logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CMC 1707 NTD - migająca dioda, monitor nie uruchamia się poprawnie

TOMSON 02 Sie 2004 18:04 1743 10
  • #1 773303
    TOMSON
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Witam

Po podłaczeniu monitora do sieci dioda sieciowa zaczyna mrugać na kolor pomarańczowy i słychać jakby start monitora.
    Po podaniu sygnału z karty monitor próbuje wystartować dioda zapala sie na zielony kolor tak pali sie ze 2 sekundy gaśnie zapala się na pomarańczowo i znowu na zielono i tak cały czas cyklicznie .Czy są to problemy ze startem przetwornicy- suche elektrolity a może coś z kineskopem może któraś z cewek jest zwarta .Napiecie wysokie nachwile się pokazuje.

Pozdrawiam i POMOCY
  • #2 774306
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Witam:

Przyczyn takiego zachowania może być kilka, jedną z nich mogą być wyschnięte elektrolity w przetwornicy, drugą może być przeciążona gałąź na wyjściu przetwornicy, trzeba by sprawdzić czy coś nie przywiera. Kolejną przyczyną może być zadziałanie układu protekcji, być może jest uszkodzony lub WN jest za duże.

Powodzenia, Jarek
  • #3 789657
    TOMSON
    Poziom 19  
    Sprawdziłem mostkiem wszystkie elektrolity są naprawdę super.
    Może odłączyć wysokie napiecie od kineskopu bo wydawało mi się jakbym słyszał dźwiek przebicia i jakiś minimalny błysk czy może to być w kineskopie.Jak odłacza się przewód wysokiego napięcia ewentualnie odaczyć przetwornicę :( :(
    Załączniki:
    • Siemens CMC 1707 NTD - migająca dioda, monitor nie uruchamia się poprawnie Photo0599.jpg (97.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens CMC 1707 NTD - migająca dioda, monitor nie uruchamia się poprawnie Photo0598.jpg (87.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 789690
    jarob
    Witam:

Odłączenie przewodu WN od kinola raczej nic nie da, ten słyszalny trzask może być spowodowany wyładowaniem na iskierniku ostrości, co by sugierowało za dużą wartosc wysokiego napięcia. Proponowałbym sprawdzić wartość napięcia B+ oraz elementy w jego gałęzi, tranzystor w tym zasilaczu. Jeżeli wszystkie elementy będą ok to najprawdopodobniej jest uszkodzony trafopowielacz (zamiennik HR46152).

Powodzenia, Jarek.
  • #5 789732
    TOMSON
    Poziom 19  
    Witam
    Prosiłbym o jakieś bliższe wskazówki nie jestem zabardzo w temacie.
    Przetwornica do wysokiego napięcia jest zrobiona na TL494 taki sterownik PWM.
    Z układów na płycie głównej jeszcze jest tylko TDA9105 i mikrokontroler z serii ST72
  • #6 789762
    TOMSON
    Poziom 19  
    I jeszcze takie
    TDA 8172
    Trazystor na radiatorze wsdłóż płyty głównej MJL16218 (15A 1500V)
    i jakaś szybka dioda w TO220
    A trazystor na radiatorze przy kondesatorze od filtra sieciowego F6526
  • #7 789808
    jarob
    Witam:

Niestety nie posiadam schematu tego monitora, więc dokładnie nie mogę podać oznaczeń elementów, które trzeba sprawdzić. Trzeba zlokalizować napięcie zasilające trafopowielacz i je sprawdzić oraz elementy z nim związane.

Powodzenia, Jarek
  • #8 789843
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    W tych monitorach najczęściej pada odchylanie poziome (MJL16218, zdarzają się też inne). Z tranzystorów które mam na stanie najczęściej podkładam 2sc5446, generalnie ta krówka pasuje w większości przypadkówi, a przy okazji nie jest za droga.
    Drugą częstą usterką jest trafopowielacz. Kilka razy spotkałem się z przywartą jedną z diod po stronie wtórnej przetwornicy. Przez moje łapy przeszło kilkanaście tych monitorów, i statystyki jakoś tak się ukształtowały. ;)
  • #9 789965
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Stawiam na uszkodzony trafopowielacz.
    Zdejmij anodę, rozładuj i na Mom do każdej nogi - jeśli Mom coś pokaże - trafo do wymiany (można też dokonać pomiarów pojemności kondensatorów w trafie).
    Pozdrawiam.
  • #10 1350198
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Mam podobny przypadek z tym że u mnie przetwornica daje poprewne napięcia ale wysokie nie chce wstać , próbkuje co chwile , to znaczy wydaje dość dziwny dźwięk ale wysokie nie pojawia się wcale . Sprawdziłem na wysokim tranzystory i diody ale wszystko sprawne , czyżby trafo ?
  • #11 1350234
    jarob
    Najprawdopodobniej trafo. Zrób tak jak napisał Dariuszm2, a będziesz miał odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Siemens CMC 1707 NTD po podłączeniu do sieci wykazuje migającą pomarańczową diodę, a przy sygnale z karty dioda cyklicznie zmienia kolor między zielonym a pomarańczowym, co wskazuje na problemy z uruchomieniem. Możliwe przyczyny to wyschnięte elektrolity w przetwornicy, przeciążenie gałęzi wyjściowej, uszkodzenie układu protekcji lub zbyt wysokie napięcie wysokie (WN). Pomiar elektrolitów wykazał ich dobry stan, więc podejrzewa się uszkodzenie kineskopu lub trafopowielacza (zamiennik HR46152). Słyszalne trzaski mogą pochodzić z wyładowań na iskierniku ostrości, co sugeruje zbyt wysokie napięcie WN. Przetwornica wysokiego napięcia oparta jest na sterowniku PWM TL494, a na płycie głównej znajdują się układy TDA9105, TDA8172, mikrokontroler ST72 oraz tranzystory MJL16218 i szybka dioda w obudowie TO220. Częstą usterką w tych monitorach jest uszkodzenie odchylania poziomego (MJL16218) oraz trafopowielacza, który może mieć zwarte diody po stronie wtórnej. Zaleca się pomiar napięcia B+, sprawdzenie tranzystorów i elementów zasilających trafopowielacz oraz testowanie trafopowielacza miernikiem po zdjęciu anody i rozładowaniu. W podobnych przypadkach uszkodzenie trafopowielacza potwierdzono jako przyczynę braku wysokiego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA