logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP przez LAN na Dell Latitude X200 bez sprawnego napędu CD?

oselka 25 Lut 2010 11:45 13062 2
REKLAMA
  • #1 7747987
    oselka
    Poziom 10  
    chciał bym zainstalować na moim dell latitude x200 windowsa xp lecz jest pewien problem że ma uszkodzony napęd cd pozostaje jedynie instalacja przez fdd i lan...
    z instalacją z fdd sie sporo męczyłem i udawało sie do czasu.. gdy pliki sie skopiowały następuję reset laptopa.. lecz gdy laptop sie już uruchamiał następowała "zwiecha" miga tylko mały biały pasek w lewym górnym rogu ekranu...
    drugą opcją jest jeszcze botowanie przez lan... ale tego nie za bardzo ogarniam :D... i tu też prośba do was byście mi to wytłumaczyli krok po kroku...
    laptop nie ma możliwości botowania przez usb..
    posiada dysk z dwoma partycjami fat32 (na jednej zdążyłem zrzucić instalke xp przed całkowitym padnięciem lapka)
    mam drugi komputer z Windows xp sp3 jak i również posiadam router livebox i dwa kable ethernet
    z racji że sie trochę śpieszę mogłem czegoś nie podać więc śmiało pisać co nie podałem
    prosze o szybką odpowiedź
    pozdrawiam

Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Jak zainstalować Windows XP przez LAN na Dell Latitude X200 bez sprawnego napędu CD?
    Zdania zaczynamy wielką literą i kończymy, np. kropką.
    Regulamin pkt. 8.1, 10.9, 15. [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 7749024
    machacz102
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A już tłumaczę:

1) sprzęt musi mieć opcje bootowania przez sieć, jest to możliwe tylko po kablu Ethernet - większość nowychmaszyn potrafi to robić,
    2) musisz mieć inny komputer w sieci, robiący za serwer. Może być dowolny inny komputer z Windowsem.

Proces wygląda tak:
    a) instalujesz na serwerze serwer tftp i dhcp, znalazłem takie coś: http://tftpd32.jounin.net/, ale nie próbowałem na tym robić,
    b) do katalogu serwera tftp kopiujesz potrzebne pliki systemowe
    c) do katalogu tftp kopiujesz plik ładowany bezpośrednio w trakcie bootowania przez sieć, ew. inne niezbędne,
    d) konfigurujesz serwer dhcp tak, aby komputer - klient otrzymał informację o położeniu w sieci stosownych plików.

Po włączeniu bootowania na komputerze - kliencie powinien wystartować z neta.

Ja w ten sposób bootowałem Debiana, więc w samym Windowsie niewiele pomogę... Natomiast proponuję lekturę następujących stron:
    Po angielsku, instrukcja dla Win98, ale po zainstalowaniu win98 można zrobić upgrade do XP
    Po angielsku
    Po angielsku - ciekawy projekt

Będzie więcej linków, to dopiszę.
  • #3 7879289
    tedi73
    Poziom 11  
    Witam
    Pozwolę się podłączyć pod ten temat, też staram się zainstalować XP na maszynie bez napędów-przez LAN, robiłem to według opisu podanego w tym temacie

http://www.lockstockmods.net/2008/04/25/install-windows-over-network-with-pxe/

i mam problem z punktem 12.
    mianowicie nie mam pojęcia jak ma wyglądać linijka do tego katalogu OUTPUT, nie mogę tego zrozumieć :
    "Finally, the path to the source files. In our example, there is a \\192.168.2.100\OUTPUT share, no subdir, and therefore the path here is just /. But we could also say the share was \\192.168.2.100\C$, and then, the path would have been /OUTPUT"

zakładając, że adres servera to 192.xxx.xxx.125, katalog znajduje się na dysku C:/ czyli C:/output (tak jak w opisie), jak więc powinna wyglądać gotowa linijka którą powinienem tam wstawić?

z góry dzięki za pomoc :)
REKLAMA