logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalne kable do flashowania Nokii i Ericssona T28s - gdzie kupić?

1Stefan 31 Lip 2004 19:14 3249 17
REKLAMA
  • #1 770639
    1Stefan
    Poziom 13  
    Chciał bym się zapytać czy są jakieś uniwersalne kable do telefonów nokii chodzi o flashowanie softu telefonów i do ericssona t28s i czy dostane takie kabelki na giełdzie komputerowej lub na wolumenie i w jakiej cenie??:>z góry dzięki i jeszcze jedna sprawa jaki rodzaj kabla mam zakupić??
  • REKLAMA
  • #2 770654
    fbz
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Więc tak. Kable do Nokii są w 99% a jak nie 100% takie same. Różnią się TYLKO końcówkami (ja się nie spotkałem żeby tel. potrzebował innego kabla - chodzi o nokie) ale są tzw. uniwersalne boxy które mają w sobie i mbus/fbus i flasher i obsługują telefony z rodziny DCT3 i DCT4 ale są strasznie drogie. Jeżeli natomiast chciałbyś sam wykonać fbus/mbus (odradzam) (jak ktoś jest niedoświadczony w elektronice) albo flasher 1.0(polecam - prosty nawet dla największych amatorów) to w necie jest dużo schematów. A jeśli chcesz zrobić coś co jest i flasherem i xbusem zarazem to gdzieś miałem taki schemat ale musiałbym poszukać. Swoją drogą jeśli cię interesuje zrobienie cośik takiego żeby ściągało ze wszystkich tel. sim-locki to ściągnij to (nie wiem czy chodzi - nie sprawdzałem) http://www.elektroda.net/dla_kompa/Kabel%20GSM.zip i zakup odpowiednie wtyczki. A jeśli chodzi ci tylko o flasher to jeden obsługuje wszystkie tel z rodziny dct3 (najprostrze wytłumaczenie to począwszy od nokii 5110 w górę przez 3210,3310 aż do tych co dość nowe a nie mają polifonii i kolorowego wyświetlacza) pozatym w necie znajdziesz rozpiskę jakie tel. należą do dct3 albo ściągnij sobie flasher rolisa (najnowszy) i zobacz jakie telefony są do wyboru (wszystkie ci flasher obsłuży tylko musisz mieć odpowiednie końcówki). Ok to koniec mojego wywodu. Pozdrawiam
  • #3 770663
    1Stefan
    Poziom 13  
    :D troszke żeś namieszał ja zresztą też mam jedno pytanko które kable są do flashowania F-BUS czy M-BUS?? Ja mam zamiar raczej Flashować soft i zdejmować simlocki to wszystko nie wiem czy nie kupować czasem na allegro jak myślicie??
  • REKLAMA
  • #4 770675
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    1Stefan ehh... mbus/fbus są zazwyczaj jednym kablem i służą do ściągania smoków, wgrywania dzwonków, liczenia sum itp... do flashowania jest Ci potrzebny inny kabel ( nie mbus/fbus:]) zwany FLASHEREM:] np. flasher dejana :!
    Ale do zmiany softa jest także Ci potrzebny ten mbus/fbus, gdyż po wgraniu softa flasherem, mbusem musisz policzyć sumy...
    ps. czytajcie zanim utworzycie nowy temat :?
    Pozdrawiam
  • #5 770850
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    A ja jescze wtrace swoje 3 grosze... Na allegro smialo kupuj, ja swoje kabelki zakupilem wlasnie tam, i nie bylo zadnych problemow. A jak chcesz miec kabelek do wszystkich Nokii, to proponowalbym zakup jakiegos box-a, np. TORNADO, ale to wydatek okolo 1000zl.... Na poaczatek Flasher Dejana + konwerter M/FBUs i bedzie do wsztkich Noki DTC-3 ;)
  • REKLAMA
  • #6 792689
    1Stefan
    Poziom 13  
    Jeszcze jedno pytanie moze troche głupie ale pytanie :D czy da się w jakiś sposób połączyć Siemens'a S35 z komputerem żebym miał w kompie neta??Czy wogóle jest to w jakimś telefonie możliwe??
  • #7 792709
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    jest to możliwe ale niewiem czy przez ten model siemensa...
    POzdrawiam
  • #8 792794
    chomik47
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    1Stefan napisał:
    Jeszcze jedno pytanie moze troche głupie ale pytanie :D czy da się w jakiś sposób połączyć Siemens'a S35 z komputerem żebym miał w kompie neta??Czy wogóle jest to w jakimś telefonie możliwe??

Jest to możliwe, musisz zainstalować stery do modemu S35, ale będzie to taryfikowane jak transmisja danych, więc niezbyt się to opłaca. No i prędkość bardzo niska.
  • #9 793149
    norbi45
    Poziom 33  
    Flasher i MBus/FBus to kabelki do obsługi telefonów NOKIA.
    Do innych telefonów np. SIEMENS,SONY, jest potrzebny tylko jeden kabelek o nazwie FBus.Takim kabelkiem wgrasz oprogramowanie i ściągniesz simlocka.
    Tutaj można porównać kabelki.
    http://www.gsmhacking.com/help/cables/index.htm
  • #10 793383
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    norbi45 mam pytanie , bo sciagnolem schemat fleshera dejana z stronki ktora podales i nie wbardzo wiem co do czego podlaczyc (tzn. : wiem gdzie m2bus , fbus rx i tx ,gnd ale nie wiem gdzie sie podpina vpp i btemp ) moze to pytanie zabrzmiec smiesznie ale sie nie znam na tym ale chcialbyc sprubowac takie cos zrobic
    Załączniki:
    • Uniwersalne kable do flashowania Nokii i Ericssona T28s - gdzie kupić? FLASHER.gif (5.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 793445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 793681
    norbi45
    Poziom 33  
    Vpp potrzebujesz tylko do nokii 3210.Jeśli nie podłączysz Vpp to niektóre 3210 będą się flashować, a niektóre nie. Do pozostałych nokii dct3 nie potrzebujesz Vpp.Dodaję piny do kilku nokii.
    Co do pytania od gustlik odnośnie T28s. Na schemacie jest pokazane,że pin 9 i 11 są zmostkowane(zlutować we wtyczce) ze sobą i dodatkowo podłączone z nóżką nr 16 układu scalonego.
    Załączniki:
    • Uniwersalne kable do flashowania Nokii i Ericssona T28s - gdzie kupić? piny nokia.JPG (44.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 794901
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    mam jeszcze pytanie jak proponujecie wykonac ten flasher na plytce czy mozna by sie bawic w lutowanie na pajaka???
  • #14 795090
    norbi45
    Poziom 33  
    Jest w nim tak mało części, że ja zbudowałem go na pająka, a potem zalałem go we wtyczce klejem na gorąco.Mam go ok. dwa lata i cały czas śmiga.
  • #15 1039805
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Czy eir ktoś jak przerobić kabel zakupiony na allegro do nokii 3210 znaczy to jest uniweralny żeby flashował chodzi tu właśnie o VPP?? Podobno kable te są 4 pinowe. Sam już nie wiem co myślec jedni piszą zeby zasłonic ten VPP inni zeby dolutować:( POMOCY Podczas flashowania wyskakuje coś o napiećiu ze zaniskie voltage czy coś w tym stylu a batera jest pełna:( HELLP
  • #16 1404259
    R@F@L
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    ja tez mam problem z tym "baterry is too low". O co w tym chodzi ?? :(
  • #17 1612752
    xytras
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chodzi o to, że przy flashowaniu musisz mieć baterię naładowaną na full, ale nie możesz flashować na ładowarce. Jak bateria spadnie o 1 kreske - to już jest szansa na taki napis :)
  • #18 1615040
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Czy opłaca się samemu robić flashera Dejana DCT3, jakie są koszty wtyczek, przewodu i elementów elektronicznych? Przecież gotowy można kupić za 16 zł z czterema wymiennymi wtykami do Nokii. (A ja jeden mam na zbyciu, sprawdzony, sprawny i taniej.)

Podsumowanie tematu

✨ Uniwersalne kable do flashowania telefonów Nokia są w większości identyczne, różnią się jedynie końcówkami. Do flashowania potrzebny jest specjalny kabel flasher, natomiast kable mbus/fbus służą do innych operacji, takich jak zdejmowanie simlocków, wgrywanie dzwonków czy liczenie sum kontrolnych. Flasher Dejana jest polecany jako prosty i tani kabel do telefonów z rodziny DCT3 (np. Nokia 5110 i wyższe). Do pełnej obsługi telefonów Nokia DCT3 i DCT4 dostępne są boxy uniwersalne, np. Tornado, jednak ich cena jest wysoka (około 1000 zł). Kable do Ericssona T28s wymagają innego podejścia, m.in. połączenia pinów 9 i 11 (Vpp i Btemp) jako mostka. Przy flashowaniu modeli takich jak Nokia 3210 konieczne jest podłączenie pinu Vpp, który nie jest wymagany w innych modelach DCT3. Problemy z komunikatem o niskim napięciu baterii podczas flashowania wynikają z konieczności posiadania w pełni naładowanej baterii, ale bez podłączonej ładowarki. Kable i flasher można kupić na Allegro lub giełdach komputerowych, a także samodzielnie wykonać, choć lutowanie jest proste i możliwe „na pająka”. Do innych marek, takich jak Siemens czy Sony, stosuje się kable FBus.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA