logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowiednik MAX7219 dla wyświetlaczy ze wspólną anodą

NCinek 04 Mar 2010 12:39 918 4
REKLAMA
  • #1 7781938
    NCinek
    Poziom 10  
    Witam.
    Szukam układu działającego jak układ MAX7219, ale żeby współpracował z wyświetlaczami ze wspólną katodą.
    Jest coś takiego?

Pozdrawiam.
    NCinek.
  • REKLAMA
  • #2 7782195
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Zdecyduj się w końcu czego szukasz, bo ten układ co podałeś to jest właśnie do wyświetlaczy ze wspólną katodą:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Do wspólnej anody są MAX7218, tyle, że wejście danych jest równoległe:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 7782209
    NCinek
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź!

Faktycznie, pomyliłem się w poście. Oczywiście chodzi mi o układ do wyświetlaczy ze wspólną anodą.

EDIT:

A jest może jakiś inny układ, niekoniecznie firmy MAXIM komunikujący się przez ISP?

Problem jest taki, że mam płytki pod MAX7219 i wyświetlacze ze wspólną anodą. Chciałbym tanim kosztem zrobić przejściówkę z szukanego przeze mnie układu na takie wyjścia jak w MAX7219. I chciałbym sterować za pomocą mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #4 7783455
    Paweł Es.
    Ocena: 691
    Obawiam się, że najprościej to będzie wymienić wyświetlacze na takie ze wspólną katodą, bo wszelkie inne próby zrobią ci tylko kłębowisko połączeń i cięć ścieżek.

Jest układ SAA1064 ale pojedyńczy steruje tylko czterema wyświetlaczami, i wymaga dodatkowych tranzystorów włączających zasilanie wspólnych anod wyświetlaczy.

Swoją drogą ciekawe dlaczego MAXIM nie zrobił symetrycznego układu ze sterowaniem szeregowym ale do wyświetlaczy ze wspólną anodą.
  • #5 7783842
    Mirek Z.
    Ocena: 529
    Regulamin - p.16.
REKLAMA