logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran, brak sygnału BIOS na Gigabyte Ga-8i848PM, co sprawdzić?

Stone16 02 Mar 2010 17:04 1923 9
REKLAMA
  • #1 7773784
    Stone16
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Postaram sie dobrze opisać problem

Objawy:
    -czarny ekran
    -nie startuje system
    -brak sygnału przy stracie(charakterystycznego 'piknięcia' przy starcie)

Przyczyna:
    -niewiadoma
    tzn. zawiesił się podczas grania i po restarcie już się nie uruchomił

Zastosowane kroki:
    -Sprawdzenie na 2 innych zasilaczach
    -Wyjęcie kości RAM zamiana miejscami, rozelektryzowanie (2x Hynix x512MB DDR)
    -Wymiana baterii
    -Sprawdzenie na 2 innych kartach graficznych
    -Odłączenie 2 HDD (1xIBM 40GB, 1xWD 160GB oba ATA)
    -Odłączenie DVD
    -Wyjęcie i ponowne włożenie procesora (PIV Prescott 3.4GHz)

Pozostałe:
    -tydzień później się uruchomił i po kilku dniach dalej czarny ekran i podczas pracy zdarzało mu się zawiesić
    -po naciśnięciu przycisku POWER czasami się wyłączy od razu a czasami po 10 sek trzymania go
    -czasami próbuje czytać HDD i DVD ale nie ma rozruchu systemu (skąd to wiem bo dyski zachowują się potem cicho a są stare i normalnie podczas ładowania skrzeczą)

Pomysły:
    -padł BIOS ale to mało prawdopodobne a nie wiem jak wgrać i czy w ogóle jest możliwość wgrania biosu w/w modelu po 'ciemku'

Proszę o pomoc, sugestie możliwe rozwiązania próbowane na innych modelach.
  • REKLAMA
  • #2 7774066
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Na początek podaj pełną konfigurację komputera. Sprawdź przy okazji stan kondensatorów na płycie głównej.
  • #3 7774217
    Stone16
    Poziom 10  
    Płyta główna:
    Gigabyte GA-8I848PM wersja BOX z FS SCALEO T
    Karta graficzna:
    Gigabyte GV-N52128DS (128MB/128Bit AGP)
    zasilanie na niej jest bo się nagrzewa jak podczas normalnej pracy
    Pamięć RAM:
    2x Hynix PC3200U 512MB DDR 400Mhz CL3
    Procesor:
    Pentium 4 Prescott 3.4GHz/1MB/800 SL7E6 S478
    Zasilacz:
    Delta Electronix
    200W/290W
    DPS-300MB B
    jeśli czegoś brakuje w specyfikacji prosze powiedzieć.
    Dyski i DVD nie podłączone w tym momencie więc nie są istotne.
    Kondensatory wszystkie ok(nie są spuchnięte czy też wystrzelone)
  • REKLAMA
  • #4 7774239
    dominik91p
    Poziom 27  
    Uruchomić na biurku w konfiguracji:
    płyta główna+procesor + głośnik systemowy.
  • REKLAMA
  • #5 7774481
    Stone16
    Poziom 10  
    włącza się lecz głośniczek nie piśnie. Ani ten w płycie ani ten dołączony w speker-a. Przy okazji na innym zasilaczu to samo.
    konfiguracja płyta główna+procesor + głośnik systemowy
    a następnie +RAM głośnik nie piszczy.
  • #6 7774501
    dominik91p
    Poziom 27  
    Czyli w ogóle nie piszczy.Albo uszkodzony procesor albo płyta główna. Zastanawiam się tylko nad:

"-tydzień później się uruchomił i po kilku dniach dalej czarny ekran i podczas pracy zdarzało mu się zawiesić "
  • #7 7774591
    Stone16
    Poziom 10  
    dominik91p napisał:
    Zastanawiam się tylko nad:

"-tydzień później się uruchomił i po kilku dniach dalej czarny ekran i podczas pracy zdarzało mu się zawiesić "

Okoliczności w jakich się uruchomił. Konfiguracja na podłodze:
    MoBo
    CPU
    grafika
    HDD 40GB IBM
    RAM jedna kość
    DVD +wsadziłem płyte z nagranym nowym biosem próbowało czytać.
    i bawiłem się zworkami CLR_CMOS BIOS_RE BIOS_WP(nie mam pojęcia do czego jest ta zworka) i wyciągałem baterię.
    i wtedy włączyłem zasilacz i PWR srubokretem i usłyszałem 'pik' uradowany szybko podłączyłem monitor i okazało się że komp działa. po kilka dni chodził normalnie potem dwa dni się zawieszał tak 2-3 razy dzennie reset pomagał. i wkońcu sie nie uruchomił.
  • #8 7774612
    dominik91p
    Poziom 27  
    Trudno powiedzieć czy to tylko zbieg okoliczności że wtedy jeszcze dało się go uratować. Być może na dzień dzisiejszy któryś z podzespołów jest uszkodzony. Dokładnie obejrzyj płytę pod lupą w dobrym świetle. Zwracaj uwagi na ścieżki zimne luty kondensatory przyciemnione elementy i płytę PCB.
  • #9 7774715
    Stone16
    Poziom 10  
    Oglądałem ją kilka razy i nic nie jest naruszone czy też odbiegające od nowości. Chciałem sie dowiedzieć czy to CPU czy płyta bo płytę bym postarał drugą a procesor nie bo nie warto w ten socet. 3.4GHz ładnie chodziło jako serwer plików. Czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia czy procesor jest sprawny? Niestety nie mam przy sobie drugiej płyty z tym gniazdem procesora.
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #10 7774737
    dominik91p
    Poziom 27  
    Sprawdzić procesor na innej płycie głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem i brakiem sygnału BIOS na płycie głównej Gigabyte GA-8I848PM. Po zawieszeniu się komputera podczas grania, system nie uruchamia się, a charakterystyczne "piknięcie" przy starcie jest nieobecne. Przeprowadzono szereg testów, w tym wymianę zasilaczy, przetestowanie pamięci RAM, wymianę baterii, oraz sprawdzenie różnych kart graficznych. Po pewnym czasie komputer uruchomił się, ale problem powrócił. Użytkownik zastanawia się nad uszkodzeniem BIOS-u, płyty głównej lub procesora. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie kondensatorów na płycie oraz testowanie procesora na innej płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA