logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP1054-blokuje losowo kartki w środku kopiarki

gandalf.s 01 Mar 2010 00:49 1128 5
REKLAMA
  • #1 7766816
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam

Kopiarka jak w temacie. Problem polega na tym, że co jakiś czas maszyna blokuje kartki papieru w środku pod bębnem. Zablokowany papier najczęściej zostaje na elektrodzie dolnej.
    Bęben zrobił ok. 8 000 kopii, kopiarka jest po przeglądzie, elektroda dolna "wypucowana". Jest to maszyna której nie naprawiam wcześniej, wziąłem ją w rozliczeniu, a teraz chcę ją usprawnić. W elektrodzie dolnej jest tylko jeden drut, ale wiem że te kopiarki działają też na jednym. Miałem już podobny problem bardzo dawno i z tego co pamiętam wymieniałem całą elektrodę dolną i pomogło (wówczas było więcej tych maszyn na rynku i w serwisie). Teraz nie ma drugiej elektrody na podmianę.
  • REKLAMA
  • #2 7766991
    siemo
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Ja spróbowałbym założyć drugi drut. Czasem brak separacji powoduje zacinan ie papieru, który klei się do bębna. Jeśli chodzi o terminale elektrod to powinieneś dostać je bez większych problemów w DKS lub STAN MIT SERWIS ale niestety nie znam nr katalogowego.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 7768788
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Drut swoją drogą, ale winny może byc mechanizm separatora bębna (metalowy języczek pod bębnem) . Czy kartki się o niego nie czepiają ?

C.
  • REKLAMA
  • #4 7769034
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Częstym przypadkiem jest tzw Zetowanie spowodowane brakiem synchronizacji sprzęgieł. Jeżeli masz zmięta kartkę to mogą być sprzęgła,ale najpierw zacznij od elektrody.....:)
  • REKLAMA
  • #5 7770681
    bladyzg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdz przy otwartej klapie przedniej czy karta zatrzymuje sie sama czy zaczepia o separacje bebna. Oczywiscie wsadz brakujacy drut elektrody. Pusc kopie i zobacz czy separatory bebna sa podnoszone w chwili kiedy karta wchodzi nad elektrode. Jak nie sprawdz elektromagnes lub materiał w miejscu w którym elektromagnes dociska separatory. Jak jest wyrobiony moze byc tak ze separatowy są za mało unoszone. Ale najpierw zacznij od drutu bo moim zdaniem tu bedzie tkwil problem.
  • #6 7770747
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Z tego co kojarzę w 1054 nie ma mechanizmu co do separatorów pod bębnem
REKLAMA