logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Linux Mandriva Extreme 2.1 przed instalacją Windows XP?

sylwekamd 25 Lut 2010 16:14 1582 11
REKLAMA
  • #1 7749076
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.Mam problem który związany jest z instalacja systemu Xp na komputerze z systemem Linux(mandriva extreme 2.1).Po prostu pierwszy raz siedzę na komputerze z linuxem i proszę was o pomoc jak mam usunąć tego linuxa,bo już instalacja xp to banał.

Pozdrawiam i czekam na pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 7749107
    galo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, musisz wystartować z płyty XP, w zależności od komputera są to różne klawisze (w trakcie memory testu będzie o nim info), nie powinieneś mieć z tym większego problemu. Jak już wejdziesz na płytę to konieczne będzie skasowanie partycji i ustalenie ich na nowo, no a później to już tak jak piszesz jest to "banał" :D
  • REKLAMA
  • #3 7749134
    sylwekamd
    Poziom 14  
    nie jestem Amatorem w komputerach i wiem o tym :).Lecz mi nie chce wystartować płyta z xp a płyta jest na pewno botowana i tak ja właśnie uruchamiam.Mija mi boot cd/dvd bez informacji "nacisnij dowolny klawisz" tylko od razu startuje linux:/ i w tym się gubię
  • REKLAMA
  • #4 7749150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7749219
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Oczywiście ze wiem jak ustawić botowalność i to zrobiłem.Lecz mi nie startuje płyta.Ja oczywiście mam kopie płyty systemu xp (nie pirata).Do instalacji xp i aktywowania go nie potrzebna mi oryginalna płyta.
  • REKLAMA
  • #6 7749225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7749336
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Musisz usunąć partycje linuksowe.
    Pobierz sobie gparted wersję iso, odpal z płyty, posuwaj partycję.

http://www.dobreprogramy.pl/Linux-Instalacja-systemu,Demonstracja,11279.html

W linuksie jest inny system plików, dlatego instalator windows nie widzi twojego dysku.
    Aby usunąć pozostałości po Linuksie należy też nadpisać sektor rozruchowy dysku MBR. Do tego służy polecnie fixmbr w konsoli poleceń.
    Potem dopiero zbootuj pc z płyty instalacyjnej windowsa.

Moderowany przez DriverMSG:

Regulamin pkt. 12. Kolejne ostrzeżenie.

• #8 7749408
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    entermen - kwestia mbr-a to sprawa istotna być może, ale wcale nie musi. Kompletnym nieporozumieniem jest natomiast ta
    Cytat:
    W linuksie jest inny system plików, daltego instalator windows nie widzi twojego dysku.
    zbitka myślowa, bowiem instalator, w pierwszym rzędzie, widzi urządzenie, a nie system plików na jego partycjach.

sylwekamd - sugestia, którą Gusioo podsuwa, dotycząca użycia płyty tłoczonej może być uzasadniona (dowody związane z potrzebą użycia takiej płyty są w archiwum). Nadto wypadałoby chyba wskazać jakiś konkret dot. sprzętu, w którym procedura instalacyjna ma się odbyć, bo przyczyna braku inicjalizacji z nim też związana być może.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7749887
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Dziękuje wszystkim za pomoc gparted już mam na płycie i jutro będę działać jeżeli uda mi się bez problemu jak czytałem na wujku google i porady wasze to postawie po dużym piwie i ładnie podziękuje:)

Ps.To nie mój komputer tylko klienta dlatego dużo o nim nie wiem jaki to sprzęt.
  • #10 7749910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 7750591
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Jeśli dobrze umiem czytać to temat postu brzmi:

"Problem z instalacja Xp na komputerze z linuxem"

Instalacja systemu nie ogranicza się tylko do włożenia płytki do napędu.
    Jeśli jednak są poblemy z płytą to logiczne jest spróbować na innej płycie.

Pozdrowienia dla kolegi, który zgłosił moją radę do moderatora.
  • #12 7752035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na komputerze z zainstalowanym Linuxem Mandriva Extreme 2.1. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują uruchomienie komputera z płyty instalacyjnej XP, sprawdzenie kolejności bootowania oraz usunięcie partycji linuksowych za pomocą narzędzia GParted. Użytkownik napotkał trudności z bootowaniem płyty XP, co może być spowodowane problemami z płytą lub napędem. Ważne jest również nadpisanie sektora rozruchowego MBR, co można zrobić za pomocą polecenia fixmbr w konsoli. Użytkownik planuje użyć GParted do usunięcia partycji i kontynuowania instalacji Windows.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA