Wiem, ze w Java mozna wygenerowac 'losowa' liczbe calkowita z pewnego zakresu liczb uzywajac metody Math.random
Np: zeby wygenerowac losowa liczbe calkowita z zakresu liczb 2-10 napiszemy:
x = ( 2 + (int) Math.random()* 8); // osiem bo 10-2=8
Czy jest mozliwosc wygenerowania losowej liczby calkowitej z dowolnego zakresu liczb z wylaczeniem jednej lub wiecej liczb? Np: chce wygenerowac losowa liczbe calkowita z zakresu liczb 2 - 10 z wylaczeniem liczby 5?
Czyli wygenerowana liczba moze byc: 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10.
Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos przedstawil kod potrzebny rozwiazania tego problemu.
Zastanawia mnie czy problem taki mozna rozwiazac bezposrednio, czyli przez dodanie jakiegos parametru do metody Math.random, czy moze potrzeba troche wiecej kodu?
z gory dziekuje za pomoc
Poprawiłem tytuł. - arnoldziq
Np: zeby wygenerowac losowa liczbe calkowita z zakresu liczb 2-10 napiszemy:
x = ( 2 + (int) Math.random()* 8); // osiem bo 10-2=8
Czy jest mozliwosc wygenerowania losowej liczby calkowitej z dowolnego zakresu liczb z wylaczeniem jednej lub wiecej liczb? Np: chce wygenerowac losowa liczbe calkowita z zakresu liczb 2 - 10 z wylaczeniem liczby 5?
Czyli wygenerowana liczba moze byc: 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10.
Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos przedstawil kod potrzebny rozwiazania tego problemu.
Zastanawia mnie czy problem taki mozna rozwiazac bezposrednio, czyli przez dodanie jakiegos parametru do metody Math.random, czy moze potrzeba troche wiecej kodu?
z gory dziekuje za pomoc
Poprawiłem tytuł. - arnoldziq