with the letter "C" or "D" on the end to put from whale LG-E with the letter "G" that pictures will not be in general.
    For such it is necessary or to leave old payment CTRL on a place (if it is serviceable) and to replace only Y_SUS and Z_SUS, or to order a correct whale with payment CTRL with the letter "H" on the end, for example Philips 996500038493 or Hitachi VS30047187.

If in your Orion/Daewoo payment CTRL was with the letter "C" or "D" the payment with the letter "G" from whale LG-E does not approach. So or leave old (if it is serviceable) or search for correct replacement 6871QCH053H.

Looking at a photo at me ideas a little, breakage as on the image did not meet yet.
    Probably old payment CTRL is faulty, is possible Y_DRIVE_TOP or Y_DRIVE_BOTTOM are faulty, probably that disconnected one of cables from blocks then not completely has into place inserted.

Disconnect on one Y_DRIVE_TOP and then BOTTOM if the picture on half of screen normal that disconnected Y_DRIVE is faulty.

To exclude from breakage of video a payment and cable LVDS, try to include the internal generator of a picture of the test which it is located on payment CTRL. For this purpose it is necessary to rearrange the resistor from position R407 in position R406.

DAEWOO DPP42A1 z matrycą LG 42V7 brzydki obraz
    VALENTINE
    Level 24  
    Dzięki ,wygląda na to że kupiłem niewłaściwy kit naprawczy .
    U mnie oryginalnie były takie moduły ,w nawiasie te co kupiłem w kicie

Y-SUS : 036C ( 036B)
    ctrl : 053C (066E)
    Z-SUS : 041A (041A)

Zgodnie z tym co Lisek podawał w innym temacie,kit powinien być inny
    ,,Jeżeli jest Control 6871QCH053H, 6871QCH053C lub 6871QCH053D to nalezy stosować kit:
    - YSUS (6871QYH036D), ZSUS (6871QZH041B) i Control (6871QCH053H)''

W ofercie Lewandowskich jest moduł CRTL 053C ,czyli mój oryginał ,więc myslę ze dałoby się te modyły wymienić .Pozostaje problem Y-SUS ,czy 036C jest zamienne z 036B?.Czy może wymienić na 036D ,który też jest dostępny u nich.?
    Wtedy tak wyglądałaby obsada:
    Y-SUS 036D
    ctrl 053C
    Z-SUS 041A

Oczywiście jest pytanie czy można mieszać te moduły ,czy tylko musi być dana obsada modułów-albo oryginalna obsada ,albo cały kit naprawczy.
    scalak63
    Level 11  
    Miałem tak samo .Też kupiłem od lewandowskich.
    Ale sądząc po obrazie (te pasy u góry) powyciągaj, ew. popraw jeszcze raz taśmy łączące matrycę z modułem Y_DRV_Top.
    Maiłem identyczny obraz lecz u mnie problem miałem z modułem X_DRV.
    Jak to nie pomoże to wyciągnij Y_DRV_top i zobacz czy druga połowa obrazu będzie ok.
    Pozdrawiam
    lisek
    Service technician RTV
    Też bym się skłonił ku Y_DRV
    ale kol. napisał ,żewymieniał na nowe?
    scalak63
    Level 11  
    Więc zostaje uszkodzona matryca lub taśmy łączące Y_DRV_TOP z matrycą.
    Niech kolega spróbuje jednak jeszcze bez tego modułu go włączyć.
    Połowa obrazu powinna być ok.
    VALENTINE
    Level 24  
    Tak Y drivery są nowe ,ale juz doszedłem dlaczego są te pasy jaśniejsze u góry .Wymieniłem moduł CRTL z nowego na stary i tych pasów jasnych u góry nie ma ,po za tym obraz identyczny ,czyli ten kolorowy śnieg jest dalej i lekki negatyw .Uruchomiłem wewnętrzny generator obrazu kontrolnego na module CTRL i obraz z niego dalej jest zły (ten sam efekt).Z tego wynika ,ze raczej oryginalny CTRL jest Ok.
    VALENTINE
    Level 24  
    Plazma w końcu naprawiona .Dogadałem się ,że otrzymam nowy zestaw modułów ,żeby sprawdzić jeszcze raz. Po podstawieniu nowego Z-SUS wszystko OK ,obraz bardzo dobry ,drobna regulacja VR1/2 i jest super.Po prostu nowy moduł Z-SUS okazał się uszkodzony i kolejna jego wymiana na inny nowy poprawiła sytuację .

Reasumując były uszkodzone moduły Y-SUS (zwarcie na zasilaniu) i Z-Sus (kolorowy śnieg i negatyw) a moduł CTRL z kitu nie pasował do DAEWOO (jaśniejsze pasy u góry) .
    Dziękuję wszystkim za pomoc ,zwłaszcza Liskowi. :spoko: :spoko: