logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-M61SME-S2 + Athlon X2 4200+ problem z temperaturą procka

desperado 22 Lut 2010 22:34 2386 5
REKLAMA
  • #1 7736489
    desperado
    Poziom 11  
    Witam!

Potrzebuję porady odnośnie mojego kompa. Mój problem tkwi w temperaturze procesora. Więc po kolei, zacznijmy od początku czyli z czego składa się mój komputer. Jest to płyta główna Gigabyte GA-M61SME-S2, procek AMD Athlon X2 4200+ 2.2 Ghz, pamięć 2 GB, zasilacz FEEL o rzekomej mocy 350 W.

Przeczytałem wiele tematów odnośnie tego typu zjawiska ale niestety nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Temperatura procesora w spoczynku, ewentualnie przy odtwarzaniu mp3 zgodnie ze wskazaniami SpeedFan'a co pokrywa się też ze wskazaniami BIOS'a wynosi około 39 st. Natomiast wystarczy włączyć jakąś flash'ową gierkę i w ciągu kilku sekund proc potrafi osiągnąć nawet 80 st. Tak bynajmniej twierdzi SpeedFan. Po ulżeniu prockowi spada do 56-58 st.w ciągu kilkunastu sekund i w BIOSI'e jest tak samo. Cudowałem z chłodzeniem, pasty przeróżne i nadal żadnych zmian. Fakt miał takie okresy co temp osiągała max 38 st. przy konkretnym obciążeniu. Trwało to tydzień nawet dwa, po czym następował nawrót tego zjawiska. Dziwią mnie te gwałtowne i dość znaczne skoki temperatur. Radiator najbliżej jak się da dotknąć go w okolicy procka nie osiąga nawet 40 st. Wiele razy zdarzyło się, że komp się wyłączał. Maksymalne wskazania SpeedFan'a jakie udało mi się zaobserwować sięgały blisko 100 st. Po wyłączeniu kompa zdjęciu radiatora procek miał na czuja nie wiele ponad 40 st. W każdym bądź razie można było bez problemu trzymać na nim rękę. Wie ktoś w czym może tkwić problem?
    GA-M61SME-S2 + Athlon X2 4200+ problem z temperaturą procka
  • REKLAMA
  • #2 7737024
    _tl_
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Nie napisaleś jaki masz system operacyjny i wersje biosu płyty głównej. Możesz spróbować zaktualizować sterowniki do płyty głównej dla procesora amd (jeżeli system to xp).
    Procesor może być widziany przez system prawidłowo ale nieprawidłowo przez niego obsługiwany, wiec aktualizacja sterowników i biosu była by wskazana. Na czas testów wykorzystaj tez jakiś lepszy i mocniejszy zasilacz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7737058
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Albo radiator nie dolega do procesora, albo pasta wyschła, albo wyschła ta pod czapką. Wtedy czeka cie zrywanie jej, i montaż radiatora bezpośrednio na rdzeniu.
  • REKLAMA
  • #4 7737120
    desperado
    Poziom 11  
    System to XP i ubuntu, z tym że w ubuntu wskazuje niższe wartości temperatur, ale też tak szaleją max to 60 st. Raz przy wskazaniu 29 st. uruchomiłem kompa ponownie i w BIOS'ie wskazywało 51 i jeszcze rosła powoli. Pastę pod radiatorem wymieniałem wczoraj na srebrną i raczej nie widzę możliwości żeby radiator nie dolegał należycie do procka. Bios w wersji F9. Sterowniki ze strony producenta, więc też najnowsze możliwe.
  • REKLAMA
  • #5 7737975
    _tl_
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wygląda na to, że pod ubuntu procesor zachowuje się raczej normalnie. Zakładam, że używasz boxowego chłodzenia.
    Sprawdź napięcia na zasilaczu miernikiem, ponieważ te z programu Speedfan odbiegają nieco od normy. Sprawdź komputer koniecznie na innym zasilaczu.
    Popraw obieg powietrza w obudowie, sam zasilacz może nie nadążać z odprowadzeniem ciepłego powietrza z obudowy, a z tego co widzę to jedyny wentylator wyciągający powietrze z obudowy.
    Upewnij się, że masz najnowszy sterownik pod xp do tego procesora (2007) z linku który podałem wcześniej.
    Upewnij się, że radiator jest prawidłowo osadzony na procesorze.
    Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości najlepiej wyjąć płytę główną z obudowy i złożyć radiator, procesor z płytą główną na stole. Masz wtedy możliwość podejrzenia jak radiator leży na procesorze.

Pozdrawiam.
  • #6 7738406
    desperado
    Poziom 11  
    Zgadza się, chłodzenie boxowe. Moja obudowa jest pozbawiona boków więc chłodzenie ma wyśmienite :). Instalacja sterownika nie przyniosła żadnych efektów. Co do zasilacza to jest MODECOM Feel 350 W (nie doczytałem jak pisałem pierwszego posta), po kilkunastu godzinach pracy powietrze wydobywające się z niego jest letnie, więc nie jest jakoś szczególnie obciążony. W chwili obecnej nie mam możliwości sprawdzić na innym. W każdym bądź razie, najdziwniejsze jest to że on te cyrki z temperaturą procka miewał od czasu do czasu, nie jest to jakieś stabilne zjawisko. Pisałem wcześniej że przez tydzień dwa potrafił chodzić z temp. max 38-45 st. a później coś mu się odwidziało i od nowa to samo. Dzisiaj przy wskazaniu temp w biosie rzędu 63 st. wyłączyłem kompa zdjąłem szybko radiator dotknąłem ręką proca i nie było więcej jak no 45 st góra. nie mam czym dokładnie zmierzyć, bo w akademiku nie mam zadnej aparatury, a do domu nie usmiecha mi się go targać :). Radiatorek założyłem elegancko na paście na bazie srebra, niemalże delektując się każdą chwilą tej czynności i co ... dalej to samo.
    Obawiam się, że problem tkwi w samym procesorze.
REKLAMA